Pages

Saturday, January 24, 2009

Ziua Unirii 150. Sa luam aminte: Cum a fost tradat Cuza-Voda

Astazi se implinesc 150 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Tarii Romanesti si al Moldovei - modalitatea prin care s-a realizat Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza a intrat in istoria Romaniei ca domnitorul care a pus bazele statului roman modern - insa stilul sau autoritar a dus la neintelegeri aprige cu clasa politica romaneasca. Dupa sapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a cazut victima "Monstruoasei Coalitii" a liberalilor si conservatorilor. Mai multi militari care ii jura­sera credinta domnitorului si-au calcat cuvantul si au participat la actiunea de detronare. Insa mai inainte de aceasta ultima tradare, Alexandru Ioan Cuza fusese tradat in repetate randuri de omul sau de incredere, Dimitrie A. Sturdza - care avea sa ajunga prim-ministru al Romaniei. Redam in randurile ce urmeaza povestea tradarilor lui Dimitrie A. Sturdza, asa cum este reflectata in volumul "Cuza Voda. Romania", editat la inceputul acestui an de istoricul Stelian Neagoe.
Prima tradare
In 1909, sotia domnitorului, Elena Cuza, implinea 83 de ani. Cum se implinea jumatate de secol de la Unirea Principatelor, sotia domnitorului a fost vizitata de Vespasian Pella, care a consemnat amintirile doamnei referitoare la tradatorul Dimitrie A. Sturdza: "Maria Sa Cuza avea de secretar al sau pe Mitita Sturdza, var primar cu mine, caci mama mea era sora buna cu tatal lui Sturdza. Prin 1863, Cuza, rugat de mine, permite revolutionarilor poloni sa treaca prin tara arme si munitii pentru o mare revolutie ce o preparau polonii. Mitita Sturdza afla acest secret si gaseste cu cale sa-l divulge dupa cum mai facuse si alte acte de asemenea masura. Si atunci sotul meu, intr-un moment de mare indignare l-a luat de gulerul hainei si l-a azvarlit pe scarile palatului... De atunci a incetat de a mai fi secretarul Domnitorului... dar tot de atunci s-a nascut si acea ura neimpacata pe care i-a purtat-o lui Cuza voda si dupa moarte. De aceea, la detronare, varul meu Mitita Sturdza a avut rolul sau in conspiratiune si din tot ce l-a preocupat mai mult au fost corespondenta si actele Domnitorului Cuza, pe care in noaptea detronarii s-a grabit sa i le sustraga. Desigur ca in cutiile biroului lui Sturdza pe care s-a telegrafiat acum de la Paris ca sa i le sigileze, se vor fi gasind si o parte din actele barbatului meu".
Continuarea la
Cum a fost tradat Cuza-Voda
de George Damian
Vezi si
Armata romana ocupa Budapesta
La 19 martie 1919, colonelul francez Fernand Vyx a prezentat Ungariei, din partea aliatilor invingatori in razboi, "Nota Vyx", prin care se ordona fortelor militare ungare sa se retraga in granitele Ungariei, la tratativele de pace cu Aliatii. De aceea, "Nota Vyx" a provocat o serioasa aliena­re nationala. Presedintele Mihaly Karolyi si-a inaintat demisia, iar doua zile mai tarziu (pe 21 martie 1919), Bela Kun a proclamat Republica Sovietica Ungaria.
Republica Sovietica Ungara: Bela Kun si "Baietii lui Lenin"
La sfarsitul primului Razboi Mondial, trei mari imperii - Imperiul Rus, Austro-Ungar si German - s-au prabusit. In absenta unei autoritati cat de cat credibila, haosul si confuzia politica si sociala au cuprins o buna parte din Europa Centrala si de Est.
Ceausescu catre Kissinger: Nu, multumesc. Nu ma intereseaza.
Departamentul de Stat al SUA a facut publice o serie de documente mai putin cunoscute pu­blicului larg din Romania, printre care si stenogramele discutiilor purtate intre Nicolae Ceausescu si presedintii de la Casa Alba. Redam in randurile ce urmeaza stenograma intalnirii dintre Nicolae Ceausescu si reprezentantul SUA

1 comment:

Alex sau cum vreți voi said...

la brasov, la manifestari, pe langa junii brasoveni si alti romani imbracati in costume populare traditionale romanesti si-au facut loc si ungurii (chiar si in hora unirii), acestia tot in costume populare, dar specifice lor. Ce-or fi vrand? sa ne schimbam parerea? Vor unirea? haha
Mai bine sa ne aducem aminte ca prin martie au iar un referendum programat.
Asta ca tot ai amintit de vecinii nostrii dragi. :)