Pages

Saturday, April 11, 2009

ELIBERATI tinerii arestati! REDATI libertatea presei! Comunicate ale APADAR, AVMR, CIVIC MEDIA, SEEMO, FIJ, EFJ si UZP. Numere de telefon ALERTA

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor (A.P.A.D.A.R.)
Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (A.V.M.R.)
Asociaţia Civic Media (A.C.M.)

COMUNICAT

AVMR, APADAR şi CIVIC MEDIA denunţă regimul opresiv comunist din Republica Moldova şi condamnă frauda electorală masivă de la alegerile din 5 aprilie.
Regimul mafiot de la Chişinău, sprijinit de căte serviciile secrete ex-comuniste au lansat în Republica Moldova o nouă represiune împotriva tinerilor ce au contestat rezultatul alegerilor câştigate în mod fraudulos de către comunişti. În acest moment, tinerii care au ieşit pentru libertate, strigând "Jos comunismul!" la Chişinău, sunt urmăriţi, ridicaţi din case, de pe stradă, din spitale, fiind maltrataţi, viaţa şi libertatea acestora fiind în pericol.
Având în vedere încălcarea flagrantă a drepturilor omului din Republica Moldova, solicităm Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi să ia măsuri grabnice pentru protejarea opozanţilor anti-comunişti de la Chişinău, şi să denunţe agresiunile şi atrocităţile comise de autorităţi împotriva acestora şi a familiilor lor.
Având experienţa tristă a evenimentelor din 13-15 iunie 1990 din România, când foarte mulţi protestatari ai Pieţei Universităţii răniţi sau schilodiţi de către mineri şi forţele represive ale regimului Iliescu s-au refugiat în alte ţări din Occident solicitând azil politic, îi asigurăm pe toţi cetăţenii basarabeni ameninţaţi de represalii, de sprijinul nostru în condiţiile refugierii lor în România – în faţa agresiunilor regimului stalinist Voronin.
Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor acordă consiliere şi asistenţă juridică pe teritoriul României tuturor persoanelor care suferă represiunile regimului comunist Voronin din Basarabia iar Asociaţia Civic Media a alertate deja organizaţiile internaţionale de profil şi stă la dispoziţa tuturor jurnaliştilor basarabeni .
Persoanele agresate, familiile acestora şi toţi cei interesaţi în a obţine informaţii, consiliere, Asistenţă juridică sau ajutor, sunt rugaţi să ne contacteze la:
Telefon (0040) 728178998, (0040) 766482999, (0040) 727673376 şi pentru jurnalişti la (0040) 0722361410.
Mai multe informaţii pe www.apadar.ro şi http://www.civicmedia.ro/.

Preşedinte A.V.M.R.
Ene Viorel
Vice-Preşedinte A.P.A.D.A.R.
Av Mihai Rapcea
Preşedinte de onoare A.C.M.
Victor Roncea

SEEMO, FIJ, MediaSind si UZP protesteaza pentru libertatea presei peste Prut

SEEMO, ingrijorata de situatia libertatii presei in Republica Moldova

Viena, 10 apr /Agerpres/ - Organizatia de Media din Europa de Sud-Est (SEEMO), cu sediul la Viena, se declara ingrijorata de situatia libertatii presei in Republica Moldova, lansand un apel autoritatilor de la Chisinau sa respectul dreptul jurnalistilor la libera circulatie si la libertatea de exprimare, informeaza agentia austriaca APA.
'Fac apel la autoritatile moldovene sa respecte dreptul la libera circulatie al indivizilor si al jurnalistilor, precum si la libertatea de exprimare', afirma secretarul general al organizatiei, Oliver Vujovic, intr-un comunicat dat publicitatii vineri. Acesta mentioneaza ca un grup de reporteri care a intentionat sa relateze despre protestele de la Chisinau nu a fost lasat sa treaca frontiera in Republica Moldova.Pentru intrarea cetatenilor Uniunii Europene in Republica Moldova este necesar numai pasaportul, iar solicitarea unei acreditari 'contravine regulilor' precizeaza Oliver Vujovic. Comunicatul SEEMO mentioneaza, de asemenea, cazul redactorului-sef al 'Jurnalului de Chisinau', care ar fi fost rapita din fata cladirii guvernului de patru civili necunoscuti. Dupa un interogatoriu la politie, jurnalista a fost eliberata doua ore mai tarziu. SEEMO scrie si despre cazul corespondentului TVR Doru Dendiu, cu care s-ar fi pierdut legatura, dupa ce politia l-ar fi impiedicat in cursul diminetii sa isi desfasoare activitatea.

FIJ condamna tratamentul aplicat ziaristilor in Republica Moldova

Bucuresti/Bruxelles, 10 apr /Agerpres/ - Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) si filiala sa regionala, Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ), a condamnat, vineri, decizia Republicii Moldova de a-i indeparta pe jurnalistii romani, in incercarea de a ascunde turbulentele din tara, arata FIJ, intr-un comunicat remis Agerpres. 'Condamnam aceasta restrictie asupra jurnalistilor care nu incearca decat sa relateze evenimentele importante care au loc in Chisinau', a spus Secretarul General FIJ, Aidan White. 'Guvernul nu se poate astepta ca opinia publica internationala sa creada in revendicarile sale, daca jurnalistii independenti nu sunt lasati sa-si faca treaba'.
Conform raporturilor mass-media, marti, la sosirea pe aeroportul din Chisinau, cel putin 12 reporteri romani nu au putut intra in Moldova pentru a relata despre turbulentele iscate de anuntarea victoriei Partidului Comunist in alegerile de duminica trecuta.Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova a anuntat ca jurnalistii opriti la vama lucrau pentru agentiile de presa Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, pentru ziarele Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si pentru postul TV Realitatea.
Unii dintre jurnalistii opriti la aeroport au declarat pentru FIJ ca nu au primit nicio explicatie pentru felul in care au fost tratati. Dar, anumite surse spun ca presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a dat vina pe Romania ca ar fi provocat turbulentele de la Chisinau, acuzatie respinsa de autoritatile romane.

Federatia Jurnalistilor Romani MediaSind a atras atentia ca ziaristii romani din Moldova au fost hartuiti incontinuu, unii dintre ei fiind chiar deportati.'Este clar ca acesti jurnalisti sunt victimele crizei politice din Moldova', a adaugat White. 'Este timpul sa asiguram circulatia libera a informatiilor, pentru a preveni neintelegerile si suspiciunea'.
In acelasi timp, presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZP), Mihai Miron, a transmis un comunicat in care se arata ca 'Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania protesteaza alaturi de toti colegii din organizatiile de media impotriva actelor samavolnice ale autoritatilor centrale din Republica Moldova fata de jurnalistii acreditati in aceasta tara si cere tuturor organizatiilor internationale de presa sa se alinieze la acest protest. Conducerea moldoveneasca dovedeste prin aceste actiuni cat de departe este de principiile democratiei reale si vrea sa puna calus presei pentru a putea manipula populatia prin informatii cenzurate, fabricate in favoarea sa'.

Nota: Civic Media este membra fondatoare a SEEMO iar Victor Roncea este membru al FIJ, EFJ, MediaSind si UZP
Reamintim ca Asociatia Civic Media s-a alaturat eforturilor MediaSind, ale Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ale MAE si face public urmatorul Apel al autoritatilor romane:
În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:
Între orele 8.00-20.00: 021 431 1511
După orele 20.00: 021 431 1203

No comments: