Pages

Wednesday, April 29, 2009

PLATIT ca sa-si bata joc de romani. Uniunea Europeana anunta ca tiganii sunt cel mai putin discriminati in Romania. Seful CNCD sustine contrariul

EvZ: Romii sunt cel mai puţin discriminaţi în România

Doar 25% dintre romi sunt discri minaţi la noi, în comparaţie cu 64%, cât este rata discriminării medii în Cehia, ţara de pe primul loc într-un clasament efectuat de Agenţia pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene privind minorităţile. Dintre cele şapte ţări membre UE, incluse în sondajul EU-MIDIS - Bulgaria, Grecia, Polonia, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria -, ţara noastră a ieşit cel mai bine în ceea ce priveşte rata medie a discriminării. O altă problemă identificată de sondajul european este că majoritatea romilor, indiferent de ţara în care trăiesc, nu raportează situaţiile cu care se confruntă pentru că nu ştiu că discriminarea ar putea fi ilegală. Sondajul a urmărit identificarea procentului în care romii sunt discriminaţi atunci când îşi caută serviciu, dar şi la locul de muncă, în căutarea unei locuinţe, la contactul cu personalul din spitale, din asistenţă socială sau învăţământ, la cafenea, restaurant sau bar, într-un magazin
sau la bancă. Astfel, rezultatele arată că doar 9% dintre romii din România s-au simţit discriminaţi la serviciu sau în căutarea unui loc de muncă, doar 4% la şcoală, pe când, în cazul serviciilor private, rata discriminării ajunge la 14%. (Andreea Ciupercă)

Romania si Bulgaria sunt cele mai tolerante cu minoritatea roma

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (29 aprilie, ora 13:27:10) - Perceptia cetatenilor din spatiul central- si est-european asupra romilor s-a imbunatatit; un sondaj de opinie facut la cererea Comisiei Europene arata ca Romania si Bulgaria sunt cele mai tolerante cu minoritatea roma, doar 25% din populatia consultata ar discrimina aceasta etnie.
Reporter, George Popescu: Tiganii din Romania se declara cel mai putin discrimati din UE - este concluzia sondajului privind minoritatile si discriminarea realizat de UE care a luat in calcul sapte state membre: Cehia, Ungaria, Polonia, Grecia, Slovacia, Bulgaria si Romania. În lipsa unei reactii la acest sondaj din partea reprezentantilor etniei roma, l-am rugat pe presedintele Consiliului National pentru Dezbaterea Discriminarii sa comenteze.
Csaba Ferenc Asztalos: Asta inseamna ca in Romania se lucreaza la implementarea principiului egalitatii de sanse si la crearea acelui confort pentru minoritatile nationale si de alta natura pentru a fi cetateni egali cu majoritate, pe de o parte. Pe de alta parte, daca facem o analiza regionala a situatiei comunitatii roma, vom constata ca in Romania nu au avut loc violente impotriva persoanelor apartinand minoritatii roma, cum s-a intamplat in Cehia sau in Ungaria.
Reporter: Spre deosebire de Romania, in tara vecina Ungaria situatia se prezinta mult mai ingrijorator.
Csaba Ferenc Asztalos: În Ungaria, in ultimele noua luni, au avut loc 15 atacuri armate si violente impotriva unor persoane apartinand minoritatii roma, care s-au soldat cu decese. În ultimele patru luni am avut cinci crime impotriva persoanelor apartinand minoritatii roma in Ungaria, printre care si un copil de 5 ani impuscat in spate, dupa ce s-a incendiat casa in care locuia si a fost impuscat propriul tata. Alaltaieri am avut in Ungaria din nou o crima in care un barbat rom de 52 de ani a fost executat in fata casei, fara sa aiba conflict cu nimeni, fiind un cetatean care isi indeplineste toate obligatiile.
Reporter: Sondajul citat remarca totusi segregarea etniei roma privind spatialitatea in Romania, 66%, adica imposibilitatea acceptarii ca vecini a tiganilor. Cu toate acestea, Romania crede domnul Csaba Ferenc Asztalos, este intr-o pozitie mult mai onorabila decat in anii trecuti.
Csaba Ferenc Asztalos: Cred ca este o diferenta intre aceste state si Romania, unde chiar daca avem probleme in ce priveste discriminarea romilor pe limbaj si comportament nondiscriminatoriu aceste lucruri s-au mai atenuat, exista si CNA care a aplicat anumite sanctiuni pe audiovizual si CNCD a aplicat sanctiuni. Cu bine, cu rau, am implementat anumite politici afirmative./du/ag/

Insa dupa ce da acest interviu, acelasi Presedinte al CNCD isi prezinta raportul anual in care sutsine exact contrariul:

Presedintele CNCD: Categoriile cele mai discriminate raman aceleasi. Romii in primul rand.

Bucuresti, 29 apr /Agerpres/ - Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a afirmat miercuri, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al institutiei pe 2008, ca cele mai afectate categorii in ceea ce priveste discriminarea raman in continuare persoanele apartinand comunitatii rome, cele infectate cu HIV-SIDA, persoanele cu dizabilitati si minoritatile sexuale.
Csaba Ferenc Asztalos a mentionat si contextele in care aceste persoane sunt mai discriminate: romii - in aproape toate categoriile vietii, locul de munca, accesul la bunuri si servicii, infrastructura, locuri publice, cei infectati cu HIV/SIDA - la angajare sau la locul de munca, la scoala si in locurile publice, persoanele cu dizabilitati - la angajare sau la locul de munca si in locurile publice.
'Am solutionat 867 de petitii in 2008, dintre care am avut 71 de solutii de admitere, 191 de necompetenta si 530 de solutii de respingere', a declarat presedintele CNCD.
Numarul plangerilor adresate CNCD in 2008 este de 837, mentinandu-se la nivelul din 2007 (cu o petitie in plus fata de anul anterior - 836 de plangeri).
Comparativ cu anii 2003-2006 se observa o dublare a numarului de petitii, de la o medie de 410 petitii (2003-2006) la 836 (2007-2008).
Csaba Ferenc Asztalos a precizat ca anul trecut CNCD a constatat discriminarea in 72 de cazuri si s-au aplicat urmatoarele sanctiuni: 39 de recomandari, 25 de avertismente, 3 monitorizari si 5 amenzi.
In alta ordine de idei, presedintele CNCD a semnalat prezenta destul de accentuata inca in public a limbajului si comportamentului discriminatoriu.
'In situatii de criza, cum a fost cazul Mailat din Italia sau Marian Cozma din Ungaria, dezbaterile in public, in special mass-media, internet etc., cunosc o accentuare in ce priveste violenta de limbaj, generalizari, etnicizarea infractionalitatii, culpabilizarea generala si aici victime, de regula, sunt persoane apartinand comunitatii rome', a aratat Asztalos.
El este de parere ca la o analiza a discriminarii, Romania se afla la un nivel rezonabil.
'In Romania nu am avut in ultimul an acte de violenta cu caracter rasist care sa conduca la victime', a spus presedintele CNCD, mentionand si ca in ceea ce priveste antisemitismul Romania se afla la un nivel rezonabil raportat la celelalte tari din regiune.
Asztalos a afirmat ca 2008 a fost anul consolidarii institutiei din punct de vedere juridic, aceasta trecand prin mai multe 'teste de control de constitutionalitate'. AGERPRES/(Iulia Petre)
Parca zicea cineva ca se desfiinteaza CNCD...

No comments: