Pages

Thursday, January 21, 2010

GRIPA PORCINA - oportunitate de business

Agentia Reporteri.ro a descoperit un astfel de caz, ce are toate ingredientele unei combinaţii clasice, în urma căreia se îngroaşă conturile celor care întotdeauna găsesc în stat oaia perfectă de muls.
Scris de George Roncea
Pe măsură ce gripa porcină continuă să se propage cu repeziciune în ţara noastră, măsurile luate de unele autorităţi pentru stoparea pandemiei se dovedesc a avea implicaţii economice nebănuite sau de-a dreptul bizare. „Băieţii deştepţi“ ştiu să profite de orice situaţie, iar pandemia de gripă porcină nu face excepţie. La noi, şmecheri locali înzestraţi cu un cinism similar au identificat o bună oportunitate de afaceri vånzånd autorităţilor soluţii de combatere a virusului AH1N1, chiar şi acolo unde acesta nu a ajuns încă, ba mai mult, dezinfecţiile s-au efectuat preventiv, deşi autorităţile sanitare cer efectuarea acestora doar după constatarea unor cazuri de îmbolnăviri în arealul respectiv, şi nu preventiv.

250 milioane de lei vechi  aruncaţi lunar în vânt

În data de 17.11.2009, sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul companiei Hidroelectrica SA încheie contractul numărul 94, având drept scop achiziţionarea unor „servicii de dezinfecţie a incintelor în care personalul sucursalei îşi desfăşoară activitatea pentru limitarea răspândirii virusului A/H1N1“. Contractul, în valoare de fix 24.673 RON (fără TVA), a fost atribuit fără licitaţie, invocându-se „o situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă“.
Contractul a fost încheiat cu firma „SC Borcuţ srl“ din comuna Dăneşti, sat Botorogi, judeţul Gorj. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Borcuţ srl are ca obiect principal de activitate „alte activităţi de curăţenie“ şi are în acţionariat o familie, Eremia, compusă din trei persoane şi o doamnă, Păpurică Veronica, aceasta deţinând şi calitatea de administrator.
În ce condiţii au invocat reprezentanţii Hidrocentrale Curtea de Argeş situaţia de urgenţă survenită nu ştim, dar am aflat că, până la începutul lunii noiembrie 2009, nu se consemnase niciun caz de gripă porcină în rândul angajaţilor. În plus, Programul naţional pentru combaterea gripei porcine, adoptat de Guvern în august 2009, menţiona că dezinfecţiile se fac doar după constatarea unor cazuri de îmbolnăviri în arealul respectiv, şi nu preventiv (datele medicale certifică faptul că virusul AH1N1 nu poate rezista mult timp în atmosferă, iar în cazul apariţiei virusului într-o incintă, acesta moare în cel mult 7 zile de la izbucnirea focarului).

Contracte cu repetiţie

Ca tabloul şmecheriei de la Hidrocentrale Curtea de Argeş să fie complet, menţionăm faptul că, înainte cu o lună de contractul la care facem referire, mai exact pe 14.10.2009, conducerea sucursalei a încheiat un altul, tot cu firma Borcuţ srl. În acest caz, contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise, dar a avut acelaşi scop: servicii de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Valoarea lui era de 22.923 Ron (fără TVA).
Încercarea de a se obţine un punct de vedere al conducerii Hidroelectrica SA asupra acestui caz a eşuat, mai marii companiei refuzând să îşi prezinte poziţia. Evident, utilizarea resurselor publice în scopuri din cele mai obscure nu este o noutate la noi, factorul de noutate, inedit să zicem, este folosirea până şi a „gripei noi“ - cum i se zice pudic mai nou gripei porcine - pentru a stoarce bani publici de la fraieri - respectiv de la cetăţenii care îngraşă bugetul de stat.
Vezi si Patru români au murit după ce s-au vaccinat împotriva AH1N1

Gripa porcină - oportunitate de business
Curentul - joi, 21 ianuarie 2010

No comments: