Pages

Wednesday, May 6, 2009

MEMORIU CATRE ROBERTA ANASTASE: Romania trebuie sa urmeze in chestiunea Pasapoartelor Biometrice exemplul democratic al Elvetiei: REFERENDUM, nu hotii

Presedinta Camerei Deputatilor
D-na Roberta Anastase

În atenţia

Comisiei pentru Politica Externa
Comisiei Drepturilor Omului si Culte
Comisiei de Aparare si Siguranta Nationala

Subscrisa Coalitia Impotriva Statului Politienesc (avand ca membrii fondatori Civic Media, AVMR, APADAR si Adevar si Dreptate), reprezentand un larg segment de populatie care si-a manifestat dezaprobarea fata de avalansa de norme adoptate de catre legiuitor si guvern privind inserarea cipurilor si a tehnologiei RFID atat in corpul uman cat si la animale, precum si in documentele de identitate sau de calatorie ale cetatenilor romani, avand in vedere si ultimele dezbateri din cadrul celor trei comisii reunite la Camera Deputatilor in data de 29.04.2009, formulam prezenta solicitare:

Cele trei comisii mai sus amintite s-au reunit astăzi în şedinţă comună după ce, la şedinţa de săptămâna trecută, nu reuşiseră să adune numărul de membri necesari obţinerii cvorumului legal adoptării unor hotărâri.

La apelul nominal al membrilor comisiilor, doar o singură comisie a întrunit cvorumul (Comisia pentru Drepturile Omului şi Minorităţi), membrii celorlalte comisii lipsind nemotivat, în marea lor majoritate.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare, deputatul Costică Canacheu, a decis suspendarea lucrărilor, urmând să se adreseze Preşedintei Camerei Deputaţilor, d-na Roberta Anastase, pentru ca aceasta să aprobe în numele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, dezbaterea şi avizarea Ordonanţei paşapoartelor biometrice în regim de urgenţă, de către fiecare comisie în parte, urmând ca una dintre comisii (cea pentru Drepturile Omului) sa aibă vot consultativ, iar celelalte două (Apărare şi Politică Externă) vot decizional.

Prin această manevră, neprevăzută în regulamentul Camerei Deputaţilor, care ţine de o presupusă „cutumă” (lege nescrisă) a acesteia, deputaţii Comisiilor pentru Apărare şi Politică Externă încearcă să treacă peste poziţia de respingere a Ordonanţei – deschis exprimată de către preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului – Deputatul Nicolae Păun - si membrii Comisiei, căutând să excludă această comisie din postura de comisie cu vot decizional în aceea de comisie cu vot consultativ.

Coaliţia solicită Preşedintei Camerei Deputaţilor, d-nei Roberta Anastase, să nu dea curs cererii exprimate de către deputatul Canacheu, ci să menţină, prin poziţia sa de garant al respectării regulamentului Camerei – legalitatea modului în care trebuie dezbătută şi votată ordonanţa privind paşapoartele biometrice.

Observatia generala cu privire la discutiile pe marginea adoptarii OUG 207/2oo8, care privesc asa zisa obligativitate a adoptarii documentelor de calatorie cu tehnologie RFID, plaseaza bazele discutiilor intr-o falsa premisa si anume, ca Romania este OBLIGATA prin normele europene sa adopte acest nou tip de pasaport.

Argumentele aduse de reprezentantii guvernului in special prin secretar de stat in cadrul Ministerului de Externe, d-na Natalia Intotero, precum si de Directia afaceri europene si relatii internationale a Ministerului de Interne, prin director d-na Ciocan Elena sunt neadevarate si trebuie asumate politic printr-o adresa de interpelare in care sa se faca dovada concreta a urmatoarelor aspecte:
- daca intradevar procedura de infringement impotriva Romaniei pe chestiunea neadoptarii pasapoartelor electronice a fost declansata?
- care a fost raspunsul guvernului roman fata de presupusa declansare a procedurii?
- daca procedura de infringement a mai fost declansata impotriva Romaniei si in alte domenii si care au fost consecintele?
- daca au mai fost tari europene si alte domenii in care s-a declansat procedura de infringement in care autoritatile nationale au motivat neaplicarea unor masuri datorita costurilor exorbitante pe fondul crizei mondiale acute?
- daca mai sunt si alte tari europene impotriva carora s-a declansat aceasta procedura si care au fost sanctiunile pana in prezent?

Insistam asupra acestui aspect intrucat din textul OUG 207 transmis de catre guvern spre adoptare Parlamentului, lipseste fisa privind costurile care incumba aceasta ordonanta, despre care noi stim ca se ridica la un miliard de euro anual, din experienta altor tari care au adoptat acest sistem. Avand in vedere COSTURILE ENORME ale implemantarii acestei tehnologii apreciem ca ar trebui procedat ca si in cazul legii 298/2008 (privind înregistrarea convorbirilor) a carei aplicare a fost suspendata din motive financiare Opinam ca guvernul trebuie sa-si motiveze refuzul aplicarii prevederilor europene in materia documentelor cu tehnologie RFID datorita costurilor mari pe care acestea le presupun, cu atat mai mult cu cat aceste fonduri sunt mult mai bine venite in alte domenii in care aceste fonduri lipsesc si pot duce la un blocaj al functionarii institutiilor statului cu precizarea ca aceste considerente sunt valabile si in ceea ce priveste punerea in aplicare a legii nr.69/2009 privind cartile de identitate electronice.

Totodata merita notificat faptul ca la nivel european sunt din ce in ce mai numeroase vocile avizate care resping biometria si cipul RFID-ul inclus in noul sistem de colectare a datelor cetatenilor atragand atentia asupra riscului aparitiei unui nou tip de totalitarism prin instituirea controlului total asupra cetatenilor de catre organe de securitate ale statului care NU sunt mai presus de orice banuiala, mai ales in Romania, unde actualele structuri de securitate sunt infestate de mentalitati si persoane ce tin de vechiul regim comunist si fesenist.

Recent inclusiv Comisarul european responsabil cu edificarea Societatii Informationale - Viviane Reding - a tras un semnal de alarma asupra noilor masuri in timp ce o importanta tara europeana - Elvetia - deja a trecut la organizarea unui Referendum care se va desfasura in data de 17 mai tocmai datorita ingrijorarii publice legitime fata de sistemele utilizate pentru urmarirea si controlul populatiei.

Acest lucru ne acorda in primul rand ragazul necesar informarii populatiei si dezbaterii publice ce sunt OBLIGATORII conform Regulamentului 2252/2004 si consultarii populatiei pe aceasta tema printr-un REFERENDUM, dupa modelul Elvetiei.

OUG 207/2009 nu poate fi adoptata fara a se aproba impreuna cu ea bugetul de cheltuieli care trebuia sa faca parte integranta din ordonanta, avand in vadere ca in rectificarea de buget din luna martie a acestui an, nu apare suma necesara implementarii acestei ordonante.

Menţionăm că această Ordonanţă de Guvern a suscitat puternice proteste din partea societăţii civile, în condiţiile în care ampreentarea cetăţenilor (inerentă eliberării noului tip de paşaport biometric) a fost şi va rămâne o procedură din categoria măsurilor penale, aplicată doar persoanelor certate cu legea.

De aceea, apreciem că se impune RESPINGEREA ÎN TOTALITATE ŞI FĂRĂ ECHIVOC a acestei Ordonanţe de Guvern, care nu constituie o necesitate reală a statului roman şi care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului şi sentimental religios al populaţiei majoritare creştine.

Civic Media – Victor Roncea
AVMR – Ene Viorel
APADAR – Rapcea Mihai
Adevar si Dreptate – Ion Varlam
6.05.2009
Info:
IFES Election Guide - Election Profile for Switzerland - [ Tradu această pagină ]
... Official Name: Swiss Confederation; Election Type: Referendum; Date: May 17, 2009. At stake in this Referendum: Whether to adopt biometric passports
Shaky security of Swiss biometric passports - News - The H ... - [ Tradu această pagină ]
4 May 2009 ... Biometric passport readers have failed a test by the Swiss supervisory ... In a referendum on 17 May, Swiss voters will decide
Biometric Passports and ID cards - Vote of May 17th 2009 - English ... - [ Tradu această pagină ] ...www.englishforum.ch/swiss-politics-news/49774-biometric-passports-id-cards-vote-may-17th-2009-a.html

1 comment:

Anonymous said...

Sant un,,cantautore provinciale''si
vreau sa realizez un proiect pentru
copii oropsiti ce se va compune din
tr-un album de autor ce va contine 12piese muzicale pe versurile lui M.Eminescu.Am trimis acest proiect
si Presedintelei Camerei R.A.Anasta
se solicitad-ui si favoare unei audiente pentru a discuta despre detalii.Fiind colega cu T.Paleologu
sper a gasii soluti finantarii aces
tui proiect,daca nu macar de la UE.
Amtrimis acest proiect directoarei
Teatrului de Revista MAJESTIC din
Ploiesti cu care vreau sa colaborez
si pentru spectacolele de promovare
Pot fi contactat prin SMSla nr.
0734151001 ori la davidioan09yahoo.
com Va multimesc