Pages

Thursday, April 9, 2009

GABRIEL STATI a fost arestat la Odessa. Gabriel, fiul lui Anatol si ginerele lui Diacov e prieten cu fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, Mihai Sion. BIO

Biografiile romantate ale lui Anatol Stati si fiul
MAGNATUL PETROLIER
Are afaceri în mai multe ţări, calul de bătaie fiind extragerea de petrol şi gaze în Kazahstan. Grupul ASCOM, a cărui fondare i se datorează, are reprezentanţe în capitala Kazahă Astana şi oraşul Celiabinsk, Rusia, precum şi o filială "ASCOM România" la Ploieşti. La 31 decembrie 2000 a finalizat un mare proiect în Turkmenistan. Administrează afaceri de sute de milioane de dolari.
Anatol Stati este considerat unul dintre cei mai importanţi şi discreţi oameni de afaceri din Moldova. Marea lovitură ar fi dat-o în anul 1995, când a semnat un contract avantajos cu Ministerul de Petrol şi Gaze din Turkmenistan. În cinci ani a reuşit să extragă 3,5 milioane tone de ţiţei şi 3,6 miliarde metri cubi de gaze. Clauzele verbale care au făcut posibilă penetrarea pe piaţa turkmenă nu le cunoaşte decât Anatol Stati, iar oamenii din anturajul său care pretind că ar fi informaţi ştiu să protejeze secretele companiei. Sub aripa sa şi-au găsit adăpost mai mulţi oameni cu viziuni zise "naţionaliste", dar care au trebuit să probeze calităţi manageriale remarcabile ca să rămână în graţiile şefului de la ASCOM.
Deschiderea şi doza sporită de receptivitate pentru problemele "românilor basarabeni" i-ar fi deschis mai multe uşi la Bucureşti. Anatol Stati s-a ferit însă mereu să dea senzaţia că ar dori să ceară echivalentul în bani a atitudinii frăţeşti faţă de basarabeni, dimpotrivă, s-a ambiţionat să fie mai bogat şi mai darnic decât mulţi dintre partenerii săi de peste Prut. Înainte de afacerile cu petrol, "ASCOM" şi-a testat potenţialul cu operaţiuni de import-export a mărfurilor, import de tutun, fabricarea ţigărilor, producerea şi comercializarea băuturilor spirtoase. Lansată în 1992, compania este o afacere de familie. Vicepreşedinte al acesteia este fiul său Gabriel.
După explorările profitabile din Turkmenistan, în anul 2000 compania a obţinut licenţă de activitate în bazinul transcaspic, devenind operator petrolier. În mai 2003 a început explorarea şi exploatarea experimentală a zăcămintelor de petrol şi gaze cu o cifră de producţie zilnică de 1100 tone de ţiţei şi 3 milioane metri cubi de gaze. Cu parteneri din Kazahstan, fondează patru companii în care deţine pachetul de control, iar ulterior intră în posesia tuturor acţiunilor a două dintre ele. 2005 este anul în care Anatol Stati şi-a extins afacerile petroliere în Sudan. Pentru volumul impresionant al blocului petrolier contractat de "Ascom", "s-au bătut" peste 100 de companii petroliere.
Relaţiile cu puterea actuală sunt cuminţi, chiar dacă nu prea a fost văzut alături de preşedintele Voronin şi chiar dacă ex-preşedintele Petru Lucinschi rămâne un prieten foarte apropiat familiei Stati.
Anatol Stati nu şi-a ascuns niciodată sprijinul, de multe ori dezinteresat şi chiar păgubos pentru instituţiile de presă. Ar fi fost convins să contribuie la editarea ediţiei de la Chişinău a "Jurnalului Naţional" din România. Experimentul cel mai costisitor s-a dovedit a fi postul de televiziune "Stil TV", pentru care Anatol Stati s-ar fi arătat dispus să cheltuiască cel puţin 5 milioane de dolari SUA. O echipă de angajaţi ai viitoarei televiziuni în frunte cu Efim Josanu se instalase în preajma şantierului de pe strada Mateevici, unde urma să apară acest post de televiziune, proiectând grila de emisie şi formatul emisiunilor. Dar Consiliul Coordonator al Audiovizualului i-a retras licenţa, fără pic de ezitare, pe motiv că echipa nu s-a încadrat în business-planul de lansare a postului, adică nu şi-a început activitatea în termenii anunţaţi la obţinerea licenţei. Investiţiile de sute de mii de dolari în utilaje de televiziune nu i-au "convins" pe membrii CCA că Anatol Stati este hotărât să ducă la bun sfârşit acest proiect. Angajaţii viitoarei televiziuni care au rămas cu ochii în soare consideră că licenţa a fost retrasă din raţiuni politice. Se zice că Stati a preferat să nu dea curs acestei tălmăciri şi nici nu a revendicat eventuale recompense. Utilajele pentru televiziunea ce a murit în stare embrionară sunt utilizate de un studiou de producţie, care încearcă să justifice investiţiile făcute prin producţii video de calitate pentru cei mai importanţi clienţi publicitari din Moldova.
Este un mecenat notoriu care susţine spectacole de teatru, ediţiile festivalului "Maluri de Prut", contribuie la activităţile de caritate ale fundaţiilor "Ecoul Cernobâlului", "Brânduşele speranţei". Este oaspetele cel mai dorit al Liceului Teoretic din satul său de baştină Balatina, Glodeni, unde niciodată nu vine "cu mâna goală".
În ciuda atitudinii şi sprijinului său dezinteresat pentru presă, nu a prea dat interviuri. Preferă să-şi petreacă cu nepoţii, la vânat sau la pescuit, orele pe care i le-ar fura "o întreţinere" cu vreun ziarist curios. Este un om statornic. Foarte rar îşi schimbă oficiile, automobilul şi şoferul. La fel, partenerii şi echipa. Iar săptămâna de lucru şi-o încheie sâmbăta târziu. Se spune că, în ciuda ofertelor turistice dintre cele mai luxoase, se odihneşte în România. Şi că preferă mămăliga sau cartofii în locul lăbuţelor de broscuţă pe care şi le-ar permite o persoană cu veniturile lui.
Anatol Stati
om de afaceri
Funcţie: preşedinte al "ASCOM-GROUP"
Vârstă: 53 de ani
Data şi locul naşterii: 25 octombrie 1952, s. Balatina, r. Glodeni
Specialitate: inginer, economist
Studii: a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, doctor în ştiinţe economice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul bisericesc "Ştefan cel Mare"
Influenţă politică....................................... 2
Putere financiară....................................... 10
Notorietate .............................................. 5
Total 17 puncte
Gabriel Stati UN TANAR OM DE AFACERI CARE STIE VALOAREA TIMPULUI
Este omul care a ştiut să amplifice, dar şi să profite din plin de poziţia avantajoasă ce i-a oferit-o descendenţa. Ambiţios, hotărât şi perspicace, a ajuns să controleze afaceri cu petrol de peste jumătate de miliard de lei. Tânăr şi bogat, are relaţii în mediul de afaceri din ţară şi de peste hotare, precum SUA, Rusia, România, Uzbekistan, KÎrgîzstan, TaDjikistan, AzerbaIdjan, Turkmenistan şi Kazahstan.
Susţine că afacerile sale nu au nimic în comun cu cele ale tatălui său, chiar dacă activează în grupul financiar-industrial "Ascom-Group", unde deţine poziţia de vicepreşedinte din anul 1999. “Ascom-Group" este o companie care şi-a făcut un drum sigur în lumea fascinantă a business-ului petrolier, fiind unul dintre liderii pieţii celor mai puternici agenţi economici din Republica Moldova.
Gabriel Stati a dorit să fie independent în business-ul său şi a reuşit. Elaborând propria strategie a business-ului a intrat în lumea afacerilor încă de la vârsta de 16 ani, câştigând la 22 ani primul său milion de dolari. Este omul care nu se sfieşte de situaţia sa financiară - contrastantă cu fundalul general al celei mai sărace ţări din Europa, dimpotrivă, îşi afişează slăbiciunile pentru maşini de lux. Stati Jr. a fost primul care s-a ambiţionat să înnobileze peisajul automobilistic autohton, dominat până nu demult de Mercedes-uri "banale", cu piese de top - Ferarri, Hummer şi Rolls Royce. Prietenii şi tovarăşii de ocazie spun că Gabriel Stati îşi trăieşte viaţa la intensitatea maximă, orice ar face - sport, business sau petreceri. Cert e că tot ce face, face cu mare dăruire, responsabilitate şi competenţă. În multe, este maximalist, vrea şi reuşeşte să fie primul. Unii îi reproşează pretinsa aroganţă, alţii dimpotrivă îl consideră băiat de gaşcă. Pentru că îşi protejează viaţa privată, la fel ca şi cifrele de afaceri, urmând exemplul tatălui său, această reputaţie folclorică nu poate fi certificată.
Pasiunea pentru genurile "violente" de sport e o temă aparte în viaţa sa. Practicându-l de la vârsta de 6 ani, sportul a fost mereu o pasiune. A făcut karate, trântă, box, oprindu-se în final la taekwon-do. A fost cel mai tânăr deţinător al centurii negre. În 1999 devine preşedintele Centrului de taekwon-do, fondat împreună cu antrenorul său, Isidor Tănase, urmând ca în 2001 să fie numit oficial preşedinte al Federaţiei de taekwon-do, de către însăşi fondatorul taekwon-do, generalul Choi Hong Hi, în cadrul unui seminar international. În prezent, Gabriel deţine al V-lea dan. În cadrul Centrului şi la filialele din Chişinău şi din Republica Moldova se antrenează mii de sportivi, dintre care 200 au centuri negre. În paralel cu activitatea sa de preşedinte al Federaţiei de taekwon-do, el este de asemenea unicul finanţator al tuturor activităţilor Federaţiei.
Stati Jr a făcut donaţii importante pentru lucrări de renovare şi construcţie ale locaşelor sfinte, între care mănăstirile Nicoreni şi Suruceni şi biserica Ciuflea, fiind decorat cu ordinul bisericesc "Ştefan cel Mare".
Este prieten şi chiar partener în unele afaceri cu Mihai Sion, fiul adoptiv al ex-preşedintelui României Ion Iliescu.
Căsătoria lui Gabriel cu Natalia Diacov, fiica fostului preşedinte al Parlamentului (Nota mea - Dumitru Diacov, fost corespondent TASS la Bucuresti in decembrie 1989, cu sediul in ambasada URSS) , a fortificat poziţiile dinastiei Stati, chiar dacă a avut şi reversul medaliei - riscul inevitabil de a stârni curiozitatea excesivă a procurorilor şi invidia demnitarilor care au pâinea şi cuţitul. Puţine sunt nunţile la care au putut fi văzuţi împreună Mircea Snegur, Nicolae Andronic, Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Serafim Urechean. Lui Stati seniorul, în ipostaza de socru mare, aşa cum scria presa, i-a reuşit această performanţă. Iar Stati Jr ştie să preţuiască acest lucru. Iată o minimă dovadă - la licitaţia desfăşurată în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia primei aniversări a revistei "VIP-Magazin", Gabriel Stati a plătit 3.000 dolari SUA pentru ceasul de mână al primului preşedinte moldovean Mircea Snegur.
Sursa: VipMagazin.md

No comments: