Saturday, January 23, 2010

NOUL PATRIARH AL SERBIEI, IRINEU: "Kosovo este pamantul nostru sfant, este Ierusalimul Serbiei"

Înaltpreasfinţitul Irineu de Niš, noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Înaltpreasfinţitul Irineu de Niš este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Noul patriarh a declarat că rezultatul alegerii de astăzi este voința lui Dumnezeu și a Sfântului Sinod. Mai multe detalii a oferit părintele Boian Alexandrovici, parohul bisericii din Malainița, pentru Radio TRINITAS: „Noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, după cum a anunţat radio - televiziunea Serbiei, este episcopul Irineu de Niš, care este un om mai în vârstă, are 80 de ani. Acesta este un tradiţionalist şi ca episcop al Niš-ului s-a arătat un bun arhiereu”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Patriarhului ales al Bisericii Ortodoxe Sârbe un mesaj de felicitare, ne informează Radio TRINITAS:
„Preafericirea Voastră,
În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al clerului, monahilor şi monahiilor şi al credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române, Vă adresăm călduroase felicitări pentru alegerea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sperăm că Bunul Dumnezeu ne va ajuta să dăm împreună mărturie comună ortodoxă în Europa şi în întreaga lume şi să lucrăm pentru întărirea comuniunii frăţeşti şi a prieteniei dintre popoarele român şi sârb. Cu îmbrăţişare frăţească în Hristos Domnul, Arhiereul Cel veşnic,
†DANIEL
PATRIARHUL ROMÂNIEI”
Înaltpresfințiul Irineu de Niš, în vârsta de 80 de ani, va fi intronizat duminică la Belgrad. Câteva date din biografia noului Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Sârbe, aflăm de la diaconul Teodor Gradinaciuc, care a declarat pentru Radio TRINITAS: „Preasfinţitul Episcop Irineu de Niš, Patriarhul ales al Biserici Ortodoxe Sârbe, s-a născut la 28 august 1930, în localitatea Vidova, regiunea Čačak, primind numele de botez Miroslav. A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de la Belgrad. După satisfacerea stagiului militar a suplinit un post de profesor la Seminarul din Prizren. În 1959, cu binecuvântarea patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la mănăstirea Racoviţa, primind numele de Irineu. În acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. În anul universitar 1962 -1963, a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena. În 1974 a fost ales Episcop Vicar Patriarhal cu titlul de Moraviţa. În mai, 1975, a fost ales episcop de Niš. Este membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Sârbe”.
Surse: Basilica.ro, BBC (info titlu si foto)

No comments: