Friday, January 22, 2010

NOUL AMBASADOR al Romaniei in Republica Moldova, diplomatul Marius Lazurca, este acceptat de MAE de la Chisinau

AGREMENT După ce postul a fost „descoperit” nouă luni, Chişinăul acceptă noul ambasador al României în Republica Moldova. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi-a dat agrementul în privinţa propunerii înaintate de MAE de la Bucureşti, Marius Lazurcă, actualul ambasador român la Vatican.


După nouă luni de "îngheţ diplomatic" între România şi Republica Moldova, fără un ambasador român la Chişinău, relaţiile intră în mod oficial pe un făgaş normal, odată ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a acceptat propunerea înaintată de MAE de la Bucureşti.
Ghimpu este de acord (şi-a dat "agrementul", în termeni diplomatici) ca Marius Lazurcă - actualul ambasador român la Vatican, la San Marino şi pe lângă Ordinul Militar Suveran de Malta - să conducă misiunea diplomatică a României de la Chişinău. Acordul său deschide calea ca preşedintele Traian Băsescu să-l desemneze pe noul ambasador.
Postul de ambasador al României la Chişinău este vacant din 8 aprilie 2009, când regimul condus de Vladimir Voronin l-a declarat persona non grata pe Filip Teodorescu, diplomatul aflat în funcţie. Decizia a survenit la o zi după devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei de la Chişinău, incidente pentru care Voronin a acuzat România. El nu şi-a putut proba vreodată acuzaţiile.
Tot la 8 aprilie, comisiile de politică Externă ale celor două Camere au avizat favorabil o propunere de ambasador, făcută foarte rapid. Este vorba de Mihnea Constantinescu, care a primit în aceeaşi zi scrisoarea de acreditare din partea preşedintelui Băsescu. Autorităţile de la Chişinău aveau să respingă numirea lui Constantinescu.
După alegerile din iulie 2009, "Alianţa pentru Intergrare Europeană" (AIE) a format un nou guvern în Moldova, însă, din pricina crizei politice prelungite la Bucureşti, s-a amânat înaintarea unei noi propuneri.
Lazurcă, "traseu comun" cu al lui Baconschi
Potrivit Mediafax, Marius Lazurcă a avut un "traseu comun" în cariera diplomatică cu actualul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce Baconschi este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi universitate. Diplomatul este în prezent ambasador la Vatican, poziţie ocupată şi de Baconschi la finele anilor `90. Născut în 1971, la Timişoara, Marius Lazurcă este căsătorit şi are cinci copii.
Agrementul dat de preşedintele Ghimpu înseamnă că noul ambasador îi va putea prezenta scrisoriile de acreditare la Chişinău în câteva zile, în ajunul vizitei în Moldova a preşedintelui Băsescu, programată pentru 27-28 ianuarie.
Zile sumbre pentru Vladimir Voronin
Fostul preşedinte Vladimir Voronin, cel care spera că - prin acuzaţiile la adresa României - va putea să se menţină la putere, are tot mai mari probleme cu Justiţia din Moldova. Voronin este cercetat de procuratură în legătură cu evenimentele violente din aprilie anul trecut, când sute de tineri au fost arestaţi şi torturaţi în beciurile poliţiei.
El şi-a amânat deja o audiere la procuratură, motivând că are "un program foarte încărcat", însă nu va putea fi inculpat fără ridicarea imunităţii parlamentare. În acest sens, ar fi nevoie de voturile a 67 de parlamentari - mai mult decât cei 61 necesari desemnării unui preşedinte al Moldovei. Cum AIE nu dispune decât de 53 de mandate, imunitatea lui Voronin nu este ameninţată.
Noua putere de la Chişinău nu poate, deocamdată, decât să-l şicaneze pe Voronin, precum s-a încercat interzicerea desemnării lui în delegaţia Moldovei din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
de Bogdan MUNTEANU | 23 IANUARIE 2010 / GANDUL

No comments: