Pages

Saturday, April 11, 2009

SECTA Scientologica, sub lupa serviciilor secrete germane

Serviciile secrete germane urmăresc îndeaproape activitatea organizaţiei Scientology de la deschiderea sediului acesteia în capitala germană, la începutul lui 2007.

Practicile aşa-numitei religii îngrădesc drepturile omului, fiind neconstituţionale, consideră majoritatea politicienilor germani.
După doi ani de la inaugurare, Scientology i-a pregătit Berlinului, în secret, o nouă "surpriză".
Scientology isi va deschide al doilea sediu in Berlin iar ultimele care au aflat vestea surprinzatoare au fost autoritatile germane.
Primaria cartierului Spandau, zona unde urmeaza sa functioneze un birou de informare al organizatiei, a aflat cu stupoare ca spatiile viitorului sediu au fost deja inchiriate si amenajate pentru inaugurare.
Fractiunea Crestin Democrata (CDU) a propus la Berlin ca subiectul sa fie tratat cu prioritate la urmatoarele sedinte ale comisiei de control a serviciilor secrete.
La deschiderea primului centru Scientology in capitala germana, reprezentantii acesteia au declarat ca Berlinul este o locatie importanta, pentru ca "fiecare sediu se afla intr-un punct strategic, intr-o zona de mare insemnatate culturala."
Si de aceasta data organizatia a inchiriat un spatiu pe baza aceleiasi consideratii: noua cladire se afla in apropierea mai multor scoli.
Unul dintre purtatorii de cuvant ai Fractiunii CDU, Andreas Gram, e de parere ca, in cele mai multe cazuri, cei atrasi de filosofia promovata de Scientology sunt "copiii si persoanele labile psihic".
Ministrul Federal de Interne, Wolfang Schauble, a declarat in urma cu an ca se vor lua masurile necesare pentru interzicerea activitatii Scientology pe teritoriul Republicii Federale. Totusi, pana in prezent, statul german nu a reusit sa faca demonstratia ilegalitatii organizatiei.
Sefa biroului regional din Berlin al serviciilor secrete, Claudia Schmid, a confirmat ca, in ciuda practicilor neconstitutionale, activitatea gruparii - autodenumita religie - nu poate fi interzisa, in conditiile in care metodele de atragere a "clientilor" sunt "perfide, dar nu si agresive."
Potentialul de marketing al filosofiei Scientology sta intr-o idee relativ banala: reteta "drumului catre fericire", printr-o serie de cursuri de lunga durata.
Maestrii promit atingerea unui stadiu mental si spiritual pur, prin metode care elibereaza memoria reactiva de tensiunile provocate de amintiri neplacute, "fericirea" Scientology fiind bineinteles comercializata.
Membrii organizatiei vor deveni in consecinta persoane lipsite de insecuritate, stres, teama sau orice alte emotii negative.
Aceste idei sunt vandute in zonele aglomerate ale Berlinului, prin internet, sau in cadrul unor seminarii si evenimente culturale.
Pe o axa verticala, dupa cum sustin majoritatea politicienilor germani, dar si fosti membri Scientology, scopul organizatiei este de a acumula putere prin infiltrarea in politica la nivel mondial. De aici si incercarile, in cateva tari europene, de a interzice functionarea ei, pe baza neconstitutionalitatii si a pericolului social pe care il reprezinta.
Conceptul si practicile gruparii au fost caracterizate si ca o noua forma a extremismului politic de catre Ursula Caberta, cunoscut critic al organizatiei si presedintele grupului de monitorizare al Scientology din cadrul senatului Hamburg.
"Pericolele extremiste apar in diverse forme", a declarat Caberta. "Scientology este un astfel de pericol. Faptul ca se autonumesc religie, este cea mai buna strategie la care au putut sa apeleze. Articolul 4 din Constitutia Federala garanteaza libertatea religiilor, iar Scientology, la fel ca alte organizatii, face abuz de acest bun. "
Prof. Dr. Ralf Abel, fost membru al comisiei de ancheta pentru secte si asa-numite psiho-grupuri din cadrul Bundestag-ului, a avertizat ca "Scientology nu trebuie subestimata". Pericolul, a declarat Abel, il reprezinta tocmai activitatea organizatiei in zona gri dintre politica, religie si societate.
Serviciile secrete germane monitorizeaza din 2007 activitatea Scientology, motiv pentru care Fractiunea CDU a cerut explicatii legate de "surpriza" inaugurarii unui nou centru de informare in Berlin.
Autor: Lavinia Pitu
Deutsche Welle

No comments: