Pages

Thursday, April 9, 2009

MAE recomanda cetatenilor romani sa evite Republica Moldova din motive de securitate personala. Nemaivazut: Ambasada Rusiei acuza, si ea, Romania!

Conferinţa de presă a ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, pe tema relaţiei bilaterale România - Republica Moldova
Cristian Diaconescu: Aşa după cum cunoaşteţi, în ultimele zile, autorităţile din Republica Moldova au luat o serie de măsuri, considerate de noi, şi nu numai de noi, ca fiind arbitrare şi discriminatorii la adresa cetăţenilor români: acţiunea cea mai dură: introducerea regimului de vize în relaţia cu România. Anunţul oficial al Ministerului român al Afacerilor Externe în acest sens a fost făcut ca rezultat al unei comunicări pe care am primit-o pe data de 8 aprilie 2009, la ora 21.00, iar măsura a intrat în vigoare de la miezul nopţii.
Situaţia creată ridică deci două probleme de fond. În primul rând, stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriul cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor. Această este o măsură discriminatorie, deoarece, potrivit Acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, măsura poate fi introdusă numai pentru categorii de vizitatori, şi în niciun caz pe criteriul naţionalităţii sau a cetăţeniei. În al doilea rând, măsura a fost luată cu încălcarea prevederilor Acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării, la Bruxelles, cu 48 de ore înainte de luarea unei astfel de măsuri, deci, de introducerea vizelor. Până la această oră, notificarea nu a fost făcută. Considerăm că este o acţiune nesăbuită, care arată distanţa imensă între declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirit european. Am sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu aspectele de mai sus.
A doua problemă: măsurile luate împotriva cetăţenilor români. Începând de ieri, autorităţile de la Chişinău desfăşoară o operaţiune metodică de identificare a persoanelor care au participat la manifestările din 7 şi 8 aprilie 2009. Din declaraţiile publice ale procurorului general al Republicii Moldova, înţelegem că printre cele 200 de persoane despre care se afirmă că sunt deţinute se află şi cetăţeni străini. Am făcut şi o notificare şi facem şi un apel insistent şi ferm către autorităţile din Republica Moldova de a ne preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului consular de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia pentru a le acorda, neîntârziat, asistenţa consulară, conform legilor internaţionale.
În al treilea rând, şi care ar fi o consecinţă a celor mai sus menţionate, date fiind evoluţiile din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe român consideră că situaţia din acest stat ridică probleme severe pentru securitatea cetăţenilor români şi le recomandăm cetăţenilor noştri să evite călătoriile în această ţară. Ştim că această solicitare pune pe mulţi deţinători de dublă cetăţenie în situaţii dificile, în special în condiţiile în care urmează sărbătorile Paştelui ortodox. Din păcate însă suntem puşi în postura de a face şi o asemenea recomandare, în urma acţiunilor şi măsurilor autorităţilor de la Chişinău.
În această dimineaţă am avut o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO, acreditaţi la Bucureşti. Vreau să vă informez în legătură cu faptul că am avut o discuţie deschisă, în cadrul căreia i-am informat pe partenerii noştri în legătură cu modul în care România vede relaţia cu Republica Moldova. Un prim aspect: reiterăm continuitatea din acest punct de vedere, în sensul că România, pe principii de cooperare europeană şi de parteneriat, consideră că relaţiile de bună vecinătate nu se pot întemeia decât pe valorile europene, pe standardele şi normele pe care se constituie şi pe care se fundamentează relaţia în cadrul Uniunii Europene, ca de altfel şi al Alianţei Nord-Atlantice. Totodată, vom promova în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Considerăm că acest demers rămâne cea mai bună variantă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru consecvenţa politicii externe româneşti din ultimii ani. Totodată, şi am reiterat acest lucru, România consideră necesară şi solicită şi a solicitat partenerilor din Uniunea Europeană şi aliaţilor din NATO solidaritate privind contracararea derapajelor de la normele democratice şi de drept internaţional, care, în acest moment, în opinia noastră, creează surse de instabilitate în regiunea în care se află ţara noastră.
Ca stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, România are responsabilitatea şi acţionează constant pentru asigurarea unui climat de stabilitate la frontiera estică a celor două organizaţii; dar evenimentele din ultima vreme arată clar că este nevoie de o solidaritate a tuturor partenerilor strategici din cadrul Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice. Acestea au fost elementele pe care am dorit să vi le menţionez.
Jurnalist: …jurnaliştii români au o serie de probleme acolo..
Cristian Diaconescu: Intenţionăm să facem toate demersurile necesare privind toţi cetăţenii români care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte limitarea circulaţiei. Sub aspectul menţionat de dumneavoastră, vreau să vă spun că România a sesizat reprezentanţa OSCE pentru libertate în mass-media şi am solicitat investigarea încălcării libertăţilor de expresie care au avut loc recent în Republica Moldova. Acest demers este normal şi îşi are rădăcinile în modul în care, la nivel comunitar, funcţionează sistemul de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fondamentale ale cetăţenilor.
Jurnalist: Domnule ministru, referitor la întâlnirea cu ambasadorii ţărilor NATO şi ai Uniunii Europene, dacă puteţi să precizaţi ce reacţie au avut ambasadorii statelor NATO, pentru că dumneavoastră vorbiţi despre o solidaritate a partenerilor strategici în privinţa unor surse de instabilitate pe care le-a identificat România. Dacă puteţi precizări – ce înseamnă surse de instabilitate la frontiera estică a României ca ţară NATO şi ce sprijin aşteptaţi din partea aliaţilor. Ce răspunsuri aţi primit astăzi?
Cristian Diaconescu: Este vorba despre o consultare cu reprezentanţii statelor membre UE şi ai Alianţei Nord-Atlantice la Bucureşti, am avut în zilele trecute consultări cu omologii din aceste state, precum şi cu Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana şi din acest punct de vedere pot să vă spun în acest moment faptul că relaţiile de parteneriat solide pe care le are România îşi arată roadele şi în următoarele zile se va vedea formula în care, prin cooperare şi dialog, împreună cu partenerii noştri europeni şi euro-atlantici, această situaţie va putea fi depăşită. Mulţumesc mult.
9 aprilie 2009


Ambasada Rusiei: E puţin probabil să mai existe prea mulţi amatori de asociere cu acţiunile anarhiste
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Lozincile şi drapelele româneşti "din mâinile organizatorilor nelegiuirilor" din R.Moldova indică un scop de discreditare a realizărilor din ultimii ani în consolidarea suveranităţii ţării şi eventuala influenţare a rezultatului alegerilor, a precizat Ambasada Rusiei, la solicitarea MEDIAFAX.
"Ne exprimăm deosebita îngrijorare în legătură cu evenimentele care au loc pe fondul recentelor alegeri pentru deputaţii Parlamentului Republicii Moldova, desfăşurate la 5 aprilie", precizează ambasada Rusiei la Bucureşti, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, subliniind că exprimă poziţia oficială a Ministerului de Externe de la Moscova, făcută publică miercuri.
Răspunsul transmis MEDIAFAX menţionează că anterior acestor evenimente observatorii internaţionali ai OSCE, Consiliului Europei, CSI, Parlamentului Europei şi alte organizaţii aderaseră la opiniile exprimate de asemenea de "cercurile oficiale din Rusia", aceştia "manifestându-şi satisfacţia cu privire la faptul că votul cetăţenilor Republicii Moldova este expresia lor liber consimţită, că alegerile au decurs în deplină conformitate cu normele legale şi democratice". "De altfel toţi au recunoscut buna pregătire a alegerilor", continuă sursa citată.
"Cu toate acestea, după cum se observă acum, s-au pregătit în felul lor şi cei cărora nu le sunt pe plac condiţiile de linişte, de stabilitate social-economică, create în ultimii ani şi nici politica externă echilibrată, aleasă de conducerea ţării, conducere care acum a primit din partea societăţii un nou mandat, spre a o continua", mai spune ambasada Rusiei.
"Judecând după lozincile care s-au strigat în piaţă, după numeroasele drapele româneşti din mâinile organizatorilor nelegiuirilor, rezultă că scopul lor este acela de a discredita realizările din ultimii ani obţinute în consolidarea suveranităţii Republicii şi, poate, într-un fel chiar de a influenţa rezultatul alegerilor. Pe măsura continuării actelor de vandalism, devenea tot mai evidentă ameninţarea la adresa statalităţii şi a proceselor democratice din Moldova", precizează ambasada Rusiei la Bucureşti.
"Se creează impresia că pregătirea scenariilor campaniei luptei de agitaţie, mobilizarea de mijloace pentru «democraţie asediului străzii» au rămas fără regizorii care speraseră să le pună în scenă în regie proprie. În orice caz, este puţin probabil să mai existe prea mulţi amatori de asociere cu acţiunile anarhiste, care încalcă orice norme existente într-o societate civilizată", apreciază sursa citată.
Ministerul de Externe din Rusia speră ca oficialităţile să dea dovadă de prudenţă, astfel încât ordinea socială şi constituţională să fie restabilită în următoarele zile, opţiunea cetăţenilor Moldovei fiind confirmată de toate forţele politice responsabile, precizează aceeaşi sursă.
Potrivit ambasadei, care exprimă puntul de vedere oficial al MAE rus, "orice încercări de a folosi emoţiile tinerilor, care reprezintă cea mai mare parte a mulţimii, dar mai ales instigarea acestor pasiuni din afară, sunt condamnabile, dând dovadă de nechibzuinţă şi de miopie".
Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

1 comment:

Goran said...

Nu ma intereseaza de Rusia!Rusia are interesele ei personale care le cunoastem cu totii!Numai noi, romanii, stim ce insamna aceea solidaritate!

Basarabia pamant romanesc!


Mesajul unui tanar roman din brasov catre tinerii romani din basarabia!

Scris de Goran Razvan


Cu multă durere în inimă, dar în acelaşi timp cu iubire faţă de voi, cu iubire faţă de tot ceea ce înseamnă istoria şi tradiţiile Basarabiei, doresc din suflet să rezistaţi asaltului, să rezistaţi vechilor KGB-işti şi noilor FSB-işti şi să continuaţi ceea ce aveţi de continuat, chiar dacă procesul de dezinformare la care sunteţi supuşi este unul radical.Scăpaţi-vă ţara de comunişti şi ruşi, fiţi voi basarabeni adevăraţi, chiar dacă doare cel mai tare. Luptaţi în continuare şi pentru valorile naţionale, pentru patria întreagă, pentru noi, pentru români, chiar dacă sunteţi obstrucţionaţi, şi scăpaţi de "diavolii comunişti". Nu trebuie vandalism, trebuie doar să aveţi încredere în Dumnezeu, căci numai cu ajutorul Lui puteţi scăpa. Gândiţi-vă la momentul reîntregirii şi la clipa în care cu toţii vom fi împreună şi vom striga în glas nebun: România!

Doamne ajută!