Pages

Thursday, July 16, 2009

SCANDALOS. MAE il propune consul general la Torino pe fostul instructor al CC al UTC Mugurel Buje, sotul Iuliei Buje, consul cu probleme tot la Torino

Pleaca Buje, vine Buje
Alexandru Mugurel Buje este propus pentru ocuparea funcţiei de consul general al României la Torino, post ocupat până în prezent de soţia sa, Iulia Buje, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit aceloraşi surse, Iulia Buje, va ocupa în continuare un post de funcţionar consular la Torino, dar fără atribuţii de conducere.
Alexandru Mugurel Buje a fost în trecut consul general al României la Milano, dată la care soţia sa îi era asistentă, după cum susţin membri ai comunităţii româneşti din Italia, ea având de fapt titulatura de consul.
El a fost înlocuit la Milano de Tiberiu Dinu, diplomat a cărui rechemare de la post a fost cerută de premier, în primăvara acestui an.
Consulatul general al României la Torino, deşi înfiinţat mult mai recent decât cel de la Milano, are o istorie agitată. Inaugurat oficial la 3 decembrie 2007 de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, consulatul a fost condus iniţial de Alexandru Dumitrescu. Dar, după doar şapte luni de la deschidere, MAE anunţa, la 27 iunie 2008, că activitatea Consulatului de la Torino şi a consulului general Alexandru Dumitrescu se află sub ancheta ministerului.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de la acea dată, Cosmin Boiangiu, a declarat, la acea dată, pentru MEDIAFAX, că Inspectoratul General al MAE face verificări în ceea ce priveşte activitatea Consulatului şi a consulului general al României la Torino pentru mai multe motive, inclusiv sesizări formulate de reprezentanţii Ministerului Muncii după târgul de locuri de muncă de la Torino. Surse oficiale au precizat însă, pentru MEDIAFAX, că verificările în cazul consulului ar fi început încă din luna aprilie 2007, când la Torino a fost efectuat un control preventiv.
Consulul general Alexandru Dumitrescu a fost rechemat în ţară în urma unei decizii a Guvernului, la 31 iulie 2008. Apoi, a fost numită consul general Iulia Buje iar soţul său, Mugurel Buje, a fost numit consul tot la Torino.
Iulia Buje a intrat în atenţia presei în iarna acestui, mai exact în februarie când a susţinut, într-o declaraţie acordată ziarului "Cotidianul", că, în perioada 1998-2000, actualul ministru de Interne italian, Roberto Maroni, a sunat de mai multe ori la Consulatul de la Milano pentru a interveni în favoarea a trei angajaţi români ai săi.

Citeşte şi:
Iulia Buje şi alţi cinci consuli generali, rechemaţi de la post
Vezi si
La Famiglia Buje

Un alt candidat posibil este Mugurel Buje, fost director de resurse umane în MAE şi ex-consul general al României la Milano. Conform unui comunicat de presa din luna septembrie, el a fost numit la şefia consulatului general de la Torino, după ce, Alexandru Dumitrescu, fostul ocupant al acestui post, a fost rechemat disciplinar în urma mai multor nereguli, constatate de comisia de disciplină a MAE. Cu toate aceste, in urma scandalului mai recent legat de "cazul Maroni" a reiesit ca sotia lui, deja celebra Iulia Buje (foto), chemata si ea la Bucuresti pentru declaratii neconforme, era consul la Torino. Din relatarile pe marginea scandalului, retin: "Consulul general al Romaniei la Torino, Iulia Buje, a declarat ca, in perioada 1998-2000, Maroni a sunat de mai multe ori la Consulatul Romaniei la Milano pentru a interveni pentru trei angajati romani ai sai a caror viza expirase. Iulia Buje, care era pe atunci consul la Milano, sustine ca a vorbit personal de doua ori cu Roberto Maroni, care dorea reglementarea situatiei a trei romani care lucrau pentru el, printre care o menajera". Deci si la Milano era consul, sau sotie de consul?
Conform fostului vice-presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului, Eugen Mihaescu, Mugurel Buje "era ditamai instructorul la CC-UTC in perioada 1980-1989". Interesant... scriam chiar eu mai demult.

No comments: