Pages

Thursday, April 9, 2009

PENTRU UNIREA cu Basarabia este nevoie de o noua Ialta

Ziaristul rus Vitali Tretiakov, aflat la Bucuresti pentru seminarul organizat de ZIUA "Ipoteza Transnistria contra Basarabia", ne-a acordat un larg interviu din care prezentam extrase in randurile ce urmeaza. Vitali Tretiakov nu a vorbit doar despre problema Transnistriei, ci si despre problemele actualei comunitati internationale, insa acestea din urma vor fi prezentate intr-o editie ulterioara. Vitali Tovievici Tretiakov s-a numarat printre cei care in decembrie 1990 au infiintat prima companie privata de presa din Moscova, Nezavisimaia Gazeta, care a devenit ulterior principalul lider de opinie din Rusia. In prezent Tretiakov este considerat unul dintre cei mai importanti politologi din Rusia, realizator de dezbateri televizate pentru canalul federal Kultura, editorialist al ziarului Rossiiskaia Gazeta si moderator al unei emisiuni saptamanale la postul de radio Eho Moskvii. (D.E.)

ZIUA: Credeti ca propunerea Belkovski privind rezolvarea problemei transnistrene ar putea reprezenta o denuntare a Pactului Ribbentrop Molotov? Si atunci, cum ramane cu nordul Bucovinei, sudul Basarabiei si tinutul Herta?
Vitali Tretiakov: Personal nu am un plan, o viziune bine definita asupra acestei probleme. Cu toate acestea consider ca situatia existenta la aceasta data nu multumeste pe nimeni, insa trebuie analizate diferite variante de solutionare a acestei probleme. In aceasta solutionare nu trebuie luate in considerare doar elementele pactului Ribbentrop-Molotov, sau situatia existenta inainte si dupa acest pact, ci si alte hotarari importante, cum ar fi cele de la Ialta, care au divizat Europa in doua parti distincte. In acest context trebuie sa tinem cont de situatia actuala si de viitor. In momentul de fata avem doua probleme principale: existenta republicii Transnistrene care nu recunoaste puterea de la Chisinau si faptul ca romanii si moldovenii constituie aceeasi natie, conform parerii mai multor specialisti, iar romanii si moldovenii au dreptul sa se reunifice.
Daca solutionarea problemei transnistrene nu poate sa fie realizata decat tinand cont de situatia anterioara pactului Ribbentrop-Molotov atunci trebuie tinut cont si de opinia inca unei tari si anume Ucraina. Problema transnistreana nu poate fi solutionata decat daca toate partile implicate ajung la un acord.
ZIUA: Ce ar insemna un transfer de teritorii in Europa?
Vitali Tretiakov: Din pacate, in lumea de azi se foloseste foarte putin aceasta metoda a schimbului de teritorii, care este foarte eficienta si este similara tranzactiilor din domeniul economic. Principiul inviolabilitatii granitelor, urmat de unii ca Sfanta Scriptura, nu se respecta in practica. Iar acest lucru a putut fi vazut in ultimul deceniu chiar in Europa, am vazut cum au fost destramate state, am vazut cum s-au reunificat state, in cazul Germaniei. Aceste lucruri se petrec uneori in urma unor procese spontane, iar partile implicate pot ajunge prin negocieri, intr-un mod rational, la modificarea granitelor in interes reciproc asa cum se intampla in mediul de afaceri.
ZIUA: Aminteati de conferinta de la Ialta, credeti ca pentru redobandirea drepturilor asupra unui teritoriu romanesc este nevoie de o conferinta similara?
Vitali Tretiakov: Da. Practic da. La ora actuala exista un numar foarte restrans de tari care intr-adevar detin atributul suveranitatii. In ceea ce priveste Europa, cine detine intr-adevar suveranitatea? Statele Unite care intr-adevar au influenta, Uniunea Europeana, careia statele membre i-au delegat partial suveranitatea si Rusia care are o suveranitate deplina, desi nu absoluta. Deci in spatiul european nu se pot rezolva anumite probleme fara o implicare a acestor trei actori. Un caz unic a fost divortul pasnic dintre Cehia si Slovacia, insa aici nu este vorba de un caz de reunificare, ci de o despartire care a avut loc intr-un mod absolut pasnic, fara sa afecteze pe nimeni, nici la nivel regional nici la nivel global. Iar daca prin absurd, acum s-ar hotari sa se reuneasca Cehia cu Slovacia, nu ar fi de ajuns doar acordul lor. Asa a fost dintotdeauna in politica internationala, insa acum mai mult ca niciodata. Datorita fenomenului globalizarii prezenta Statelor Unite se simte in permanenta pe continentul european. Si la nivel teoretic ar fi nevoie de o noua conferinta de la Ialta.
ZIUA: Si atunci cum ar putea fi rezolvate problemele teritoriale?
Vitali Tretiakov: Formula pe care o propun eu ar presupune renuntarea la trecut si la vechiul sistem de tip Ialta, cu trei actori principali, Statele Unite, Rusia si Europa. Insa si in cadrul unui nou sistem diferit de Ialta, tocmai datorita acestui sistem, a aparut noul actor international deosebit de important si anume Organizatia Natiunilor Unite. Toata lumea sustine in prezent ca acest for international trebuie reformat.
De cate ori realitatea intra in conflict cu anumite norme si acorduri internationale, acest conflict era rezolvat prin razboaie, cum a fost cazul celor doua razboaie mondiale din secolul al XX-lea. In prezent, principala preocupare la nivel international este ca acumularea acestor contradictii sa nu provoace izbucnirea unui conflict militar de amploare. Expertii in problemele relatiilor internationale au ajuns la concluzia ca institutiile internationale majore sunt capabile sa-si indeplineasca sarcinile asumate sau incredintate intr-o perioada de pana la 50 de ani. Dupa aceasta perioada urmeaza momentul de criza, asa a fost cazul Sfintei Aliante infiintate in urma razboaielor napoleoniene, iar acelasi fenomen poate fi urmarit si pe tot parcursul secolului al XX-lea. In prezent ne aflam tocmai in perioada critica, cand s-au scurs cei 50 de ani de la crearea ONU.
ZIUA: Acelasi lucru s-ar putea spune si despre NATO, insa Alianta tocmai a primit o infuzie de sange proaspat. Este rau pentru Rusia?
Vitali Tretiakov: In cazul in care Rusia ar privi NATO ca pe o structura neprietenoasa si ar fi interesata de prabusirea Aliantei, atunci recenta extindere ar fi benefica acestui scop, datorita faptului ca NATO s-ar prabusi sub propria greutate.
Interviu realizat de George DAMIAN si Victor RONCEA

ZIUA Nr. 3036 de miercuri, 9 iunie 2004
Vezi si
Interview with Vitaly Tretyakov Interview from 2007-05-29 RT
29 May 2007 ... Vitaly Tretyakov, the editor-in-chief of the Moskovskiye Novosti newspaper shared with Russia Today his view about practicing journalism -

No comments: