Pages

Tuesday, April 7, 2009

LIVE: "Revolutie" si la Chisinau - Demonstrantii au devastat sediile Presedintiei si Parlamentului. Acum sunt la Guvern!

Steagul UE si harta Romaniei Mari au fost arborate pe sediul Presedintiei (VIDEO)
Militienii lui Voronin au atacat multimea. Demonstrantii au raspuns violent si au atacat fortele de ordine

Ciocniri intre protestatari si politia comunista

-- 18.27 - Prima runda de negocieri intre Opozitie si Guvernul de la Chisinau a esuat. Seful Parlamentului sugereaza o lovitura de stat inspirata din Romania, potrivit Hotnews. Liderii opozitiei insista asupra a trei puncte: sa fie oprite violentele, sa nu mai fie acuzati ca ar fi pus la cale o lovitura de stat si sa fie asigurat dreptul cetatenilor si al partidelor de a verifica la sange rezultatele partidelor, mentioneaza sursa citata. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a insistat asupra unei pretinse tentative de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca ar fi inspirata din Romania, potrivit Hotnews.

Mii de tineri s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului

18.12 Ambasada Federatiei Ruse in Republica Moldova anunta intr-o declaratie citata de Interfax ca, printre tinerii care au luat parte la protestele de la Chisinau, s-ar fi aflat si luptatori, la instigarea carora multimea a luat cu asalt cladiri oficiale."In dimineata zilei de 7 aprilie, in centrul Chisinaului s-a adunat o multime insemnata, in special tineri - elevi de liceu din ani terminali si studenti, printre care a aparut repede un grup de luptatori - organizatori. La instigarea lor, multimea a trecut la luarea cu asalt a cladirii administratiei prezidentiale si a parlamentului", se spune in declaratia ambasadei ruse.
17:40 Protestatarii scandeaza "Voronin, ne-ai furat tineretea". Liderii democrati ii indeamna pe demonstranti sa ii "atace" pe politisti cu flori. Mai multe fete au mers catre politisti cu buchete de flori, iar acestia au ridicat scuturile. Multimea striga politistilor: "Nu va fie frica!".
17:30 Liderii Opozitiei de la Chisinau negociaza la Guvern cu seful executivului si Partidul Comunist, transmite pentru Hotnews.ro Dumitru Ciorici, director executiv Unimedia.md. Opozitia este reprezentata de Serafim Urecheanu, Vlad Filat si Mihai Ghimpu, acestia cerind repetarea alegerilor. Ei negociaza cu premierul Zenaida Grecianai.Inainte de intrarea la negocieri, liderii celor mai importante trei partide de Opozitie (Partidul Liberal, Partidul Democrat Liberal si Alianta Moldova Noastra) au convenit sa sustina un pachet comun de revendicari: contestarea rezultatele alegerilor si repetarea votului.
Tot la Guvern sint prezenti cei mai multi membri ai Corpului Diplomatic, acestia urmind sa discute cu reprezentantii Opozitiei.
17:29 Fostul detinut politic din grupul de la Tiraspol, Andrei Ivantoc, a fost lovit la cap si a fost dus la spital, unde i-a fost cusuta rana, anunta "Ziarul de garda" de la Chisinau, conform Realitatea Tv. Sotia sa, Evghenia, a fost bruscata de politisti si tarata in mijlocul strazii.
17:19 Potrivit Bassa Pres, printre manifestanti au fost infiltrati membri ai lumii interlope.
17:17 "Este o operatiune bine plamadita si bine platita", a declarat presedintele Vladimir Voronin. "Trebuie sa ne gandim ce vom face, care vor fi propunerile".
15.40 Potrivit Realitatea TV, a fost inchisa granita pe Prut.
15.59 AFP - Uniunea Europeana este "foarte ingrijorata" si face apel la incetarea violentelor de la Chisinau, relateaza NewsIn.
LIVE Imagini in DIRECT din Chisinau pe site-ul http://live.stirileprotv.ro/stream3/
15.30 Vladimir Voronin nu a parasit tara, este intr-o sedinta, a tinut sa anunte Presedintia.
15:12 Manifestatiile anticomuniste din Republica Moldova s-au extins la Ungheni si Balti, doua orase importante din tara. Tinerii au iesit in strada pentru a acuza fraudarea alegerilor, conform Realitatea Tv.
14.50 Radio Vocea Basarabiei se acceseaza cu mare greutate. Celelalte portaluri de striri raman, in continuare, inaccesibile. Regimul bolsevico-stalinist dirijat de la Moscova a taiat accesul la informatii si pregateste un macel, in noaptea aceasta, potrivit informatiilor de la Chisinau. Organismele internationale trebuie sa se sesizeze si sa ia atitudine pentru a opri un genocid coordonat de comunistii lui Voronin. Manifestatii anticomuniste au loc si la Ungheni si Balti. Autocare cu tineri care voiau sa participe la mitingul convocat pentru marti dimineata in Piata Marii Adunari Nationale au fost blocate la intrarea in Chisinau, scrie NewsIn.
14.44 Liderii celor trei formatiuni liberale de opozitie care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 5 aprilie, soldate cu o victorie categorica a comunistilor, au propus semnarea unei declaratii comune prin care sa ceara Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor.
14.38 Liderii celor trei partide liberale de opozitiei si-au chemat sustinatorii in Piata Marii Adunari Nationale, unde fusese autorizat sa se desfasoare un miting, si le-au spus ca actiunile violente care au avut loc sunt provocari ale regimului presedintelui Vladimir Voronin.
14.35 AFP- Peste 30 de persoane, civili si politisti, au fost ranite marti la Chisinau intr-o manifestatie impotriva victoriei comunistilor la alegerile legislative de duminicia, care a degenerat, informeaza NewsIn.
14.31 Serviciul de Protectie si Paza moldovean care apara sediile Parlamentului si Presedintiei de la Chisinau s-a predat demonstrantiilor.
14.28 Sediul Presedintiei moldovene a fost incendiat iar fortele de ordine folosesc tunurile cu apa pentru a stinge flacarile. Coloane de fum alb se ridica de la parterul cladirii situate fata in fata cu Parlamentul.
14.27 Ministerul de Interne moldovean transmite ca doi politisti si-au pierdut viata in incidentele de la Chisinau.
14.17 O explozie puternica, urmata de fum alb, s-a auzit in fata Parlamentului, iar protestarii aflati acolo au inceput sa fuga.
14.15 Douazeci de persoane au primit ingrijiri la Spitalul de Urgenta de la Chisinau, in urma ciocnirilor care au loc intre manifestanti si fortele de ordine in capitala moldoveana, a declarat directorul spitalului, Gheorghe Ciobanu, transmite NewsIn.
14.12 Toate drumurile catre Chisinau au fost blocate de politia comunista.
14.03 Potrivit Deutsche Welle - o tanara a ucisa la Chisinau. Antena 3 transmite ca pana in momentul de fata au peste 12 tineri au fost raniti.
Agerpres: Manifestantii de la Chisinau au patruns in cladirile Presedintiei si a Parlamentului.
13.59. Mii de tineri de pe teritoriul Republicii Moldova se indreapta spre Chisinau.
13.58 Reteaua de televizune prin cablu nu mai functioneaza in Republica Moldova.
13.51 Reporterul HotNews.md transmite ca fortele armate au primit ordin verbal sa intervina.
13.45 Protestatarii au intrat in cladirea Parlamentului, de unde au scos mobilier. Acesta a fost incendiat, la intrare, transmite NewsIn.
13.39 Se pare ca Voronin a fost evacuat din Chisinau. Mai multi jurnalisti au observat coloane oficiale care paraseau capitala Republicii Moldova.
13.30 Bolsevicul Voronin va tine un discurs televizat la ora 19.30. Probabil ca va folosi acelasi discurs anti-romanesc si va acuza Bucurestii de provocare, fara sa tina cont de faptul ca locuitorii de peste Prut s-au saturat de stalinism, coruptie si cizma ruseasca.
13.05 Ambulantele ajung cu greu in zona. Se inregistreaza raniti din ambele tabere.
13.00 :Fortele de ordine au inceput sa foloseasca gaze lacrimogene.
12.51: Politistii se retrag spre Parlament, multi dintre ei abandonandu-si scuturile
12.43: Politia ataca in forta manifestantii. Anterior se scandase: "Politia e cu noi!"
12.38: Fortele de ordine s-au retras. Geamurile cladirii Presidentiei sunt sparte pana la nivelul al treilea. Se asteapta un raspuns in forta din partea autoritatilor. Orice apel la calm nu mai are nici un rezultat - transmite Radio Vocea Basarabiei. Protestatarii au distrus masina de pompieri, dotata cu tunuri cu apa, Politistii sunt atacati cu pietre - transmite Radio Vocea Basarabiei. Fortele de ordine se pregatesc sa foloseasca armele.
12.30 Politistii par sa se retraga si sa se regrupeze.Ministrul de interne Gheorghe Papuc a dat ordin sa fie utilizate impotriva protestatarilor tunurile de apa. In jurul orei 12.00, in piata erau adunati peste 10.000 de protestari.
Circa 5.000 de persoane s-au strans marti, in jurul orei 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului, acuzand guvernarea de fraudarea alegerilor si cerand repetarea scrutinului, transmite NewsIn. Multimea a blocat circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si scandeaza "Vrem alegeri repetate!" si "Jos comunistii!".
La ora transmiterii acestei stiri continua sa vina manifestanti, in special tineri studenti, care sosesc in grupuri organizate de la facultati.
Mii de tineri - intre 10.000 si 20.000, potrivit diferitelor estimari - au iesit luni in strada, pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor din 5 aprilie, care a consfintit o victorie zdrobitoare a Partidului Comunistilor, aflat deja de opt ani la putere. Mitingul nu a avut autorizatie, tinerii fiind convocati prin sms-uri si mesaje pe internet. Pentru trei dintre persoanele care au initiat aceasta actiune - intre care ziarista Natalia Moraru, cea care in 2008 a primit interdictie de a intra in Rusia din cauza articolelor sale critice la adresa Moscovei - Procuratura a intocmit dosare penale.Mitingul de luni s-a incheiat seara tarziu, dupa ce liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, i-a indemnat pe manifestanti sa mearga acasa si sa revina marti la ora 10.00 in Piata Marii Adunari Nationale, cand actiunea lor va fi autorizata si cand le vor fi puse la dispozitie o scena si sonorizarea necesara.Totusi, un grup de circa 200 de persoane a ramas in fata statuii lui Stefan cel Mare, blocand circulatia pe o strada adiacenta. Potrivit unor martori oculari, ar fi existat ulterior unele actiuni provocatoare. Tocmai de aceea, liderii studentilor i-au sfatuit marti pe manifestanti sa fie fermi, dar vigilenti si sa nu raspunda provocarilor care ar incerca sa degenereze actiunea lor de protest.
ZIUA ONline

No comments: