Pages

Sunday, July 6, 2008

Ministrul de Externe al Romaniei merge la Chisinau dupa mai bine de doi ani

Ministrul de Externe La­zar Comanescu viziteaza astazi Republica Mol­dova, dupa mai bine de doi ani si jumatate de la ultima vizita la acest ni­vel. Conform surselor oficiale, ministrul roman se va intalni cu pre­sedintele Republicii Mol­dova, Vladimir Voronin, presedintele Legisla­tivului, Marian Lupu, premierul comunist Zinaida Greceanai si primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca. Anterior, MAE roman a anuntat ca discutiile de la Chisinau vor viza "stadiul actual al relatiilor bilaterale" si "perspectivele europene ale Republicii Moldova". (ZIUA)

In pat cu Voronin

Intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului Romaniei, desfasurata chiar in acest sfarsit de saptamana, forul legislativ roman a cerut Germaniei Federale, printr-un act fara precedent, sa restabileasca relatiile cu Republica Democrata Germana abuziv desfiintata si sa ridice de urgenta Zidul Berlinului la loc, motivand ca este un monument de arta al umanitatii protejat de UNESCO. In acelasi timp, la cererea presedintelui Traian Basescu, Mihai Razvan Ungureanu a adresat Statelor Unite un apel imperativ prin care cere Washingtonului sa semneze imediat un Tratat de prietenie cu micuta republica revolutionara Cuba.
Oricat de bizar ar suna afirmatiile imaginare de mai sus, cam acestea sunt pretentiile formulate de entitati straine de Romania in raport cu Republica Moldova. Mai precis, la 26 iunie, Budestagul, Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, a emis o "Motiune" prin care cere Guvernului de la Berlin sa preseze Bucurestiul, in limbaj diplomatic sa "sprijine negocierile" dintre Romania si Moldova, pentru semnarea Tratatului dintre cele doua state romanesti. Iar cu ceva timp in urma, David Kramer, un adjunct de-al secretarului de stat american Condoleezza Rice, afirmase intr-un interviu reprodus de Televiziunea de stat de la Chisinau ca "Acordul privind frontiera de stat dintre Republica Moldova si Romania este finalizat in proportie de 95%", iar "dupa semnarea lui va deveni posibila si semnarea Tratatului de baza, ceea ce va permite ameliorarea relatiilor bilaterale". Aceasta la putin timp dupa ce seful statului roman, Traian Basescu, declarase ca semnarea acestor documente cu Chisinaul "nu constituie o prioritate" pentru diplomatia de la Bucuresti. Dupa semi-intruziunile scrise si verbale in afacerile interne ale unui stat suveran, "partener european" si "aliat strategic", Ministerul de Externe de la Bucuresti nu a schitat nici o replica.
Seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, merge azi la Chisinau, ademenit vrand-nevrand cu marul otravit al Tratatului, in prima vizita oficiala a unui ministru roman de Externe dupa mai bine de doi ani.
Continuarea la
In pat cu Voronin de Victor RONCEA

Foto: Este chiar Voronin!

Vezi: http://www.prm.md/

No comments: