Pages

Friday, January 8, 2010

BASESCU, "DUSMANUL SECRET AL RUSIEI" (!?). Cum a devenit Realitatea TV Ecoul Moscovei. FOTO: Dezmorteala din vacanta la accesari Blog Roncea


Presa rusa se arunca intr-o noua ofensiva asupra presedintelui Traian Basescu etichetandu-l pe seful statului roman drept “dusmanul secret al Rusiei”. Unul dintre cele mai ascultate posturi de radio in spatiul vorbitorilor de limba rusa, Echo Moskvi, s-a repezit din nou la jugulara lui Basescu, “gratie” unei declaratii mai vechi a liderului de la Cotroceni care a declarat despre Romania si Republica Moldova: “Doua state, un singur popor”. (Stirea a fost preluata si prezentata in repetate randuri, cu nesat, si intonatii ironice la adresa presedinteleui Basescu, de catre Realitatea TV, deja un ecou oficial al vocii Moscovei la Bucuresti - nota mea, VR)
Ma intreb retoric unde este greseala lui Basescu? De ce oare este atat de rea o asemenea declaratie si care e sursa veninului jurnalistilor moscoviti. Atat liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, cat si premierul Vladimir Putin nu ezita pe un ton mult mai transant sa apere interesele rusilor din fostul spatiu ex-sovietic. Ba mai mult. Recent, presedintele Medvedev a lansat o initiativa legislativa prin care Rusia isi rezerva dreptul de a-si apara cetatenii de peste hotare prin forta armelor. Un fel de justificare retroactiva a conflictului ruso-georgian din vara anului 2008. De asemenea, acesta nu s-a dat in laturi de a-l ameninta pe presedintele interimar de la Chisinau, liberalul Mihai Ghimpu vizavi de intentiile celui din urma de a schimba limba oficiala a statului din “moldoveanesca” in romana. “Sper ca autoritatile vor da dovada de o mai mare toleranta fata de interesele populatiei (din Moldova – nota mea) si nu vor lua decizii artificiale, pentru a nu restrange potentialul legaturilor dintre popoarele noastre si pentru a nu distruge mecanismul de comunicare din interiorul propriei lor tari”, a mai spus Medvedev. Aceasta reactie a venit atunci la circa o saptamana dupa ce Ghimpu a anuntat pe 1 decembrie 2009, de Ziua Nationala a Romaniei, ca el este „roman” si ca doreste modificarea textului Legii supreme a Republicii Moldova pentru ca limba romana sa fie adoptata ca limba oficiala pentru ca „rad si copii de noi”. Cronologia sagetilor veninoase nu s-a oprit aici. Pe 14 decembrie era randul abilei diplomatii ruse sa isi arate coltii. De data aceasta iesea la rampa purtatorul de cuvant al MAE rus, Andrei Nesterenko, care spunea ca Basescu ar trebui sa arate mai mult respect vizavi de politica externa a Kremlinului pentru faptul ca l-ar fi acuzat pe contracandidatul sau, social-democratul Mircea Geoana, de repetate vizite si negocieri la Moscova in secret.
Continuarea la
Madalin Necsutu - Blog de Externe



La Multi Ani!

7 comments:

Anonymous said...

"Nici m-am bucurat can o vinit, nici nu-oi planji can or pleca."
Domnitorul Ionita Sturza despre rusi.

Poate ii cata chinezii prin Manciuria si ei pierd timpul in Moldova.

Rusii probabil nu cunosc proverbul acela cu nemultumitului i se ia darul.

Tribuna Basarabiei said...

un articol bine facut, felicitari autorului.

Anonymous said...

atacurile concertate si comandate
la adresa presedintelui nu-i de mirare.rusilor nu le face cinste.si nici hoardei kgb-iste din romania.

geoanä si altii au fäcut potecä la moscova. ei cred cä astfel de mizerii vor influenta in bine imaginea.

romanii väd veninul, mojicia si lipsa de caracter a acestor asa zisi jurnalisti.
rusine sä le fie.

Anonymous said...

desigur s-au comandat si in germania articolo, contra presedintelui si defäimare a d-nei udrea.

sunt niste nenorociti, ei cred cä astfel de articole vor reusi sä atragä diaspora de partea lor.

se insealä.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sä continuie asa, abia ne ambitzioneazä mai mult.

Anonymous said...

IREALITATEA , ARE IN INTERIOR; DISIDENTII -SECURISTI; DE ZECI DE ANI.
oameni instruiti in crimea,moscova, contacte de afaceri directe,stiute si nestiunte.

Anonymous said...

Pai cum daca se terminara si vacantele si acum incepem sa revenim din plecari ...Si-apoi unde sa ne mai uitam sa vedem ce se intampla in tara? LA multi ani!

Anonymous said...

Mereu am sustinut ca orice patriot roman ar fi trebuit sa traduca in wikipedia romaneasca cel putin o fraza. Avantajele sunt multe, dar ar trebui sa amintim ca cei din republica pot primi exportul de cultura prin acest mediu, simplu si eficient.