Pages

Tuesday, July 14, 2009

AMBASADORUL FRANTEI: Susţinem Romania in relaţia cu R. Moldova, care lansează acuzaţii nedrepte. MAINE in ZIUA, un interviu cu ambasadorul Henri Paul

Romania nu este o ţară europeană ca oricare alta, este o ţară prietenă a Franţei, care ii acordă susţinerea de fiecare dată cand ii este cerută, inclusiv cand este vorba de relaţiile cu R. Moldova şi acuzaţiile nedrepte lansate, a declarat ambasadorul Henri Paul cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, transmite NewsIn.
"14 iulie reprezintă pentru noi o ocazie de a ne regăsi numeroşii prieteni romani şi de a sărbători impreună cu ei Ziua Naţională. (...). Este ocazia de a celebra parteneriatul strategic care uneşte cele două ţări ale noastre şi care a fost lansat aici in februarie 2008 de preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy. In concepţia sa, aşa cum a reconfirmat cu ocazia primirii dumneavoastră la Paris, domnule preşedinte, la data de 18 mai, Romania nu este o ţară europeană ca oricare alta. Este o ţară prietenă a Franţei cu care aceasta doreşte să aibă relaţii privilegiate şi foarte stranse", a declarat ambasadorul Henri Paul in cadrul discursului rostit cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Franţei, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu.
In opinia ambasadorului, relaţiile deosebite dintre cele două ţări se reflectă şi in sprijinul pe care Franţa il acordă Romaniei in diferite dosare internaţionale. "In plan international, Franta sprijină Romania in instanţele europene şi de fiecare dată cand i se solicită, ii acordă susţinere. Este vorba şi de cazul particular privitor la cererea adresată Republicii Moldova de a relua relaţiile de bună vecinătate cu ţara dumneavoastră, compromise de acuzaţii nedrepte", a spus Henri Paul, atrăgand atenţia că Franţa este ţara drepturilor omului şi doreşte ca in vecinătatea Europei situaţia drepturilor omului să fie menţinută şi garantată.
Totodată, relaţia bilaterală este intărită şi de rezultatele companiilor franceze prezente in Romania, a evidenţiat ambasadorul. "Companiile franceze, cu siguranţă, suferă din cauza crizei, dar işi menţin perspectivele de investiţii şi mizează incă pe redresarea pe care o aşteptăm cu toţii", a punctat diplomatul.
"Guvernul dumneavoastră, domnule preşedinte, ca şi Guvernul francez, a profitat de această perioadă pentru a accelera şi amplifica ritmul reformelor: simplificare administrativă, reducerea birocraţiei inutile, perspectiva unei mai bune absorbţii a fondurilor europene. Franţa va face toate eforturile, in special datorită cooperării noastre bilaterale, menţinuta şi amplificată in ciuda dificultăţilor bugetare pe care le cunoaştem, pentru a vă fi alături", a asigurat Henri Paul.
ZIUA Online
FOTO: Sorin Lupsa, www.presidency.ro

No comments: