Pages

Tuesday, March 18, 2008

Basescu pe Insula Serpilor? Haida, de!

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a reluat anuntul facut luna trecuta, intr-o conferita de presa, potrivit caruia presedintii roman si ucrainean vor vizita Insula Serpilor la jumatatea lunii iunie, planurile vizitei fiind confirmate in proportie de 99,9 la suta, informeaza "Segodnia", in editia electronica de marti. Serdiuk a precizat ca vizita presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, este programata pentru mijlocul lunii iunie, iar impreuna cu acesta "planifica sa viziteze insula si presedintele Romaniei, Traian Basescu", afirma Segodnia.
Nikolai Serdiuk a adaugat, in cursul sedintei de luni a administratiei regiunii Odesa, ca obiectivul autoritatilor locale este, in prezent, pregatirea corespunzatoare pentru vizita celor doi presedinti.
Iuscenko a mai vizitat insula in noiembrie, cand a indemnat autoritatile regionale sa depuna eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii acesteia si sa imbunatateasca nivelul de trai al locuitorilor. El a vizitat atunci farul si oficiul postal de pe insula, oferindu-le agentilor vamali un computer si pasapoarte noi.
"Trebuie sa formulam un plan eficient pentru implementarea unor proiecte pe insula. Spre exemplu, nu ar trebui sa dureze mai mult de zece luni sa concepem un proiect pentru producerea de energie pe insula", a spus Iuscenko, sugerand crearea unui consiliu local si chiar dezvoltarea unor proiecte turistice. (Z.O.)

Ultima oara cand un oficial roman a calcat pe insula a fost la 23 mai 1948 cand agentul sovietic Eduard Mezincescu "a predat" insula cu un proces verbal partii URSS reprezentate de N.P. Sutov. A doua cedare rusinoasa a Insulei si a altor teritorii istorice romanesti a fost consacrata prin "Tratatul de prietenie" romano-ucrainean intocmit si semnat in 1997 de Emil Constantinescu, Zoe Petre si Adrian Severin.

Cititi aici: Insula Serpilor - de la Stalin la Iuscenko

http://www.ziua.ro/display.php?=&data=2007-02-17&id=216086



UPDATE: BUCURESTI, 18 mar (MEDIAFAX) - Purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Basescu nu are programata, in acest moment, o vizita in Insula Serpilor, infirmand astfel anuntul guvernatorului regiunii Odesa legat de vizita presedintilor roman si ucrainean in zona.
"Presedintele nu are in acest moment programata o astfel de vizita", a spus Turcan.

No comments: