Pages

Saturday, January 24, 2009

Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina. Jaf la drumul mare: autoritatile ucrainene i-au buzunarit pe ziaristii romani

Delegatia oficiala condusa de seful diplomatiei romane a fost primita pe pamant ucrainean cu paine si sare de 1000 de dolari

O politica pragmatica pe spatiul rasaritean, relatii bazate pe pragmatism, o viziune pragmatica asupra viitorului, sunt cateva dintre enunturile ministrului de Externe Cristian Diaco­nescu, la Kiev, unde se afla in a doua vizita oficiala de la instalarea sa, dupa cea de la Chisinau.
Expresia, ca directiva, ii apartine presedintelui Traian Basescu - care este asteptat in februarie in Ucraina - si a tot fost repetata in ultimul timp, inca de dinainte de recentele sale convorbiri cu premierul intregii Rusii, Vladimir Putin. Se pare insa ca ucrainenii au inteles-o mai bine decat romanii, pentru ca primul lor gest la intampinarea delegatiei oficiale a Romaniei a fost sa zeciuiasca la intrarea in tara membrii acesteia, in cap cu ministrul. Practic, de la ziarist si sepepist la sef al diplomatiei, am fost obligati sa platim 50 de dolari (americani) de caciula pentru a putea trece de granita, desi aceasta taxa este practic ilegala, nefiind introdusa in niciun acord bilateral, ba chiar fiind contrara uzantelor internationale si diplo­matice. Mai mult, in cazul unei delegatii oficiale o astfel de jecmaneala constituie un afront care se traduce din limbajul diplomatic printr-o injuratura. Nu este singura primita de Romania ieri, aici, in Ucraina. In cursul conferintei de presa comune Cristian Diaconescu - Volodimir Ohrizko, seful diplo­matiei fostei republici sovietice, acesta si-a permis sa minta in fata ziaristii si oficialii prezenti. La o intrebare a corpului ziaristi­lor romani privind drepturile mino­ritatilor nationale, nerespec­tate, respectiv a celei romane, Ohrizko a replicat ca in timp ce invatamantul romanesc este asigurat in Ucraina in 90 de scoli, in Romania ucrainenii beneficiaza doar de o singura scoala cu predare in ucraineana. Raspunsul ministrului de Externe este total fals. Ucraina argu­menteaza, in interminabilele negocieri pe principiul paritatii si nu al proportionalitatii, numarul romanilor din spatiul romanesc aflat sub administratie ucraineana fiind de sute de ori mai mare decat numarul ucrainenilor din Romania. Apoi, si cifra este inexacta. In realitate este vorba de 77 de scoli din Ucraina in care ar trebui sa se predea in limba romana, dar, conform plangerilor disperate ale comu­nitatilor romanesti din sudul Basarabiei si nordul Bucovinei, adresate atat MAE cat si Presedintiei Romaniei, limba romana a devenit in scolile de aici o limba moarta. Ohrizko a mai sustinut ca va fi reluata mo­ni­torizarea situatiei minoritatilor de catre autoritatile ucrainene, lucru pe care insa Romania ar trebui sa-l solicite Consiliului Europei si Uniunii Europene, ca o conditie a acceptarii Ucrainei la vreo masa a negocierilor.
In rest, reprezentantul Kievului a tinut sa ne reaminteasca faptul ca 80% din gazele Rusiei catre Europa trec prin Ucraina si ca Insula Serpilor e "insula" si nu "roca", dupa cum o va considera Tribunalul de la Haga pe 3 februarie.
Daca la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin l-a lasat pe Diaconescu sa astepte 10 minute in picioare sosirea sa, in schimb, la Kiev, conferinta de presa comuna a inceput cu 10 minute mai devreme decat era anuntat, in fata unei audiente din care lipseau jurnalistii romani, care au apucat sa ajunga pe final. Cu alte cuvinte, "relatiile pragmatice" ale Romaniei cu Rasaritul
ex-sovietic au inceput bine: si injurati si cu banii luati.
Victor RONCEA, Kiev
Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina

GARDIANUL: Jaf la drumul mare: autoritatile ucrainene i-au buzunarit pe ziaristii romani

Autoritatile de la Kiev au inventat o taxa de 50 de dolari pentru romanii care intra in Ucraina.
(Nota autorului: voi scrie “ucraina” cu “u” mic in semn de protest fata de jaful comis de liderii de la Kiev).

