Pages

Wednesday, April 8, 2009

CAZUL CRULIC: Trei polonezi risca pana la cinci ani de inchisoare. AMBASADORUL Bartas e rumen si bine-mersi in "Centrala"

Cazul Crulic: Trei polonezi risca pana la cinci ani de inchisoare pentru ca nu i-au oferit romanului ingrijirile necesare

Trei polonezi au fost inculpati in cazul romanului Claudiu Crulic, care a murit, anul trecut, intr-un spital din Cracovia. Cei trei sunt fosti responsabili ai spitalului de la penitenciarul in care a fost detinut romanul. Potrivit Antena3, polonezii risca pana la cinci ani de inchisoare pentru ca nu i-au oferit romanului ingrijirile necesare. Cei trei inculpati, care au decis sa pledeze nevinovat, vor fi judecati in libertate.
Claudiu Crulic, un tanar in varsta de 33 ani a fost inchis in 2007 intr-un penitenciar din Cracovia, in Polonia sub acuzatia de furt. Pentru ca se considera nevinovat - si, dupa moarte lui, chiar s-a dovedit ca era NEVINOVAT -, tanarul a intrat in greva foamei in semn de protest fata de acuzatiile ce ii erau aduse. A cerut asistenta din partea statului roman, insa nu a primit-o. Din cauza grevei, conditia sa fizica s-a degradat cu fiecare zi. Conducerea inchisorii a cerut aprobarea instantei pentru a-l hrani fortat cand era prea tarziu. Cu o saptamana inainte de a muri, fara aprobarea judecatorilor, Crulic a fost dus in sala de operatie a inchisorii pentru a fi hidratat fortat. Barbatul a murit la jumatatea lunii ianuarie 2008, la o zi dupa ce a fost transferat intr-un spital. Starea sa fizica a socat medicii din spitalul in care a fost adus. La varsta de 33 de ani, avea doar 40 de kilograme (Nota mea: fostul ambasador Gabriel Bartas are, si acum, de trei ori mai mult). Medicul polonez care s-a ocupat de Claudiu Crulic spune ca acesta era un schelet viu atunci cand a fost adus de gardieni in spital.
Cazul a fost initial musamalizat de autoritatile poloneze. Abia la doua luni de la moartea romanului, surse din spitalul Ministerului de Interne din Cracovia au decis sa vorbeasca. Abia atunci, autoritatile poloneze au declansat anchete.
In Romania, consulul si ambasadorul romani de la Varsovia doar au fost revocati, pentru ca nu i-au acordat romanului aflat in nevoie nici cea mai mica asistenta consulara, iar ministrul de Externe de la acea data, Adrian Cioroianu, criticat pentru felul cum a gestionat acest caz, si-a prezentat demisia.
ZIUA Online

Vezi si CAZUL CRULIC

No comments: