Anunt: Dezbatere privind necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare din România, la Covasna
Centrul de Studii Europene din localitatea Arcuş, judeţul Covasna, va găzdui - nm: s-a intamplat deja azi si ieri - , în perioada 15-16 mai, o dezbatere privind importanţa creării de noi regiuni de dezvoltare în România.
Sunt invitaţi, printre alţii, preşedintele UDMR, Marko Bela şi ministrul Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo. Evenimentul este organizat de Consiliului Judeţean Covasna, al cărui preşedinte, Demeter Janos, este gazda manifestării, împreună cu cotidianul naţional de limba maghiară „Uj Maghyar Szo” din Bucureşti, iar obiectivul primordial al evenimentului constă informarea presei cu privire la necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare. În cadrul dezbaterii sunt invitaţi să ia cuvântul Marko Bela, minstrul Borbely Laszlo, europarlamentarul Winkler Gyula, expertul în politici regionale din cadrul UDMR, Csutak Istvan, directorul de studii din cadrul Extensiei universitare Babeş Bolyai din Sfântu-Gheorghe, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Cziprian Lorand.
Liderii UDMR au susţinut, în nenumărate rânduri, necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare de la nivelul ţării, considerând că forma actuală nu este viabilă. În luna octombrie a anului trecut, la Târgu-Mureş, preşedintele UDMR, Marko Bela, a lansat o propunere de 15 regiuni de dezvoltare economică şi a menţionat că toate judeţele ţării ar fi nemulţumite de actuala împărţire, care le-ar dezavantaja. La nivelul judeţului Covasna, preşedintele CJ, Demeter Janos, a declarat, în urmă cu ceva vreme, că judeţul Covasna este în total dezavantaj şi că nu se primesc suficienţi bani, iar asta pentru că dezvoltarea economică a Braşovului şi Sibiului face ca regiunea centru să primească cei mai puţini bani. Covasna face parte din Regiunea 7 Centru alături de Braşov, Sibiu, Alba, Mureş şi Haghita. Întrebat despre acest subiect al regionalizării, europarlamentarul Dragoş David (PD-L), a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sfântu-Gheorghe, că, până în anul 2012, trebuie definite regiunile în România şi ceea ce se va lua în calcul este dezvoltarea durabilă, fără nicio legătură cu criteriile etnice. Dragoş David a precizat că se poartă discuţii, dar, în principiu, regiunile de dezvoltare vor rămâne aşa cum sunt, iar problema distribuirii fondurilor între judeţele din regiuni se va rezolva la fiecare agenţie de dezvoltare în parte. Europarlamentarul a mai afirmat că accentul ar trebui să cadă, în fiecare regiune, pe cum se cheltuie banii şi pe cum să se ia legătura cu alte regiuni din Europa care vor să împărtăşească din experienţa lor.
NewsIn
"Tinut Secuiesc puternic, Tinut Secuiesc zambitor"
Inainte sa ma injurati, respirati adanc si cititi urmatoarea stire venita pe NewsIn. Deputatul UDMR Tamas Sandor sustine ca, la momentul in care in Parlamentul Romaniei se va discuta reorganizarea regiunilor si revizuirea Constitutiei, UDMR va prezenta si problema unificarii judetelor Covasna si Harghita si formarea Tinutului Secuiesc. El a mentionat ca actuala forma de organizare a regiunilor de dezvoltare nu este potrivita, din punctul de vedere al dezvoltarii, nici pentru alte zone ale tarii, nu doar pentru centru. Tamas Sandor a declarat ca UDMR va incerca sa obtina o majoritate politica in Parlament privind infiintarea Tinutului Secuiesc. De asemenea, deputatul a mai afirmat ca, in cazul in care va deveni presedinte al Consiliului Judetean Covasna, va initia organizarea unor sedinte comune de CJ, impreuna cu judetul Harghita, pe probleme identice, concrete. Sandor baci si cu inca unul au amplasat pe panourile de marcare a judetelor Covasna si Harghita cate un banner cu inscriptia "Tinut Secuiesc puternic, Tinut Secuiesc zambitor", ca gest de desfiintare simbolica a granitelor dintre cele doua judete. Acum, poate si moldovenii si oltenii, regatenii si ardelenii vor si ei sa se "dezvolte" impreuna, daca tot nu functioneaza bine separat. Nu stiu de ce s-au mai chinuit strabunii nostri sa faca Romania Dodoloata ca baietii astia au planuri mari de "dezvoltare" regionala.
de la
Andreea Stan
Gardianul
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment