Pages

Tuesday, February 16, 2010

MUZEUL TARANULUI ROMAN elimina... taranul roman!, prezentat de Horia Bernea, reintemeietorul Muzeului dupa 1989. In schimb, s-a gasit loc de carciuma, cu intrarea printre cruci de patrimoniu. AUDIO si Protest



Asculta mai multe audio Evenimente
Muzeul Taranului Roman nu mai are loc de... taranul roman. De carciuma, "shop" si alte "ateliere" de inspiratie "elitista", da!
Editura Predania avertizeaza: 
DISPARE EXPUNEREA HORIA BERNEA DIN CADRUL MUZEULUI ŢĂRANULUI ROMÂN?

Potrivit proiectului iniţiat de actuala conducere a Muzeului Ţăranului Român depus la Ministerul Culturii, în baza căruia s-au obţinut banii pentru reconsolidarea clădirii, din luna mai 2010 se va trece la strângerea expunerii Horia Bernea. Concluzia majoră care reiese este că expunerea Bernea va fi fotografiată, filmată şi expusă în mediul virtual, pe internet. Dezbaterea de vineri, 5 februarie 2010, a fost o falsă dezbatere, întrucât decizia fusese deja luată şi era aprobată de Ministerul Culturii. Nicăieri în proiect nu se specifică faptul că acest demers de trecere din real în virtual va fi unul temporar, doar pentru perioada şantierului, sau că va fi o dublare a realităţii, dimpotrivă.

Intenţia este cât se poate de clară. Ea reiese şi din comunicatul difuzat în mass-media. Au fost invitaţi să-şi dea cu parerea toţi, mai puţin cei direct interesaţi de această problemă: prietenii lui Horia Bernea. Nicăieri nu există o dovadă adusă de un specialist – arhitect – sau de un grup de specialişti din care să reiasă faptul că începerea lucrărilor de consolidare a clădirii este sau ar trebui să fie ceva iminent.

Maniera în care se pune problema este un soi de silogism pervertit:
1. trebuie neapărat consolidată clădirea;
2. o refacere a sălilor lui Bernea este imposibilă şi inutilă, întrucât se modifică drastic spaţiul;
3. prin urmare, nu ar fi mai bine să se renunţe de tot la ea?

În acest fel, se şterge pentru totdeauna orice urmă a lui Horia Bernea şi dispare un loc în care valorile Bisericii Ortodoxe au stat la vedere vreme de douăzeci de ani, spre folosul zecilor de mii de vizitatori.

Horia Bernea a ctitorit cel mai important aşezământ de cultură tradiţională din România, Muzeul Ţăranului Român, organizat după toate exigenţele muzeisticii contemporane. În anul 1994 i s-a decernat, de către Fundaţia Culturală Română, Premiul pentru contribuţia adusă la recuperarea tradiţiilor spirituale ale civilizaţiei ţărăneşti, la care se adaugă Marele Premiu "George Apostu." În anul 1996, muzeul a fost răsplătit cu înalta distincţie "European Museum of the Year," premiul pentru cel mai bun muzeu european al anului, cel mai important premiu în lumea muzeisticii.
Conducerea Muzeului este asigurata in acest moment de Miron Vintila Mihailescu iar director de "management cultural" este mai vechea cunostinta a unora sau altora Mihai Gheorghiu

4 comments:

ANAMORF said...

Mă aşteptam, de la Vintilă, să facă praf ce i s-a dat pe mână din moştenirea lui Bernea...

Singura chestiunea era "când", care pare acum rezolvata.

Anonymous said...

Va aduc in atentie si o alta "reusita" a tinerilor mtzeristi.
In campania derulata acum, cu gasirea simbolurilor comuniste printre obiectele MTR, apare ca o ironie poza Rosei Luxemburg (cine stie, cunoaste) "ascunsa" in sirul iconografic ce o reprezinte pe Maica Domnului.
http://muzeultaranuluiroman.ro/blog/?p=394

Nu sunt habotnic dar ma intreb cum ar reactiona Israelul daca o poza cu Hitler ar fi ascunsa intre pozele victimelor holocaustului (adica intre ceva sfant pentru ei).
Ironie? Asta nu este ironie ci instigare.
Acuz! Atrag atentia!
Stima.

Anonymous said...

Iata reactia marxistilor culturali de la Catavencu: http://www.catavencu.ro/muzeul_aranului_atacat_de_taranii_de_legionari-12684.html

Anonymous said...

Cititi aici http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=313&cmd=articol&id=12456 reactia directorului insemnat cu secera si ciocanul direct in frunte.