Pages

Tuesday, June 9, 2009

ZIUA indreapta imaginea Romaniei, Trustul public BBC, mai inchis la minte decat Ambasadorul britanic: a retras poza de rom-roma-roman-Romania

BBC a retras ieri fotografia prin care a portretizat "traditiile si portul romanesc" cu o tiganca batrana cu broboada, sort si papuci de plastic * Ambasadorul britanic la Bucuresti nu vedea nimic anormal

Scrisoarea ZIUA catre MAE (DOC, 3 kB) Descarca »

Ziarul ZIUA a reusit sa indrepte imaginea tarii noastre de "Romania - the land of gypsies", facuta din lipsa de profesionalism de British Broadcasting Corporation - BBC. Corporatia publica de media a Marii Britanii, BBC, a retras ieri de pe portalul sau o fotografie realizata de AFP in Romania care reprezenta tara noastra prin imaginea unei femei de etnie roma. Actiunea BBC confirma puterea presei si a opiniei publice romanesti la nivel european.
BBC a comis gafa de a portretiza tara noastra, traditiile si portul popular printr-o batrana tiganca imbracata cu un sort de piata si incaltata cu papuci de plastic, aflata la vot sub simbolul national - drapelul tricolor. ZIUA a reactionat imediat in apararea imaginii Romaniei, prin articolul de ieri "BBC isi bate joc de Romania" si doua adrese oficiale, una catre ministrul de Externe Cristian Diaconescu si alta catre ambasadorul la Bucuresti a Majestatii Sale Regina, Robin Barnett, exprimandu-si de­zamagirea pentru modul neprofesionalist in care ziaristii britanci au ales sa atace Romania si solicitand MAE sa intreprinda masurile necesare pentru repararea imaginii Romaniei.
La vot cu bavarezi, husari si o tiganca
"O doamna romanca voteaza", scria sub fotografia infatisand o tiganca cu broboada care introducea, zambind larg, buletinul in urna. Imaginea a fost postata de BBC alaturi de alte fotografii, intr-un fel de concurs despre alegerile din UE. "Dat fiind faptul ca duminica au avut loc alegeri in 19 state din Uniunea Europeana, unii alegatori s-au imbracat in straie traditionale pentru a merge la vot. Puteti ghici care este originea fiecarui costum traditional?", suna textul chestionarului. Dupa ce erau trecute in revista cele sapte poze, venea si raspunsul. "In sensul acelor de ceasornic, stanga sus: studenti la Conservatorul din Viena; femei ale minoritatii slave din Spreewald, Germania; un mandru husar din Ungaria; o doamna romanca voteaza; un sloven la vot, bavarezi din sudul Germaniei".
Romi, romani, Romania
Ambasadorului Marii Britanii i-am atras atentia ca aceasta gafa impardonabila a suscitat via atentie a romanilor cat si o emotie generala, care se reflecta in sutele de mesaje primite ieri de ziarul ZIUA si disponibile pe www.ziua.ro. Cititorii nostri se intreaba intemeiat cum s-ar simti Coroana daca imaginea Regatului Unit al Marii Britanii ar fi reprezentata pe postul public de Televiziune al Romaniei doar prin minoritati ca pakistanezii sau indienii, obtinute in urma colonialismului agresiv britanic. Dovada ca romanii s-au simtit jigniti a fost evidentiat si de Televiziunile de stiri din Romania, prin prezentarea acestui caz in editii speciale. In contextul in care la nivel european si international se duce o campanie de identificare a romanilor cu tiganii, actiunea BBC a parut ca se inscrie in aceasta operatiune. Faptul ca in Romania traiesc in numar mare de membri ai minoritatii roma, o etnie migratoare prezenta de altfel in toata Europa, nu poate deveni reprezentativa pentru "portul popular romanesc" si traditiile nationale romanesti bimilenare, oricat de mult am imbratisa "diversitatea, toleranta si drepturile omului", dupa cum ne sfatuieste ambasadorul Marii Brinatii in Romania. Din pacate, acest fapt, pe care nu a putut sa-l inteleaga amabasadorul Majestatii Sale, desi ar fi avut aceasta datorie, a fost insa inteles rapid de BBC, care a retras fotografia in urma scandalului creat.
Un album pentru BBC
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Alin Serbanescu, ne-a asigurat ca va remite conducerii postului BBC un album despre portul si traditiile romanesti, pentru a nu se mai repeta aceasta greseala in viitor. Pana la scuzele de rigoare ale postului britanic ii sugeram ministrului de Externe sa-i trimita si ambasadorului Marii Britanii un astfel de album.
Victor RONCEA
ZIUA indreapta imaginea Romaniei

2 comments:

Anonymous said...

Este important de remarcat ca BBC a postat poze doar cu locuitorii fostului Imperiu Habsburgic, adica au postat poze doar cu austrieci, nemti, bavarezi, minoritati slave din Germania, unguri si romani. Ma intreb de ce nu or fi postat si ceva poze cu englezi, cu scotieni, cu irlandezi, cu francezi, olandezi etc. ? De ce doar cu persoane din fostul Imp. Habsburgic? Si de ce ii prezinta intr-o lumina pozitiva pe cei din tarile care conduceau imperiul, si intr-o lumina negativa pe romani, adica pe cei exploatati? Vroiau cumva sa ne arate- uite ce frumosi sunt austricii/bavarezii si ce bine o duc ei, spre deosebire de romani care, nemaifiind in imperiul nostru, au ajuns ca niste tigani? sau vroiau sa ne spuna ca Imp Habsburgic avea doar oameni de calitate care o duceau foarte bine, insa "tiganii de romani" le-au furat teritoriul?
Mesajul articolului este mult mai subtil decat ca ne face tigani.


Cateva linkuri la pagini web dedicate costumelor traditionale romanesti:

http://www.eliznik.co.uk/
Este pagina realizata de niste englezi pasionati de zeci de ani de zile de studierea culturii romanesti traditionale, a costumelor romanesti, a dansurilor si muzicii romanesti traditionale. Englezii aia stau chiar in Londra si tin cursuri la Universitatile englezesti despre cultura romaneasca. Asta ca sa nu mai spuna BBC-ul ca nu au stiu ce fac, si ca ei n-au auzit in viata lor de Romania!

http://www.romanianmuseum.com/Romania/RomaniaFolk.html
Colectie de poze cu costume traditionale din diferite zone ale Romaniei.

http://www.flickr.com/photos/24646726@N08/sets/72157607023297834/
Costume populare romanesti, o colectie cu poze mai mari si mai clare.

Anonymous said...

Eh, aberatiile votului universal. Poza e buna, contextul in care a fost pusa e provocator.

Cu cat ne simtim mai jigniti cu atat ne pot taxa mai rasisti si deci sa impuna mai agresiv masuri de "affirmative action".
Ceea ce ne duce cu gandul ca rasa chiar e un CONCEPT BIOLOGIC, de e nevoie de asemenea mijloace sa degradezi un popor in favoarea unor invadatori colorati si la chip si la fuste.

Lichelele din serviciile secrete engleze, asa ca aliati de incredere, mai dau o copita.

Animalale dracului uita ca Romania a mai trecut odata printr-un program de affirmative action si inca nu si-a revenit complet. Probabil spera ca de data asta ne va fi fatal si peste 50 de ani vom arata, vota si gandi cu totii ca "d-na" din fotografie. Na un mic moshule si voteaza pe Obongo si pe purandel ca de nu-ti crap capul.

In rest nu putem decat sa salutam vitoria BNP in alegeri si prezenta d-lui Nick Griffin in PE. :))

Ma repet cu asta:
BBC = Bullshit Broadcasting Corp.