Pages

Monday, January 19, 2009

Ambasadorul Bernei la Bucuresti sustine ca Elvetia nu este o tara xenofoba

Intalnirile ZIUA
Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler, a acordat ziarului ZIUA primul sau interviu pentru un cotidian central din Romania. Diplomatul elvetian a vorbit despre referendu­mul asupra extinderii drep­tului la libera circulatie pe teritoriul tarii sale a roma­nilor si bulga­rilor, din 8 fe­bru­arie, dar si despre relatiile dintre cele doua state.

Ce ne puteti spune despre acest referendum, care va decide accesul liber al cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii din Elvetia?
Referendumul atinge doua probleme, prima fiind acordul cu UE privind dreptul la libera circulatie a persoanelor. Acesta a fost incheiat cu cei 15 membri initiali ai Uniunii Europene, a fost apoi extins la alti 10 membri, care au aderat ulterior, iar prin acest referendum va fi prelungit pentru totdeauna. In acelasi timp, sunt doi noi membri ai UE, Romania si Bulgaria, urmand ca acordul sa fie extins si la acestea, prin referendum. Uniunea Europeana nu va accepta ca cetatenii unor state membre sa se bucure de dreptul la libera circulatie, iar cetatenii altor state sa nu beneficieze de aceleasi drepturi. Referendumul mai este important, deoarece Acordul de libera circulatie cu UE apartine unui set de sapte tratate, care sunt esentiale pentru Elvetia, pentru economia elvetiana. Daca unul din acestea este anulat, si celelalte sunt anulate in mod automat. Este ceea ce UE numeste o "clauza-ghilotina". Acesta este unul dintre dezavantajele de a fi in afara UE. Trebuie sa accepti anumite conditii. Celelalte sase acorduri fac referire la comert, stiinta si cercetare, agricultura, transport aerian si rutier. Daca rezultatul referendumului va fi negativ, atunci Elvetia va fi intr-o situatie extrem de dificila. Inteleg ca acest referendum este important pentru Romania, dar este la fel de important pentru Elvetia. In prezent, viza turistica nu este obligatorie pentru cetatenii romani care merg in Elvetia, acestia putand sta pana la 3 luni. In cazul in care cetatenii romani doresc sa lucreze in Elvetia trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege.
Cati cetateni romani lucreaza in acest moment in Elvetia cu forme legale?
Continuarea la

No comments: