Pages

Wednesday, July 15, 2009

FRANTA vrea un rol mai important in comandamentul NATO si "dialog fara complexe" cu Rusia

Ambasada Frantei in Ro­mania a sarbatorit, ieri, la Bucuresti, Ziua Natio­nala a Republicii. Cu aceasta ocazie i-am luat un scurt interviu amba­sa­dorului francez la Bucuresti, Henri Paul.
Excelenta, care sunt, in opinia dvs, prioritatile Noii Europe?
Astazi, prioritatile Europei sunt clare si sunt aceleasi pentru toti: iesirea din criza economica actuala care ne afecteaza, iar pentru viitorul imediat si pe termen lung, initierea de politici comune pentru problemele energiei si schimbarilor climatice.
Cum credeti ca ar trebui sa voteze Irlanda la urmatorul Referendum european?
Am incredere ca va fi un vot pozitiv al cetatenilor irlandezi. Cum putem spera in prezent sa iesim singuri din problemele globale care ne afecteaza, precum cele pe care tocmai le-am citat? Este important, in contextul actual, sa facem parte dintr-un ansamblu politic si economic integrat, dotat cu o guvernare eficace.
Isi doreste Franta un rol mai activ in NATO?
Cu siguranta. Noi dorim si vom avea un rol mai important in cadrul coman­damentului militar, precum si in dezbaterile privitoare la noul concept strategic. Ne simtim bine in aceasta noua situatie si avem intentia de a juca pe deplin rolul care se asteapta de la unul dintre membrii fondatori si unul dintre primii contributori ai NATO.
Cum vede Franta dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si UE? Dar dintre SUA si UE?
Rusia este o tara mare care are un rol important pe scena internationala si este important ca legaturile transatlantice dintre Rusia si UE sa se intareasca prin intermediul unui dialog fara complexe. Rusia este o mare putere economica cu care Franta, ca si marile tari europene, are legaturi traditionale si cu care trebuie sa discutam numeroase subiecte comune, in special despre energie.
Ce parere aveti despre viata politica, economica si culturala din Romania?
De doi ani, de cand sunt in Romania, apreciez caldura si legaturile stranse care unesc Franta si Romania in toate domeniile, fie ele politice, economice sau culturale. Am observat un mare dinamism al Romaniei si doresc ca aceasta criza economica sa nu puna frana acestui elan. Romania poate conta pe ajutorul Frantei in reformele sale.
Cum apreciati relatiile romano-franceze?
Sunt un ambasador fericit. Numeroasele vizite care au avut loc in cele doua tari atesta vitalitatea relatiilor noastre. Succesul vizitei presedintelui Basescu la Paris arata increderea dintre cei doi sefi de stat si dorinta lor de a intari cooperarea noastra in cadrul UE. Calitatea si diversitatea legaturilor noastre care se sprijina pe o prietenie care nu a fost niciodata dezmintita ne permit sa infruntam impreuna numeroasele provocari ale viitorului. De Ziua Nationala a Frantei le doresc francezilor si romanilor sa fie fericiti si sa priveasca viitorul cu incredere.
Victor RONCEA / ZIUA

No comments: