Pages

Friday, June 12, 2009

TOVARASA SZOBOTKA. Cum si-au luat-o peste nas Smaranda Enache si Victor Eskenasy de la Europa Libera dupa ce au atacat ZIUA si pe "anti-ul" Roncea

Realizatorul Victor Eskenasy Morosan si Smaranda Enache au lansat, de la microfonul postului de radio Europa Libera, o avalansa de acuzatii pe cat de grave, pe atat de lipsite de continut la adresa ziarului nostru
Radio Europa Libera, post platit din contributiile financiare ale cetatenilor Statelor Unite ale Americii, a ales o politica redactionala de cumetrie cand a solicitat pe 13 decembrie a.c. pozitia Smarandei Enache, intr-o controversa tratata unilateral, incalcandu-se flagrant normele deontologiei jurnalistice. In fapt, chiar si comentariile redactorului Victor Eskenasy Morosan sunt tendentioase si mincinoase, prin generalizare si tratare secventiala, interviul parand sa fie un montaj asupra unui text scris in prealabil de Smaranda Enache, ceea ce ar putea reprezenta un atac deliberat. Interviul eludeaza insa esenta reclamata de Victor Roncea: colaborarea Smarandei Enache cu Partidul Comunist si Securitatea. In fapt, materialul respectiv nu este singular; alte atacuri la adresa ZIUA au fost transmise in eter fara a fi ceruta vreodata si opinia noastra, motiv pentru care ZIUA va sesiza Consiliul National al Audiovizualului. Pentru atacurile murdare, din seria celor precedente si nedemonstrate niciodata, va fi ceruta socoteala autorilor in Justitie. (D.E.)

Victor Eskenasy Morosan:
Romania ar fi singura tara din estul Europei lipsita de o Catedrala, iar organizatiile neguvernamentale ale societatii civile democratice romanesti ar fi echivalentul Bisericii Sataniste, scria zilele acestea ziarul ZIUA, vina fiind pusa pe seama, citez, "in particular Smarandei Enache, care conduce Liga Pro-Europa". Am stat de vorba cu Smaranda Enache intreband-o ce determina, ce se afla in spatele campaniei de demolare a organizatiilor democratice ale societatii civile romanesti si iata raspunsul ei:
Smaranda Enache: Este din nou un moment, un puseu, as spune foarte ingrijorator cu atat mai mult cu cat mai sunt putine zile pana la aderarea la Uniunea Europeana, un hotar pe care oricum l-au pregatit numeroase organizatii ale societatii civile care timp de 16 ani nu au facut altceva decat sa militeze pentru valori europene si pentru, sa zic asa, impamantenirea lor si in Romania. Deci ca sa zic asa este cu atat mai neplacut sa asistam la o serie de executii publice si primul lucru care imi vine in minte cand vad articole de tipul celui publicat recent de Victor Roncea in ziarul ZIUA la ce bun si cui folosesc acest tip de agresiuni? Exista o intreaga categorie de politicieni, de jurnalisti, de lideri de opinie, care intr-un fel au fost absenti din acest proces de reformare a Romaniei, ba dimpotriva l-au impiedicat cat au putut prin imbratisarea de conceptii anti-occidentale si anti-europene, xenofobe, anti-minoritare, iar acum isi cauta o noua legitimitate. Victor Roncea este unul din liderii de opinie care isi cauta o legitimitate, care infiinteaza o organizatie civica, dar care n-are nimic de-a face cu principiile civismului si care promoveaza o curatenie generala din care lipsesc tocmai figurile care au subminat democratizarea Romaniei.
VEM: Ziaristul despre care vorbiti are in fond in spatele lui un ziar si as spune ca nu este singur in aceasta calomniere perpetua, este o echipa s-ar spune de negationisti profesionisti, negationisti in sensul de a nega adevaruri evidente.
SE: Da, este vorba de o echipa fara indoiala si este o echipa care a ocupat un ziar important care la inceputul aparitiei sale a dat multe sperante as zice grupurilor liberal-democrate. Chestiunea care ma ingrijoreaza personal este ca acest tip de discurs public, acest tip de media, este legitimat totusi de semnaturi onorabile. Ajunge sa ne uitam pe lista analistilor politici si sa cadem pe ganduri, pentru ca marile rasturnari si confuzii in istoria societatilor moderne s-au intamplat atunci cand s-au creat aliante nenaturale intre discursuri publice marginale, exclusiviste si discursuri publice democratice. Exista o subtila si subterana coalitie transpartinica la care participa partide de-acum consacrate ca partide nedemocratice sau anti-democratice, chiar extremiste cum ar fi PRM, PNG si o serie de politicieni din spectrul democratic, care din cand in cand au interventii publice absolut inacceptabile.
VEM: Da, multa lume ma intreaba in legatura cu ce spuneti: ce cauta nume absolut onorabile, ca - eu stiu? - Zoe Petre, Ion Bogdan Lefter in aceasta echipa de la ZIUA care se ocupa cu un soi de executii ale unor anchetatori care pot fi la fel de bine anchetatorii nazisti ori anchetatorii comunisti de la inceputul anilor '50. Mi se par cu totul absurde acuzatiile care vi se aduc, care se aduc Renatei Weber sau Alinei Mungiu.
SE: Nu e nimic nou in aceste acuzatii. Esenta acestor mesaje este clara: anti-romanesti, gherile ateiste ale libertatii de constiinta si, evident, toti in serviciul unei conspiratii internationale care este condusa de evrei, de Soros si de alti filantropi care au sprijinit societatea civila romaneasca. De fapt George Soros a acordat un sprijin foarte important care a fost un sprijin foarte important pentru tranzitia din Romania si care a fost foarte important si prin ajutorul pe care l-a dat dezvoltarii unei noi elite, dar si a presei libere, a spitalelor, a universitatilor si asa mai departe. Deci eu gasesc ca prezenta unor semnaturi - si m-am intrebat si cand a fost seria de atacuri impotriva lui Vladimir Tismaneanu, impotriva ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu cu catva timp in urma, cu accentele antisemite, cu recurgerea la invocarea capitanului, care este asteptat sa faca ordine in aceasta societate - ma intrebam atunci si am intrebat si in scris cum e posibil ca onorabili comentatori, democrati sa-si alature si sa legitimeze prin semnatura lor un ziar cum este ZIUA. Iar raspunsul a fost ca in presa romaneasca este greu sa gasesti un loc unde sa te exprimi si decat sa avem tacerea acestor condeie e de preferat sa avem alaturarea lor cu cele care au cu totul alte orientari valorice. Nu cred, din pacate nu pot sa accept acest argument. Democratia romaneasca a avut enorm de suferit in toti acesti 17 ani tocmai pentru ca personalitatile democratice nu au fost consecvente de multe ori, ca nu a existat o previzibilitate a unui spirit civic si ca prin confuzia, prin alaturarea lor cu spirite absolut anacronice, antioccidentale nu a facut decat sa le legitimeze si nicidecum sa le contrazica public."
Radio "Europa Libera"

O nota "strict secreta"

Materialul de mai jos (fisier multimedia 1), una dintre "Notele" semnate S. Enache, a fost transmis Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in cadrul campaniei Civic Media "Voci curate", spre verificare.

Strict secret
Ex. unic
Primit
Data: 7.XI.1986

Stampila de inregistrare (Seria: 189472/ ME)
Nota in legatura cu Gazda Aladar Lazlo fost incadrat ca pictor scenograf la Teatrul de papusi Tirgu Mures
Va aduc la cunostinta urmatoarele:
In data de 31 octombrie 1986 am fost cautata telefonic la domiciliu de sus-numitul. Mi-a transmis prin intermediul mamei salutari si urari de bine, fara sa precizeze unde se afla. Inainte de plecarea sa in strainatate am purtat mai multe discutii din care am dedus ca nu are o viata de familie armonioasa, iar dintre prietenii pe care i-ar fi avut in strainatate se referea la Elekes K. si Agoston V. stabiliti in R.P.U (n.red. Republica Populara Ungaria). Mentionez ca era presedinte de sindicat iar in aceasta calitate desfasura o activitate corecta. In discutiile purtate cu mine nu avea atitudini politice necorespunzatoare. Datorita atributiunilor sale de serviciu, majoritatea timpului lucrand singur, nu si-a creat un cerc de prieteni mai apropiati in cadrul teatrului. Executa schite la domiciliu, dupa care urmarea realizarea lor in ateliere. Evita sa aduca in discutie probleme privind situatia rudelor sale sau a prietenilor. Inainte de plecarea sa in strainatate nu am observat sa faca pregatiri deosebite, luandu-si ramas bun prin telefon, interesandu-se chiar cu aceasta ocazie de probleme de serviciu. Parerea mea privind hotararea pe care a luat-o de a refuza sa se intoarca in tara este aceea ca l-ar fi influentat sotia, desi relatiile de familie nu erau dintre cele mai bune. Dupa cum am fost informata a trimis o ilustrata colegilor prin care isi cere scuze pentru gestul facut si mentioneaza adresa sa in RFG.
Tg. Mures, 7 noiembrie 1986 S. Enache N.O. 07.XI.1986
Mentiune
Numitul Gazda Aladar Laszlo a fost scenograf la T. Papusi din Tg. Mures. In luna iulie 1986 i s-a aprobat o excursie in R.P.U. cu sotia. De aici a plecat in R.F.G. refuzand inapoierea in tara. Sus-numitul va fi luat in s. inf. (n.red. studiu informativ) in conformitate cu prevederile programului de masuri.
20.02.1940
Smg de Padure
Aladar Erzsebet
pictor scenograf,
Str. Muncii nr. 28, ap. 8

Co-presedinta Ligii Pro-Europa isi apara trecutul comunist prin atacuri furibunde la adresa celor care-l dezvaluie * Documentele o tradeaza

Urmare a atacului lansat de la microfoanele Radio Europa Libera am solicitat redactiei de la Praga un drept la replica. Ni s-au acordat trei minute in care am aratat ca este extrem de regretabil ca un post prestigios ca Radio Europa Libera a ales sa practice o cale a diversiunii in locul celei a informarii corecte. Un material nu poate fi complet atunci cand nu sunt audiate toate partile. Ori, in ce priveste atacul la ZIUA, unii redactori ai postului Radio Europa Libera nu sunt la prima abatere de la normele deontologice. Publicam file din dosarul Smarandei Enache care se afla pe masa CNSAS.

Manipulare prin omisiune

In transmisiunea din 13 decembrie, pe care o publicam integral in pagina alaturata, a fost omisa esenta textului la care fac referire redactorul Europa Libera si Smaranda Enache. Anume, colaborarea acesteia cu Partidul Comunist si Securitatea, organe cu care, dupa cum am crezut mult timp, Radio Europa Libera se afla in totala contradictie. Nu si in cazul Smarandei Enache. In realitate, acuzele nefondate si murdare aruncate la adresa noastra sunt raspunsul nefericit la realitatea pe care noi o dezvaluim publicului necosmetizata, pentru a elimina impostura din noua Romanie. Respectiv, dupa cum afirmam in ZIUA in cazul Smarandei Enache, sefa gruparii Liga Pro Europa si fondatoare a organizatiei ateiste a "libertatii de constiinta" care doreste eliminarea simbolurilor credintei din viata copiilor este membra a PCR de la 21 de ani si a fost, rand pe rand, indrumator UTC, sefa a Asociatiei Studentilor Comunisti (ASC) si, dupa ce si-a "ridicat nivelul politico-ideologic" la Academia Partidului, Stefan Gheorghiu, a devenit secretar al Biroului Organizatiei de Baza (BOB) a PCR, ulterior fiind folosita, ca si Mona Musca, pentru a da "recomandari frumoase" despre colegii ei de la Teatrul de papusi din Targu Mures, unde a fost angajata prin Hotarare a Comitetului Judetean de Partid, semnata de primul secretar PCR Nicolae Veres, desi nu avea calificarea necesara. Dupa 1989, a schimbat cultul comunist cu religia "drepturilor omului", de care s-a folosit cu varf si indesat. Si nu este singura.

