Slujba de sfintire a cimitirului romanesc reamenajat dupa peste 60 de ani a inceput cu arborarea a doua drapele tricolore romanesti si cu intonarea Imnului National, "Desteapta-te, romane!". De asemenea, s-a cantat si "Limba noastra".
Un cimitir al ostasilor romani a fost inaugurat duminica in satul Nicolaieuca, raionul Orhei (zona de centru a Republicii Moldova), eveniment organizat cu sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) si Consiliul Mondial Roman (CMR), la care au fost prezenti oficiali de la Chisinau si Bucuresti, transmite corespondentul local Rompres.
In cimitirul de la Nicolaieuca sunt ingropati 41 de ostasi (n.r. 42, potrivit altor surse), cazuti in luptele de la Hirova, din iulie 1941. Acesta este amplasat la o margine a cimitirului din sat. Pana nu demult, cimitirul era imprejmuit de un gard de copaci si sarma iar, la capatul mormintelor, erau cruci de lemn care, intre timp, au putrezit. Dupa reconstructie, cimitirul a fost inconjurat de un gard de metal, mormintele au fost curatate, au fost construite 15 cruci din piatra, amplasate cate trei in cinci randuri, iar, pe fiecare dintre ele, a fost plasata inscriptia "Eroi romani necunoscuti".
La intrarea in cimitir a fost instalata o troita de lemn, sculptata de mesteri din Romania. In dreapta acesteia, este amplasata o piatra in care sunt incrustate numele a 41 de ostasi din Divizia 5 infanterie, morti in luptele de la Hirova din 13-14 iulie 1941. In stanga, pe alta lespede de piatra este incrustata stema Romaniei.
Desteapta-te, romane!
Inaugurarea cimitirului a inceput cu arborarea a doua drapele tricolore romanesti si cu intonarea Imnului National, "Desteapta-te romane". De asemenea, s-a cantat si "Limba noastra".
Un sobor de preoti de la Mitropolia Moldovei (subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse) si Mitropolia Basarabiei (subordonata Bisericii Ortodoxe Romane) au sfintit cimitirul si au sustinut o ceremonie religioasa.
Zeci de localnici, in special rude ale ostasilor cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial au participat la festivitate. De asemenea, aici au fost prezenti oficiali de la Bucuresti - Eugen Tomac, consilier in administratia prezidentiala pentru romanii de pretutindeni, reprezentanti ai ONCE, CMR, Ambasadei Romaniei de la Chisinau, dar si oficiali din Republica Moldova, printre care deputati, reprezentanti ai administratiei publice locale.
Consilierul prezidential Eugen Tomac a declarat ca evenimentul reprezinta un gest firesc si absolut normal pentru ca, pretuind trecutul, putem privi cu foarte multa incredere si speranta in viitor. Neculai Popa, secretar general al CMR, a declarat pentru Rompres ca vede mai multa intelegere in Republica Moldova fata de asemenea evenimente, avand in vedere ca aici au venit reprezentanti ai armatei Republicii Moldova alaturi de armata romana, iar preotilor de la cele doua Mitropolii li s-a permis sa faca o ceremonie impreuna. "Este un semn de pace si relatii omenesti. Vad ceva pozitiv si cred ca s-a facut un pas inainte, fata de acum doi ani, cand am venit pentru prima data la acest cimitir iar oamenii din sat, impreuna cu preotul, au venit sa ne bata. Probabil ca azi, mortii ne-au unit pe toti", a concluzionat el.
Mai multe manifestatii dedicate eroilor romani cazuti pe teritoriul Republicii Moldova in cel de-al doilea razboi mondial s-au desfasurat saptamana aceasta. Joi, 5 iunie, de Ziua Eroilor, in satul Cunia, raionul Cantemir (sudul Republicii Moldova) a fost sfintita o troita in memoria celor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial si au inceput lucrarile de amenajare a unui cimitir, cu sustinerea Oficiului National pentru Cultul Eroilor din Romania. Dupa aceasta a avut loc o slujba religioasa la Tiganca, la cimitirul ostasilor romani. Sambata au inceput lucrarile de amenajare a unui alt cimitir al ostasilor romani la Chistelnita, raionul Stefan Voda (zona de est a Republicii Moldova).
ZiuaOnline
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
2 comments:
"No comments yet"
Se pare că ştirea nu trezeşte prea multe simţăminte, într-un popor care îşi retează rădăcinile şi se uimeşte, totodată, că se usucă.
Bine că se mai osteneşte cineva pentru eroii români, eroi care nu sunt altceva decât părinţii sau bunicii noştri.
Dumnezeu să-i odihnească întru slava Sa pe toţi eroii noştri!
Iar pe ostenitori să-i răsplătească după bunătatea Sa!
Pr. Mihai-Andrei Aldea
Va rog frumos,ma poate ajuta cineva sa identific numele soldatilor necunoscuti ingropati in acest cimitir?Caut pe fratele tatalui meu de ceva timp fara rezultat.Poate vede cineva si stie unde sa ma indrume!!!Va rog din suflet sa ma ajutati sa gasesc locul unde a fost ingropat soldatul de 19 ani care nu s-a mai intors acasa...!Dumnezeu sa va ajute!Lasati mail pe adresa:overmay@yahoo.com
Post a Comment