Pages

Thursday, April 9, 2009

Care este diferenta dintre Iliescu si Voronin? ZERO. In Piata Universitatii au fost arestati pe 13 iunie 230 de tineri. La Chisinau, tot 200!

"Mieluseii" lui Roman si Iliescu si tovarasii lui Vladimir Voronin

Voronin, ucenicul lui Iliescu

Reţeta după care acţionează Voronin la Chişinău seamănă izbitor cu cea folosită de Iliescu pe golanii din Piaţa Universităţii, în 1990. Cu siguranţă, mulţi îşi amintesc discursul lui Iliescu prin care încerca să justifice intervenţia în forţă asupra protestatarilor din Piaţa Universităţii. Emanatul vorbea cu voluptate despre forţele străine care atacă tânăra democraţie cu iz fesenist de la Bucureşti şi, bineînţeles, despre grupările fasciste din Piaţa Universităţii care pun în pericol viitorul democratic al ţării. Discursul lui Voronin este pentru mulţi o senzaţie de deja-vu, întrucât am regăsit din plin elementele invocate de Iliescu, în urmă cu aproape 19 ani. Între timp, preşedintele de onoare al PSD s-a dedublat ca personalitate şi astăzi îi bate obrazul lui Voronin, deşi acesta îi calcă apăsat pe urme.
„Conducerea politică a statului trebuie să fie receptivă, deschisă la ce se întâmplă în societate şi nu să adâncească lucrurile prin asemenea atitudini ostile la adresa populaţiei, pentru că punând pe seama altora - factorul extern - asta arată lipsă de deschidere, de receptivitate, de înţelegere a problemelor proprii şi, totodată, de a căuta soluţii democratice de rezolvare a problemelor“, a declarat ieri Iliescu, ca şi cum niciodată n-ar fi rumegat aceleaşi vorbe cu Voronin şi n-ar fi chemat minerii să-i snopească în bătaie pe golanii de la Universitate. Cel puţin, deocamdată, Voronin a reprimat manifestanţii doar cu ajutorul forţelor de ordine, neinstigând anumite categorii sociale împotriva tinerilor, deşi probabil ar fi putut să o facă, având în vedere faptul că deţine aproape un control total al comunicaţiilor. Din păcate, Iliescu nu s-a transformat deloc în cei 20 ani, aşa cum încearcă să ne vândă astăzi o imagine a unui lider ataşat profund valorilor democratice. Dacă ar fi pus din nou în situaţia din ‘90, când tinerii ameninţau serios confiscarea puterii sale, ar proceda la fel şi ar scoate de la naftalină discursul prăfuit privind implicarea forţelor străine. Locul tovarăşilor Iliescu şi Voronin, relicve dureroase ale comunismului, este la lada de gunoi a istoriei, iar tinerii trebuie să-şi asume rolul de a-i trimite acolo unde le e locul.
Scris de Iulia Nueleanu
http://www.curentul.ro/




No comments: