Pages

Wednesday, January 20, 2010

EDITORIAL RONCEA: Cu sufletul pentru Romania. Simbolistica lui Basarab I Intemeietorul. Negru Voda si-a lui ceata.

Scris de Victor Roncea 
Fără îndoială, discursul de politică externă naţională al preşedintelui Traian Băsescu, rostit ieri în faţa ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, va enerva o întreagă pleiadă de putini şi rasputini şi va anima din nou servitorii lor din posturile media satelit ale FSB şi SVR, ale SBU şi KGB. „A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti“, ne învaţă Eminescu. Băsescu a menţionat-o de nu mai puţin de şapte ori în discursul său, sub diferite forme, referindu-se întâi la provincia istorică Basarabia - ceea ce trebuie să-i fi scos din minţi pe ucraineni -, apoi la Republica Moldova şi Chişinău, evocând relaţiile speciale dintre cele două state româneşti: „Ne leagă o istorie comună, avem aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar această realitate face din susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet“. Introducerea elementului suflet în politica externă este, fără îndoială, ceva cu totul special, mai ales când faci acest enunţ amintind că anul acesta se împlinesc 700 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Basarab I, zis Întemeietorul. „Basarab I este considerat fondatorul Ţării Româneşti, el unind sub autoritatea sa toate teritoriile de la sud de Carpaţi“, a menţionat Băsescu pentru diplomaţii străini şi puterile pe care le reprezintă aceştia la Bucureşti. Pentru a întări simbolistica, a adăugat că prima sa vizită va fi tot la Chişinău, ca şi la prima sa alegere ca şef al statului, în 2004.
În esenţă, preşedintele care, să nu uităm, este originar din Basarabi, şi-a menţinut în discursul său aceeaşi direcţie - trebuie subliniat - patriotică, pe care a impus-o diplomaţiei româneşti în urmă cu cinci ani. Diferenţa este că acum România poate spune lucrurilor pe nume, mai apăsat, ca stat membru al UE, un stat care îmbină ortodoxia cu latinitatea, un apărător al Europei la Gurile Dunării, după cum au subliniat marii noştri înaintaşi, de la Eminescu şi Iorga la Brătianu şi Eliade.
Pe scurt, elementele care îmbracă politica externă cu elementul naţional sunt cuprinse sacadat şi armonios în discursul lui Băsescu, de la Marea Neagră la Parteneriatul Estic, de la interesul naţional românesc la Serbia şi Kosovo, de la Transnistria la conflictele îngheţate din Caucaz, de la Bîstroe la platoul din zona Insulei Şerpilor şi, poate cel mai important, drepturile românilor în acest spaţiu, inclusiv redobândirea cetăţeniei române de către toţi cei deposedaţi abuziv de ea în timpul regimului sovietic bolşevic.
Evident, e bine de amintit, pentru români Basarab I a fost Întemeietorul. Pentru alţii a purtat numele de Negru Vodă.

Vezi si
Băsescu introduce sufletul în politica externă naţională

Cu sufletul pentru România
Curentul - joi, 21 ianuarie 2010

Negru Vodă - Phoenix

No comments: