Ambasadorul Serbiei la Bucuresti, E.S. Dusan Crnogorgevic (foto dreapta), ne-a acordat un interviu in care exprima aprecierea Serbiei fata de pozitia Romaniei de respingere a independentei declarate unilateral in Kosovo. Observati nuanta cu care se refera la rolul militarilor romani din Kosovo.
Cum apreciati pozitia Romaniei care respinge independenta Kosovo si trimite trupe in cadrul misiunii UE?
Serbia apreciaza foarte mult pozitia Romaniei asupra declararii unilaterale a independentei Kosovo. Pozitia Romaniei este foarte ferma, a presedintelui, a Parlamentului, a premierului, a ministrului de Externe: Romania este unita in respingerea declararii unilaterale a independentei Kosovo. La fel de importanta este si inchiderea biroului de reprezentare din Kosovo, ceea ce merge mana in mana cu respingerea oricarui fel de recunoastere. Toate acestea sunt foarte apreciate in Belgrad si Serbia, nu doar de oficiali, ci si de popor.
Ati mentionat prezenta misiunii UE.
Pozitia noastra este foarte clara: misiunea UE nu are nici un mandat bazat pe o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU. Pentru orice fel de misiune Consiliul de Securitate trebuie sa emita o noua rezolutie - nu exista o noua rezolutie care sa asigure conditiile pentru misiunea Uniunii Europene. Este foarte simplu. Aceasta este pozitia noastra.
Misiunea UE ar incalca suveranitatea Serbiei?
Pe de alta parte, avocatii de la Bruxelles incearca sa gaseasca o baza juridica pentru aceasta misiune. Noi credem ca nu exista nici un fel de baza juridica si ca aceasta misiune este ilegala in Kosovo.
Cum apreciati prezenta Romaniei in cadrul acestei misiuni?
Trebuie sa ne amintim ca Romania are deja un numar de trupe in Kosovo pe baza rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate, trupe care au jucat un rol foarte constructiv si important in Kosovo in protejarea sarbilor si a altor minoritati ne-albaneze. Nu voi comenta decizia Romaniei de a trimite trupe suplimentare in Kosovo, insa este posibil sa se creada ca aceste trupe suplimentare sunt legate de cele existente deja.
Cum vedeti viitorul acum?
Serbia se va folosi de toate mijloacele politice si diplomatice pentru a-si apara interesele, in toata lumea, in toate forurile si organizatiile internationale. Nu credem ca acest caz este incheiat. Este o problema serioasa si nu doar pentru Serbia, ci si pentru comunitatea internationala, deoarece acum vedem ca Serbia democratica si suverana nu a fost protejata de Consiliul de Securitate pe timp de pace. (George DAMIAN)
Stadiul recunoasterii Kosovo
Statele Unite au recunoscut luni independenta Kosovo, in timp ce marile tari europene si-au declarat intentia de a face acest lucru, la o zi dupa ce Pristina a anuntat separarea sa de Belgrad.
Serbia se opune ferm acestei decizii, presedintele si premierul declarand ca tara "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent". O atitudine similara au si rusii, aliati fideli ai sarbilor pe toata durata negocierilor cu liderii albanezi, Moscova sperand intr-o anulare a declaratiei unilaterale de suveranitate a Kosovo de catre Consiliul de Securitate al ONU. Printre statele care au recunoscut pana acum independenta Kosovo (sau si-au anuntat intentia s-o faca in curand) se numara: Afganistanul, Australia, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Ungaria. Printre tarile care si-au anuntat decizia ferma de a nu recunoaste independenta Kosovo se numara: Azerbaidjan, Cipru, Georgia, Romania, Republica Moldova, Spania, Sri Lanka, Vietnam. Statele care au anuntat ca vor lua o decizie mai tarziu sunt: Brazilia, India, Canada, Cehia, Grecia, Olanda si Slovacia.
Avertismentul Moscovei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat-o pe Condoleezza Rice, omologul sau american, ca proclamarea independentei Kosovo pune in pericol stabilitatea internationala, transmite Mediafax. Presa rusa a calificat marti proclamarea unilaterala a independentei Kosovo drept o "bomba", constatand in acelasi timp ca aceasta a primit deja o "recunoastere internationala". "Ieri, lumea a inceput sa reactioneze la bomba detonata de separatistii albanezi din Kosovo", scrie cotidianul rus Vremia Novostei. "O bomba sub Europa. Un Kosovo independent va face UE sa explodeze din interior", titreaza cotidianul RBK Daily. Pentru Kommersant insa faptul ca "Kosovo a primit o recunoastere internationala la 24 de ore dupa proclamarea independentei" nu este uimitor, deoarece "era clar ca principalele tari din Occident au luat deja decizia in acest sens, inainte de proclamare". (ZIUA)
Romania are 263 de militari in Kosovo: Ministerul Apararii are in zona fierbinte din Balcani 148 de soldati, iar Ministerul de Interne 115 jandarmi * Rezerva strategica la dispozitia MAp in 2008 numara inca 346 de oameni
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment