Pages

Sunday, January 18, 2009

A murit si Grigore Vieru. Cineva a vrut sa-i faca iesirea din scena ca si altor romani... Manolescu sustine ca Vieru scria SI in romaneste

Poetul Grigore Vieru, internat în stare gravă la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină de urgenţă din Chişinău după ce a fost rănit într-un accident rutier, a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, relateaza Mediafax.
Ce zice Nicolae Manolescu: Grigore Vieru a fost "un poet notabil".
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a declarat pentru Mediafax că Grigore Vieru a fost un poet notabil atât pentru literatura basarabeană, cât şi pentru cea românească.
Cu alte cuvine, cele doua literaturi fiind diferite - una este cea basarabeana alta este cea romaneasca - probabil si etnia lui Vieru, dupa Manolescu, e diferita. De altfel, versiunea in engleza a stirii Mediafax pare sa-i dea dreptate lui Manolescu. Aici Vieru nu mai este roman ci "moldovean": 14:32 Moldovan Poet Grigore Vieru Dies In Hospital Following Severe Car Crash.
"A fost un poet bun, un poet cu multă originalitate", a mai spus Nicolae Manolescu.
"Înainte de 1989, a jucat un rol important în poezia din Basarabia (...) opţiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", a considerat criticul de serviciu, referindu-se la afilierea lui Grigore Vieru la partide cu tentă naţionalistă din România. "În momentul acesta, asemenea opţiuni contează cel mai puţin, căci opţiunile lui Dumnezeu au fost mai puternice acum", a conchis Nicolae Manolescu, ca un calau.
Normal ca Manolescu, care are paie-n cap in loc de creier, ca o papusa de carpa, nu a fost primit in Academie ROMANA, spre deosebire de Grigore Vieru, care era membru de onoare al Academiei si a si fost propus de catre aceasta la Premiul Nobel pentru Literatura ca reprezentand literatura romaneasca.
Spre deosebire de opinia "presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania", preşedintele Romaniei, Traian Băsescu, spune că poetul Grigore Vieru a fost o "voce a conştiinţei româneşti" şi că moartea sa este "o mare pierdere pentru cultura română".

1 comment:

Ruxandra-Georgeta Lungu said...

Acest manolescu uita, pur si simplu, ca a trait intre oameni si inainte de '89, oameni care stiu exact cine este, de fapt!