Dupa ce la Chisinau “fratii” basarabeni ne-au raportat succesele plenare pe drumul spre integrarea europeana, desi situatia reala a regimului comunistului Vladimir Voronin este catastrofala, a venit randul ucrainenilor sa se joace cu nervii nostri. Vizita la Kiev a ministrului Cristian Diaconescu a inceput sub zodia dolarului. Nestiind cum sa mai irite autoritatile romane, ucrainenii au inventat o taxa de 50 de dolari americani pentru “onoarea” de a le vizita tara.
«Taxa de fraier»
Oficialii din Ministerul roman de Externe ne avertizasera inca de la plecarea in turneul diplomatic de la Chisinau si Kiev sa avem pregatiti 50 de dolari pentru o taxa, insa nu au putut explica pentru ce anume. “Taxa de fraier”, a scrasnit din dinti un ziarist. Taxa e cu atat mai ciudata, cu cat delegatia oficiala si ziaristii au coborat din avion si au urcat in masinile care i-au transportat la Ambasada Romaniei, fara sa beneficieze de vreun serviciu care sa motiveze solicitarea acelor bani.
Badaranii à la Kiev
Surprizele nu s-au oprit aici. Dorind sa testeze si mai mult rezistenta nervilor romanilor, ucrainenii au schimbat joi seara, unilateral, de trei ori, programul oficial al intalnirilor ministrului Diaconescu cu liderii ucrainei. Fara nicio explicatie, din nou! Astfel, intalnirea cu presedintele Viktor Iuscenko, programata initial pentru vineri, la ora 10, fusese mutata la ora 14, cand, in mod normal, delegatia romana ar fi trebuit sa decoleze spre Bucuresti. Ministrii de externe Cristian Diaconescu si Volodimir Ogrizko au repetat ieri ca tarile lor vor respecta decizia Curtii de la Haga in procesul pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra si au refuzat sa faca supozitii. “Vom astepta decizia finala a Curtii de la Haga si o vom respecta. Azi suntem vecini, in viitor poate vom fi membri ai aceleiasi Uniuni”, a spus Ogrizko. “Incercam sa propunem ucrainei exploatarea economica in comun a zonei partajate de Curtea de la Haga, lucru ce ar putea aduce avantaje ambelor tari”, a promis Diaconescu. Sa fi aflat deja ca facem jumi-juma cu Kievul platoul ce ne apartine? Expertii sustin ca resursele platoului continental din jurul Insulei Serpilor s-ar ridica la 100 de miliarde de metri cubi de gaz metan si 10 milioane de tone de petrol, ceea ce ar conferi Romaniei o independenta energetica pe o durata de 18 ani. Diaconescu a spus ca Romania a finalizat negocierile cu UE pentru micul trafic de frontiera romano-ucrainean, iar acordul, dupa ce va primi avizul Comisiei Europene, va fi semnat probabil cu prilejul unei viitoare vizite a lui Traian Basescu la Kiev. Ministrul ucrainean de externe a avertizat ca in 2009 se va relua monitorizarea interguvernamentala privind respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina si Romania. “Noi suntem deschisi si transparenti in acest sens si vom face tot ce este posibil pentru ca drepturile minoritatilor nationale in ucraina sa fie respectate. In ucraina exista 90 de scoli in sistemul invatamântului de stat, in care se predau toate materiile in limba romana, iar in Romania, o singura scoala”, a spus seful diplomatiei ucrainene, care uita ca romanii sunt adevaratii autohtoni din teritoriile cotropite de Stalin si oferite apoi ucrainei. Ogrizko l-a plesnit si pe Vladimir Putin, care ii propusese public lui Traian Basescu sa ofere Romaniei tot gazul pe care apoi tara noastra sa-l revanda ucrainei. “80% din volumul gazelor care se livreaza in Europa trece prin ucraina si in viitorul apropiat situatia nu se va schimba radical”.
Cetatenia româna
Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, i-a cerut lui Cristian Diaconescu sa faciliteze obtinerea cetateniei romane pentru basarabeni. Cei doi s-au intalnit joi dupa-amiaza. Chirtoaca a subliniat ca vede in Diaconescu un partener sincer, corect si foarte serios, care-si asuma obiectivele, fara sa exagereze. Chisinaul dezvolta deja relatii de cooperare cu municipiile Bucuresti si Iasi. Ministrul Diaconescu a promis ca va sustine initiativa lui Dorin Chirtoaca pentru atragerea finantarilor la nivelul administratiilor locale, dar R. Moldova trebuie sa avanseze in procesul de aderare si sa incheie un acord de asociere.
Emil Neacsu
Vezi

No comments: