Pages

Tuesday, December 30, 2008

Un gol in istoriografia romana. S-a stins Gheorghe Zbuchea

Profesorul Gheorghe Zbuchea a murit cu doua zile in urma si va fi inmormantat astazi la Manastirea Caldarusani. Moartea profesorului Zbuchea lasa un gol dureros nu numai pentru rudele si apropiatii sai ci si pentru mult mai multi oameni.
Profesorul Zbuchea a fost poate cel mai important istoric din Romania specializat in problema spatiului balcanic. Si totusi, in epoca Internetului, o cautare in spatiul virtual a numelui Gheorghe Zbuchea returneaza un minim de rezultate. Insa majoritatea acestor rezultate se refera la cartile profesorului - iar acesta este lucrul care conteaza cel mai mult. Voi incerca sa suplinesc aici lipsa mai multor informatii biografice despre profesorul Gheorghe Zbuchea: s-a nascut in anul 1940 si a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in anul 1962. A traversat anii dificili pentru istoricii romani specializandu-se in bizantinologie. Istoria contemporana era in anii comunismului din Romania apanajul politrucilor falsificatori iar majoritatea istoricilor onesti isi alegeau specializari ca istoria antica, medievala sau moderna pentru a se putea tine departe de mizeria prezentului.
Specializarea in bizantinologie a profesorului Zbuchea i-a permis dupa 1989 sa abordeze o tema putin cunoscuta in Romania - romanii de la sud de Dunare. In acest domeniu fascinant - comunitati de romani care au reusit sa-si pastreze identitatea in ciuda celor mai aprige conditii - exista foarte multi "cunoscatori" si extrem de putini specialisti adevarati. Profesorul Zbuchea a editat dupa 1989 o serie de colectii de documente care reflecta istoria zbuciumata a romanilor sud-dunareni. Iscoditor neobosit prin arhivele romanesti, profesorul Gheorghe Zbuchea a pus in circuitul stiintific nenumarate izvoare documentare indispensabile unei cercetari stiintifice. Pe langa acestea, profesorul Gheorghe Zbuchea s-a ingrijit de editarea unor volume despre istoria tarilor balcanice: Bulgaria, Macedonia, Iugoslavia. Insa una dintre cele mai mari realizari ale profesorului Zbuchea este cladirea unei traditii istoriografice a romanilor din Serbia. Profesorul Zbuchea a coordonat lucrarile de doctorat ale istoricilor romani din Serbia, Slavoliub Gatovici si Draghisa Constantinovici, facand astfel posibil ca romanii din Serbia sa isi poata apara singuri drepturile cu ajutorul stiintei istorice, fara sa mai fie nevoiti sa apeleze la alti straini. Doua dintre volumele de dupa 1989 ale profesorului Zbuchea - "Autohtonia si continuitatea romanilor timoceni" si "Destinul istoric al romanilor din dreapta Dunarii" - constituie lecturi obligatorii pentru cei care doresc sa afle cine au fost in istorie romanii din Serbia.
In acelasi timp profesorul Zbuchea a fost unul dintre putinii care au luat o pozitie publica fata de incercarile de impunere a unei false teorii care sustine o identitate separata a aromanilor fata de romani. "De obicei o societate care se declara reprezentanta aromanilor ca fiind chipurile o minoritate in Romania organizeaza, la sfarsitul lunii mai, diverse manifestari pentru a-si sprijini aberanta cerere de a fi declarata minoritate. Noi, reprezentantii Societatii de Cultura Macedo-Romana, societate cu radacini inca din 1860 afirmam clar ca aromanii sunt romani, ramura sudica a romanitatii orientale" - obisnuia sa spuna profesorul Zbuchea despre diversele rataciri inrudite cu teoriile "moldoveniste" si "vlahiste".
Eu nu am avut onoarea de a fi studentul profesorului Zbuchea in acceptiunea clasica. Insa de fiecare data cand am avut nevoie de o lamurire in privinta unei chestiuni legate de romanii sud-dunareni volumele profesorului Zbuchea mi-au fost de cel mai mare ajutor. Iar mai tarziu, cand am avut onoarea sa-l cunosc personal pe profesorul Zbuchea am avut si privilegiul de a audia cateva cursuri particulare care mi-au fost de cel mai mare folos. Orice ziarist care intentioneaza sa scrie un rand despre romanii sud-dunareni ar trebui sa inceapa cu o vizita la biblioteca pentru a citi volumele profesorului Zbuchea.
Sa-i fie tarana usoara!


S-a stins Gheorghe Zbuchea

Profesorul Gheorghe Zbuchea s-a stins din viata ieri in jurul pranzului. Profesor in cadrul catedrei de Istorie universala a Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, Gheorghe Zbuchea a fost cel mai de seama cercetator roman al istoriei romanilor sud-dunareni. Nascut in anul 1940, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in anul 1962, unde a apoi a devenit profesor. Istoricul Gheorghe Zbuchea a coordonat in ultimii ani mai multe teze de doctorat ale unor romani din Serbia cu privire la istoria romanilor din dreapta Dunarii. Profesorul Zbuchea a fost unul dintre putinii care au luat o pozitie publica fata de incercarile de impunere a unei false teorii care sustine o identitate separata a aromanilor fata de romani.
Studentii si apropiatii isi vor putea lua ramas bun de la profesorul Zbuchea azi la capela cimitirului Sfanta Vineri si miercuri, la ora 12, cand se va sustine o slujba. Inmormantarea va avea loc miercuri, 31 decembrie, la Manastirea Caldarusani, in jurul orelor 13.
Societatea de Cultura Macedoromana anunta cu profunda durere savarsirea din viata a prim-vicepresedintului ei, istoricul Gheorghe Zbuchea. Profesorul universitar Gheorghe Zbuchea a predat cursuri si a condus teze de doctorat privind istoria Sud-Estului european, istoria grupurilor etnice romanesti din afara hotarelor tarii si, cu precadere, istoria romanitatii balcanice, domenii de cercetare in care s-a distins prin numeroase contributii personale, apreciate pe plan international. A militat statornic, prin lucrari stiintifice, publicistica si nterventii in intruniri internationale, pentru afirmarea identitatii romanesti a aromanilor, dar si pentru mentinerea particularitatilor lor specifice. A stiut sa-si puna fara preget intreaga energie, insusirile intelectuale si cunostintele stiintifice in serviciul cauzelor nationale sustinute de Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni, ca si de Societatea noastra, de la infiintarea lor.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

No comments: