Pages

Friday, April 10, 2009

VANATOARE DE JURNALISTI LA CHISINAU. Corespondentul TVR, Doru Dendiu, a fost ridicat de autoritatile comuniste. ELIBERATI-L PE DORU! Anunt CIVIC MEDIA

Corespondentul TVR, jurnalistul profesionist Doru Dendiu, la conferinta de presa Diaconescu-Stratan de la Chisinau
UPDATE: Doru Dendiu a fost eliberat dupa un interogatoriu. I s-ar fi pus in vedere sa paraseasca zona.

Corespondenta de la trimisul special al Agerpres: Mai toti jurnalistii din presa romana obligati sa paraseasca R. Moldova

Chisinau, 10 apr - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Practic, toti jurnalistii din presa romana au parasit teritoriul Republicii Moldova incepand de joi seara, in contextul evenimentelor din ultimele zile in care Romania este acuzata de organizarea unor proteste la Chisinau, iar autoritatile le-au reprosat ziaristilor romani aflati la Chisinau ca prezinta denaturat evenimentele din capitala Moldovei.
Joi, echipele de filmare ale Antena 3 si Realitatea TV s-au intors in Romania dupa ce au fost chemate la politie si supuse unor verificari. Corespondentul din Republica Moldova al postului Antena 3 a parasit joi teritoriul tarii, impreuna cu echipa care fusese acreditata pentru alegerile din Republica Moldova. Corespondentul Radio Romania acreditat in Republica Moldova a parasit vineri tara, iar corespondentul agentiei NewsIn a declarat pentru AGERPRES ca intentioneaza sa plece in cel mai scurt timp la Bucuresti, pentru ca ii este frica de integritatea sa si a celor doi copii mici pe care ii ia va lua cu ea.
Totodata, corespondentul TVR1 - Doru Dendiu - a fost cel mai probabil ridicat de autoritatile de la Chisinau si nu poate fi contactat. Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a declarat pentru AGERPRES ca jurnalisti de la patru institutii de presa din Romania dispun de acreditare permanenta in Republica Moldova, iar alti 13 jurnalisti au primit acreditari pe perioada alegerilor parlamentare de la 5 aprilie. Doi din cei patru ziaristi ce dispun de acreditare au parasit tara, sau intentioneaza sa o faca in scurt timp, iar soarta corespondentului TVR1 nu este cunoscuta deocamdata.


Asociatia Civic Media se alatura eforturilor MediaSind, ale Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ale MAE si preia urmatorul Apel al autoritatilor romane:

În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.
În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:
Între orele 8.00-20.00: 021 431 1511
După orele 20.00: 021 431 1203


TVR solicita eliberarea imediata a corespondentului Doru Dendiu

Societatea Româna de Televiziune protesteaza public fata de abuzurile autoritatilor din Republica Moldova, fata de nedreptatea împotriva trimisului nostru permanent la Chisinau, Doru Dendiu, care a fost retinut astazi, în jurul orei 12.30.
Precizam ca Doru Dendiu în toata aceasta perioada si-a facut datoria de jurnalist relatând evenimentele de l aChisinau cu corectitudine si profesionalism si respectând normele deontologice universal acceptate.
Societatea Româna de Televiziune cere eliberarea imediata a trimisului nostru special la Chisinau, Doru Dendiu. Totodata Societatea Româna de Televiziune cere autoritatilor din Republica Moldova sa se abtina de la orice acte de natura sa împiedice exercitarea, în conditii normele, a meseriei de jurnalist de catre ziaristii aflati pe teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea, Societatea Româna de Televiziune cere organimselor internationale sa intervina pe lânga autoritatile din Republica Moldov apentru a dispune toate masurile necesare în vederea restabilirii unui climat favorabil exercitarii în conditii normale a profesiei de jurnalist de catre toti ziaristii aflati pe teritoriul acestui stat.
Biroul de presa

3 comments:

Gerula said...

ca tot veni vorba, Patriarhia Română nu zice nimic de abuzurile din R.Moldova? Uitasem - ei, ca buni crestini, nu se gândesc la lucruri trecatoare...

Unknown said...

http://www.youtube.com/watch?v=C6gJIUeA9gg

Unknown said...

Replică halucinantă auzită de jurnaliştii Realitatea TV în arestul de la Chişinău: "Haideţi să-i împuşcăm!"
http://www.youtube.com/watch?v=2a0kazQMFGo