Pages

Wednesday, June 11, 2008

Facatura Cotidianului cu schimbarea Imnului

Handicapatii sufleteste de la Cotidianul ar trebui sa ne provoace mila daca n-ar fi atat de nocivi. Ultima facatura bolnavicioasa este atat de grosolana pe cat de umflata si denota cat de grava este de fapt starea lor. Cap de ziar: "Tricolorii vor alt Imn National". Totul pare oricum extrem de ciudat, tinand cont de modul in care echipa noastra a cantat "Desteapta-te, romane!" pe stadion.
Smecheria e simpla: se lanseaza o tiribomba, o minciuna, o inventie, apoi este plasata si pe alte canale, de unde tot ei o comenteaza ca si cum ar fi reala si ii incita si pe altii sa raspunda, fara sa le mai ofere vreodata o minima dovada. Sebastian Bodu, asa cum e el, a sesizat destul de ironic facatura, ieri, la Realitatea TV, unde infatuatul de Pavel Lucescu isi dadea ochii peste cap. Nu cred ca tricolorii ar fi cerut asa ceva si, personal, n-am auzit si nu am vazut pe nimeni care sa fi spus asta, a zis Bodu. Lucescu, invartindu-si capul ca un retard, a ingaimat: avem nume, domnule Bodu, sunt publicate... Chiar asa? Desi mi-era scarba, am luat la puricat maculatura care sta sa nu mai apara :) ca sa vad si eu cine este cretinul care face atat fas cu o declaratie aruncata la ros pentru cateii de la Cotidianul. Si, ce credeti ca am constatat?

Primul articol, de marti, 10 iunie, care a facut si capul de ziar, ca sa loveasca mai tare, bate campii pe-o pagina intreaga fara sa ofere nicaieri dovada justificarii titlului. Singura pseudo-informatie este de fapt o dezinformare in lant. Zice asa, citez: "În ciuda entuziasmului fără precedent, oficialii Federaţiei Române de Fotbal doresc schimbarea imnului „Deşteaptă-te, române!“ cu ceva mai energic şi mai ritmat." Pai, daca sunt "oficialii FRF", nu sunt chiar fotbalistii, tricolorii. Dar, se persevereaza in trasul povestii de par: "Ideea a venit de la fotbalişti, în timpul repetiţiilor, jucătorii lui Piţurcă fiind încântaţi şi de modul cum a sunat celebra „Marseillaise“ luni seară la Zürich". Fotbalisti este ceva foarte general: e vorba de doi fotbalisti, de trei, de rezerve? Apoi, in sfarsit, se ofera un detaliu mai clar: "Un oficial al federaţiei a declarat luni, la antrenamentul deschis de la Saint Gallen, că FRF intenţionează chiar să iniţieze, cu ajutorul presei, o campanie pentru înlocuirea bătrânului cântec, toată operaţiunea urmând să se desfăşoare după terminarea Euro 2008, acum prioritare fiind meciurile cu Italia şi Olanda". Si, din top, se mai baga un fitil pentru ca incaratura sa bubuie mai tare: "Bunele relaţii dintre conducerea FRF şi Traian Băsescu ar putea fi un cap de pod pentru reuşita acestui demers, deşi procedurile sunt extrem de complicate". Ha, ha, ha!

Daca ati citit acest textulet, care ocupa (calculat la semne) 1/10 din toata pagina dedicata "schimbarii imnului", cred ca nu e greu sa sesizati lipsa de logica a editorilor Cotidianului, care nici sa umfle mai credibil nu sunt in stare. Deci: e vorba de 1. "oficialii FRF", 2. de "fotbalisti" sau 3. de "un oficial al Federatiei"? Si unde sunt, mai exact, numele acelora care doresc schimbarea Imnului? Si cum ajungi de aici la ideea ca FRF intentioneaza sa lanseze o campanie, oficial? Si chiar asa fiind, admitand ca un dobitoc de la FRF a dat pe goarna aceasta enormitate, cum se explica titlul "Tricolorii vor alt Imn National". Din cate stiu eu limba romana, asta nu insemna nici un oficial sau un fotbalist, nici cativa fotbalisti sau niste fotbalisti ci ar insemna intreaga echipa nationala. Deci, baietii au ajuns de la o posibila declaratie a unui oficial anonim la TOTI TRICOLORII CARE REPREZINTA ECHIPA NATIONALA A ROMANIEI. Tare, nu?! Si nu o sa se opreasca aici. Asteptati zilele urmatoare...

Pornind de aici, de la fondul minciunii, baieteii croseteaza mai departe mancand fara jena rahat. Miercuri, 11 iunie, se prezinta in bat la Realitatea TV, pentru a pompa mai bine subiectul, nu inainte de a prezenta in fituica cotidiana pareri culese aiurea, plasate sub un titlu la fel de manipulatoriu ca si demersul lor: "Schimbarea imnului: muzicienii ţin hangul tricolorilor". Si-asta-i tare, nu?! Dar homalaii nu se opresc aici. Ii baga si de o "dezbatere" online: "Polemici" "fara mila" (sa mori de ras nu alta). Sase (!) ore de butonari sub titlul "Schimbăm Imnul naţional?" Pai, ne raspunde doct Cristian Patrascoiu: " E demodat, e prea lung, e somnolent..." Deci, ati inteles: s-a adjudecat. Raspunsul trebuie sa fie "Da".

Poate cand o sa va vedeti voi ceafa...

2 comments:

Anonymous said...

E ingrijorator! Baetii astia, jurnalistii lu peste sunt in stare sa discute tot!! IMNU!.. astia habar n-au ce vorbesc; cum se face ca punem simbolurile noastre in discutie una,doua? Se ating de lucruri sfinte, lucruri de constiinta nationala..nu mai au subiecte?
Odata aud si eu imnul cantat din suflet la tricolori si pseudagazetarii in loc sa aprecieze, ei se ocupa cu prostii!

HAI ROMANIA!!

Anonymous said...

Bună ziua!

Domnule Roncea, poate că deja aţi aflat, dar vă semnalez un post despre ce păţesc tinerii din Basarabia, zilele astea: http://tudorcojocari.wordpress.com/2008/06/10/revoltator-tineri-acuzati-de-romanism-risca-ani-de-inchisoare/

Poate dvs puteţi mediatiza această situaţie.

Numai bine