Pages

Friday, August 29, 2008

Putin acuza SUA ca au declansat razboiul din Georgia pentru ca McCain si "vulturii" neoconservatori sa castige alegerile




Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca Statele Unite au incurajat conflictul din Georgia pentru a distrage atentia alegatorilor de la razboaiele din Irak si Afganistan si a ajuta astfel candidatul republican in cursa pentru Casa Alba.
Putin a facut aceste acuzatii intr-un interviu acordat postului american de televiziune CNN, din care AFP si Reuters publica fragmente. Spunand ca are aceste informatii de la oficiali rusi din Ministerul Apararii, Putin a declarat ca Statele Unite au incurajat Georgia sa atace regiunea separatista Osetia de Sud, atac caruia Rusia i-a raspuns cu o contraofensiva de amploare, bombardarea si ocuparea unei parti din teritoriul georgian. Potrivit sefului Guvernului de la Moscova, fost presedinte pana in mai, intentia administratiei americane era sa il ajute pe candidatul republican la Casa Alba John McCain impotriva democratului Barack Obama. Scopul era de a distrage atentia electoratului de la nepopularul razboi din Irak si de la proasta gestionare a celui din Irak, dar si de la temerile economice. "Daca am inteles bine (...), cineva din Statele Unite a creat acest conflict special pentru ca situatia sa se inrautateasca si pentru a crea un avantaj in favoarea unuia dintre candidatii in cursa stransa pentru functia de presedinte", a declarat Putin intr-un fragment din acest interviu difuzat de televiziunea rusa si preluat de AFP.
Potrivit CNN, premierul rus a afirmat de asemenea ca in Georgia, pe teren, ordinele erau date de americani. "Fapt este ca in zona de conflict, in timpul ostilitatilor se aflau cetateni americani. Cineva ar trebui sa admita ca se aflau acolo la ordinele superiorilor lor", a mai spus Putin in interviul care va fi difuzat de CNN joi. (Madalin Necsutu / ZIUA Online)

No comments: