Tineti cont: este vorba de razboiul dus pentru cruce in Spania in fata brigazilor teroriste bolsevice (printre care s-a aflat si tatal domnului Volodea Tismaneanu). Dar pe cand Romania va proceda similar cu sfintii inchisorilor?! Doamne ajuta!
Biografia Sfântului închisorilor – Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 in localitatea Singerei, judeţul Balti, in Basarabia. In toamna anului 1941, când a fost arestat si condamnat la 25 de ani munca silnica, Valeriu Gafencu avea vârsta de 20 de ani. Era student in anul al II-lea al Facultăţii de Drept si Filosofie din Iaşi.Reputatul profesor de Drept Civil Constantin Angelescu l-a aparat la proces pe Gafencu, declarând: “Este unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice”. Pledoarie inutila, fiindcă dictatura antonesciana nu a văzut cu ochi buni activismul naţionalist-creştin al tânărului Gafencu, care voia ca tot mai mulţi elevi si studenţi sa se înscrie in Fratriile de Cruce, pentru a se pregăti de lupta împotriva comunismului bolşevic ce ameninţa atunci România.
Tânărul Valeriu Gafencu a ajuns la Tg. Ocna in decembrie 1949, după ce a trecut prin puşcăriile de la închisoarea Aiud (întemniţat de regimul dictatorial al lui Antonescu, intre 1941 - 1944) si de la Pitesti.
Din cauza torturilor si regimului bestial din temniţele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-închisoare Tg. Ocna intr-o stare atât de gravă încât supravieţuirea sa timp de doi ani (pana la 18 febr. 1952) poate fi considerata drept o minune.
Preţul rezistentei sale morale si spirituale in fata ighemonului comunist de la Piteşti a fost unul care i-a răpit definitiv sănătatea. TBC-ul pulmonar, osos si ganglionar, reumatismul, lipsa hranei necesare i-au ruinat trupul. Chipul sau era insa, straniu, scăldat intr-o lumina nepământeana, asupra căreia depun mărturie mulţi din cei care au avut privilegiul de a-i fi in preajma in ultima parte a vieţii sale. Sufletul si mintea sa nu se despărţeau defel de rugăciune.In ultimul an, hemoptizia (scuipa sânge) îl transformase intr-o “epava”. La prima vedere, căci lumina sfinţeniei trecea dincolo de bietul trup in suferinţa si ii atingea pe ceilalţi deţinuţi. Cu aceasta figura de sfânt - care nu poate fi explicata natural, întrucât se ştie ca boala care îl rodea aduce doar deprimare si schimonosire a chipului - a trecut la cele veşnice.
Cu numeroase plăgi tuberculoase pe trup - care supurau permanent - Gafencu si-a aşteptat moartea cu o seninătate care i-a înmuiat si pe gardienii-călăi. Trupul său se făcuse cu adevărat lăcaş al Duhului Sfânt. Pentru credinţa sa, Valeriu a fost învrednicit de Dumnezeu sa-si cunoască ziua morţii.
Pe 2 februarie 1952, el si-a rugat camarazii să-i procure o lumânare si o cămaşă alba, pe care sa i le pregătească pentru ziua de 18 februarie a aceluiaşi an. A mai cerut ca o cruciuliţa (pe care se pare ca o avea de la logodnica sa) să-i fie pusă în gură, pe partea dreaptă, spre a fi recunoscut la o eventuală dezgropare.La 18 februarie, intre orele 14.00 si 15.00, după momente de rugăciune incandescentă (cu fata transfigurata), Valeriu a rostit ultimele cuvinte: “Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul”.
La targa unde a fost depus, spre a fi dus intr-o groapa comuna (a tuberculoşilor), au venit si s-au închinat, pe rând, toţi deţinuţii, iar călăul Petre Orban a plecat din închisoarea pentru întreaga zi, pentru a-i lăsa să-şi ia rămas bun de la Valeriu. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Şi-a sacrificat, pentru Hristos si neam: tinereţea, profesia, familia, libertatea si viata.
Sursa: http://www.valeriugafencu.ro/
Data: 18 Februarie 2008
Sursa: http://www.valeriugafencu.ro/
Data: 18 Februarie 2008
Îndreptar la Spovedanie alcătuit de Valeriu Gafencu
Pomenirea mărturisitorilor pentru Hristos din temniţele comuniste
No comments:
Post a Comment