Pages

Wednesday, May 6, 2009

ELENA BASESCU este binevenita in PPE. Interviu cu Joseph Daul seful PPE-DE din PE. Colegul sau de la ALDE, Watson, circumspect cu Pasaportul Biometric

EBa este binevenita in PPE

Incepand de astazi se va derula in intreaga Uniune Europeana, pentru viitorul Parlament European, o campanie electorala dominata de euro­scep­ticism. Pentru 7 iunie, data alegerilor, se previzioneaza un absenteism masiv, care ar putea zdruncina din temelii prestanta institutiilor europene in ochii cetate­nilor celor 27 de state ale UE. Cu o Europa fara Cons­titutie si cu un Tratat con­tes­tat, Uniunea Europeana pare sa se transforme din ce in ce mai mult intr-un moloh incur­cat in sfori birocratice. Joseph Daul, seful Grupului euro-parlamentar PPE-DE, familia crestin-democrata europeana care, la ora aceas­ta, este cea mai reprezentativa in Parlamentul European, ne-a oferit, la Bruxelles, un interviu in exclusivitate despre alegerile pentru Parlamentul European si problemele Romaniei.
Ridicarea monitorizarii pe Justitie, intrarea in Spatiul Schengen si in zona Euro, ca si absorbtia fondurilor comunitare sunt, conform unor europarlamentari romani, prioritatile europene ale Romaniei. Care este parerea dvs?
Consider ca aceste prioritati sunt absolut corecte. Insa, dupa cum bine stiti, daca doriti sa ajungeti la Zona Euro si in Spatiul Schengen trebuie inca de la inceput sa respectati anumite criterii. In ce priveste absorbtia fondurilor comunitare trebuie pus la punct sistemul de control. Pentru a sti ca banii ajung acolo unde trebuie sa ajunga. Avem aceleasi probleme cu Polonia si cu alte state. Trebuie imbunatatite structurile administratiei care garanteaza ca fondurile acordate ajung la cetatenii romani, acolo unde trebuie sa ajunga. Este primordial sa se realizeze o structura care sa combata mafia gata sa deturneze fondurile structurale. Altfel, nu se va putea justifica modul in care au fost utilizate aceste fonduri si se blocheaza. Nu exista alte mijloace si alte solutii. Trebuie deci realizata o structura care sa ajute ca acesti bani sa ajunga la cetateni. Stiu ca nu este un lucru deloc usor. Si pot sa va spun ca si Franta are o problema, alaturi de alte state. Acum, de exemplu, trebuie sa returneze circa 100 de milioane de euro. Pentru ca banii nu au fost utilizati in maniera in care se angajase initial. Si este normal sa fie asa cata vreme este vorba de banii contribuabilului european. Insa trebuie spus ca noi nu suntem aici pentru a da pedepse. Europa doreste sa ofere sfaturi, sa ajute guvernele si oamenii care au dificultati.
Dar in ceea ce priveste monitorizarea pe Justitie?
Trebuie ca Justitia sa-si faca treaba. Nu exista alta solutie.
Ce se va intampla in noul mandat, de dupa alegerile europarlamentare, cu grupul PPE? Am inteles ca britanicii si cehii ar urma sa se retraga. Care sunt motivele lor?
Ei au decis sa paraseasca grupul PPE. Eu am discutat cu Cameron (David Cameron - liderul conservatorilor britanici) si am incercat sa ii spun ca este o eroare, dar, in acelasi timp, eu respect vointa politica. Si daca ei au decis sa ne paraseasca, atunci sa o faca. Colegii britanici au lucrat mult alaturi de noi in grupul PPE, dar asta nu inseamna ca nu vom putea lucra si cu reprezentantii altor tari. Exista oameni care pleaca, apar locuri care se elibereaza si sigur ca grupul se va recentra, se va restructura si va fi apropiat de noul grup pe care colegii nostri britanici il vor face, al "conservatorilor".
"Mergem pe Tratatul de la Nisa"
In ce priveste cehii, ca si britanicii, acestia sunt animati de euroscepticism. Daca Tratatul de la Lisabona nu va fi aprobat in Cehia, se poate spune ca, practic, Comisia Europeana urmatoare va avea o problema.
Nu cred. Daca Tratatul de la Lisabona nu va fi aprobat, ramane sa se aplice in continuare cel de la Nisa. Cred ca se stie foarte bine si s-a tot explicat ca Europa are deja un Tratat si acesta e Tratatul de la Nisa. Iar Parlamentul European a fost ales sub Tratatul de la Nisa. E adevarat ca avem mai putini deputati decat vom avea sub Tratatul de la Lisabona. Franta, de exemplu, ar avea sub Lisabona cu patru deputati mai mult. Si pentru Comisia Europeana este aceeasi situatie. Daca Tratatul de la Lisabona nu va fi aprobat pana la finele anului, atunci il vom aplica in continuare pe cel de la Nisa.
Pe cine sustine Partidul Popular European in zona noastra rasariteana, adiacenta UE, cum ar fi Moldova, Ucraina, Georgia?
In toate aceste state de vecinatate avem partide pe care le sprijinim. Acest sprijin vine mai ales din partea Partidului Popular European. Dupa cum stiti, in Moldova este Partidul Popular Crestin Democrat. Dl Martens, care este liderul Partidului Popular European, a facut tot ce a trebuit pentru a ajuta aceasta tara sa isi consoli­deze democratia. In ce priveste Georgia sau Ucraina, inaintea summiturilor sefilor de stat si de guvern, toata lumea se alatura Angelei Merkel sau lui Nicolas Sarkozy. Toata Europa Centrala se reuneste si impreuna cu aceste state pe care le-ati mentio­nat in interiorul partidului. Sunt partide cu care avem o relatie amicala. Anul trecut am fost impreuna cu dl Marian Jean Marinescu de doua ori in Ucraina, unde exista probleme intre pre­mierul Timosenko si presedintele Iuscenko. Si unde trebuie sa incercam sa ajutam pentru reglarea unor chestiuni, lucru care nu e totdeauna foarte usor.
Dezbatere deschisa pentru documente biometrice
In Romania s-a nascut o discutie privind noile documente biometrice. Credeti ca este posibil ca unele persoane sa ceara dreptul de a alege daca vor sau nu astfel de documente? Stiu ca s-a discutat in Parlamentul European in luna ianuarie si, de exemplu, colegul dvs, Graham Watson, seful Grupului ALDE, a declarat ca nu isi va lua pasaport biometric.
Dupa parerea mea, cred ca este o chestiune care tine de securitate. Dar, mi se pare foarte normal, ca in orice democratie, ca dezbaterea asupra documen­telor electronice sa ramana des­chisa tuturor grupurilor.
Cum credeti ca va arata configuratia viitorului Parlament European dupa aceste alegeri?
Nu cred ca se poate spune de-acum. Putem face sondaje, insa la final vedem ca lucrurile stau, de multe ori, complet diferit. Personal cred insa ca viitoarea configuratie a Parla­men­tului European ar trebui sa ramana asa cum este. Desigur ca va fi o confruntare intre socialisti si noi, pentru ca noi am pierdut delegatia conserva­torilor britanici. Dar, in mod normal, cu datele de astazi, cu ceea ce se stie, cu ce se citeste din ziare, noi, PPE, ar trebui sa ramanem grupul cel mai important. din Parlamentul European.
O tanara ambitioasa
Fiica presedintelui Traian Basescu, Elena Basescu, in acest moment candideaza ca independenta pentru Parlamentul European. Daca va castiga o veti primi in PPE?
Stiti ca aici regulile sunt clare. In primul rand, este seful delegatiei dvs care ne spune daca accepta sau nu. Daca ea este aleasa, daca ea este inclusa pe liste si daca isi exprima dorinta de a intra in PPE, trebuie sa am acceptul sefului delegatiei, si cred ca va fi tot dl Stolojan, care imi va spune daca este sau nu de acord. Dupa aceea ea decide daca intra in delegatia romana sau adera la grup cu titlu individual. Asa este prevazut in statutul partidului. Eu o cunosc pe Elena Basescu de aici, de la Parlamentul European, unde a fost stagiara chiar in Grupul PPE. Este o tanara ambitioasa si, dupa alegeri, este binevenita sa ni se alature, chiar daca ramane independenta.
Romanii lucreaza bine
Cum apreciati implicarea eurodeputatilor romani din PPE in activitatea Parlamentului?
Eu lucrez cu seful delegatiei dvs, pe care il consider o persoana integra si onesta. Apoi vicepresedintele Grupului PPE, Marian Jean Marinescu, este de asemenea un om remarcabil, care a realizat multe lucruri in tara si care a activat intens in campania electorala. In plus, el a lucrat la multe dosare aici la Parlament si a facut un raport bun despre situatia din zona. Sunt doi oameni alaturi de care am lucrat si cu care am colaborat foarte bine. E realmente o placere sa lucrez cu ei si cred ca si pentru ei sa lucreze cu mine. Pentru ca aici avem in permanenta usa deschisa - dupa cum stiti si dvs - si nu avem secrete. Eu ma sfatuiesc in orice chestiune cu vicepresedintele si, de asemenea, tin usa deschisa pentru toti deputatii care vor sa vina sa ma vada.
Victor RONCEA

No comments: