Pages

Tuesday, January 19, 2010

FBI: OSAMA ben... Llamazares cu putin Sylvester Stallone. Cum se perpetueaza falsurile si stirile eronate pe internet. Exemplul HotNews si... Aleodor Manolea




Chipul celui mai căutat ins
Scris de Corneliu Vlad
Trăieşte (probabil) printre noi, dar nu mai ştim nimic despre el de mai bine de zece ani. Şi totuşi, o ispravă de-a sa a răvăşit şi traumatizat acest început de secol mai cumplit ca multe altele: evenimentele groaznice de la 11 septembrie 2001. Lecţia lor n-a fost încă însuşită. Dar nici cu instigatorul lor (sau nu, după unii) lucrurile nu sunt mai clare. În româneşte, oscilăm până şi când e să-i scriem numele: Bin Laden, ca în engleză, sau Ben Laden, ca în franceză. Fotografiile lui, nu prea multe, sunt binecunoscute. Una dintre ele, cea mai răspândită, cu turban alb şi barbă, datează din 1998. Aşadar, de 12 ani, răstimp suficient pentru ca înfăţişarea să i se fi schimbat până într-atâta încât să fie şi mai greu de recunoscut. Se presupune că trăieşte într-o zonă cu triburi, care nu prea au de-a face cu restul lumii, chit că ne globalizăm cu toţii. Dar dacă mai e activ, „terorist“, dacă mai trăieşte, în ultimă instanţă, greu de spus. America a pus un preţ supraatractiv pe capul lui, dar nimeni n-a reuşit, sau n-a îndrăznit, să onoreze oferta.
Ce-i de făcut? Periculos rămâne cel-mai-căutat-ins-de-pe-Terra şi dacă acţionează, stânjenitor, şi dacă nu-şi mai face simţită prezenţa. Din acest impas se încearcă acum a se ieşi, între altele, şi prin „actualizarea“ pe computer a chipului său. Chestiune de siguranţă naţională, de altfel, pentru Statele Unite, care au încredinţat-o spre rezolvare serviciilor secrete. Jos turbanul, pus păr, albit barbă, riduri în plus şi tot ce mai trebuie. Dar ce acoperământ capilar să-i aplici (în treacăt fie spus, dacă a chelit sau se rade pe cap?). Părul politicianului spaniol Gaspar Llamazares din partidul de stânga Izquierda Unida li s-a părut cel mai potrivit experţilor de la FBI. Omul se simte mai mult decât ofensat, se simte în pericol: „Securitatea lui Bin Laden nu e în primejdie, dar nu şi securitatea mea“.
Nici securitatea naţională sau măcar orgoliul de superputere ale Americii nu sunt în situaţia cea mai confortabilă. Oricum, e jenant. Cea mai proaspătă veste despre cel atât de căutat este din 6 decembrie 2009, când şeful Pentagonului, Robert Gates, a recunoscut, cu sinceritate, că autorităţile militare americane nu mai au, de ani de zile, vreun indiciu în ce priveşte locul în care ar sălăşlui respectivul. După 2001, doar patru înregistrări video cu el, ultima (din 7 septembrie 2007) îndoielnică, şi câteva înregistrări audio, şi ele discutabile. Cum să gestionezi atunci relaţia cu „inamicul nr. 1 al SUA“? Iar problema nu e atât insul Bin Laden, cât fenomenul Bin Laden. De ce apar Bin Ladenii şi cum poate fi anihilat, înlăturat, preîntâmpinat acest proces?

Chipul celui mai căutat ins
Curentul - marţi, 19 ianuarie 2010

1 comment:

Anonymous said...

Domnilor si doamnelor, americanii stiu foarte bine unde se gaseste, la ora actuala, Osama ben Laden. Ei nu vor sa-l captureze, justificând astfel prelungirea razboiului în Afganistan si pe alte meridiane ...........
Cu satelitii si cu toata tehnologia avansata de care dispun, americanii împreuna cu europeenii ar fi putut sa-l prinda de multa vreme pe acest ben Laden. DAR NU VOR. DRACII VOR SA CONTINUE RAZBOIUL, SA MOARA CÄT MAI MULTI NEVINOVATI.
Sa nu uitam ca SUA câstiga 50 de miliarde de dolari/an din "plantele" care se cultiva în Afganistan.............