In articolul care a starnit mania Smarandei Enache, mai aratam ca atitudinile anti-Romania ale unor ocupanti ai notiunii de societate civila, ca Smaranda Enache, Renate Weber, Gabriel Andreescu, Alina Mungiu Pippidi, Cristian Pirvulescu si altii, sunt dezvaluite in spatiul Basarabiei, unde respectivii militeaza de 17 ani de zile in favoarea intereselor si proiectelor Rusiei. Ultimul Raport al SRI arata, ca si cele precedente, ca folosindu-se si de acest spatiu, serviciile secrete anti-NATO ameninta securitatea Romaniei. Nu in ultimul rand, reactia celor de mai sus este generata si de respingerea de catre Ministerul Educatiei si Invatamantului a cererii lor aberante de eliminare a icoanelor din scoli. Coalitia pentru respectarea sentimentului religios, coordonata de Asociatia Civic Media, a aparat drepturile copiilor, castigand in fata nefirescului sustinut de fosti activisti ai regimului comunist. Nu credem ca cetatenii americani care platesc salariile redactorilor Europei libere stiu ca acestia se ocupa si cu reconspirarea colaboratorilor Partidului Comunist si ai Securitatii. (Victor RONCEA)

Steaua Rosie, 166 (8166), 14.08.1984
Educarea tinerei generatii - nobila noastra misiune

(..) Teatrul de papusi este o creatie a anilor demiurgici pe care-i traim, este o expresie pregnanta a solicitudinii cu care partidul nostru, personal tovarasul Nicolae Ceausescu, vegheaza la formarea tinerei generatii printr-o arta angajata, revolutionara. De aceea, aniversarea a 40 de ani de la revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista si Congresul al XIII-lea al partidului constituie pentru fiecare om al muncii din Teatrul de papusi sarbatori scumpe sufletului, sarbatori care ne obliga la noi si semnificative realizari, pentru a contribui prin specificul artei noastre la imbogatirea personalitatii umane cu valorile sigure ale societatii noastre socialiste.
Smaranda Enache - director al Teatrului de stat de papusi

Organizatia de baza BOB Targu Mures
APRECIERE DE MUNCA asupra activitatii tov. Enache Smaranda

Tovarasa Enache Smaranda s-a nascut la 31.03.1950 la Targu Mures. In 1973 a absovit cursurile Universitatii din Bucuresti, Facultatea limbi romanice, clasice si orientale, sectia franceza-maghiara. De la 1 septembrie 1981 este secretar literar la Teatrul de stat de papusi.
Tov. Enache Smaranda este un cadru foarte bine pregatit profesional, competent, avand solide cunostinte de specialitate si de cultura generala. In calitatea sa de secretar literar se preocupa de promovarea unui repertoriu de un inalt nivel ideologic si patriotic, in conformitate cu cerintele societatii noastre socialiste. Manifesta initiativa in realizarea sarcinilor profesionale, preocupare pentru autoperfectionare. Prin activitatea sa contribuie la sprorirea prestigiului institutiei.
Tov. Enache Smaranda a mai ocupat functii de raspundere, fiind in facultate sef comisie culturala A.S.C, membra BOB la Liceul ind. Nr.4, indrumator UTC la acelasi liceu. Din februarie 1982 este secretar BOB la Teatrul de Stat de papusi, functie de care se achita in conditiuni bune. Desi aleasa intr-o perioada scurta dupa venirea sa in institutie, a reusit sa cuprinda intreaga gama de probleme ale colectivului contribuind la imbunatatirea climatului de munca. S-a preocupat de realizarea indicatorilor de plan, de ritmicitate si eficienta in tinerea adunarilor generale, imprimand un caracter dinamic vietii de organizatie. Colaboreaza armonios cu ceilalti membri BOB si cu directiunea institutiei. Se bucura de prestigiu si respect in organizatia de baza, dand dovada de fermitate, principialitate si consecventa. Se preocupa permanent de cunoasterea Documentelor de partid, de ridicarea nivelului politico-ideologic, urmand cursurile anului II al Universitatii de partid si de conducere.
Tovarasa Enache Smaranda are o atitudine demna in societate si familie, avand un fiu de varsta scolara.
Targu Mures, la 19.02.1983 BOB (semnatura)

Verificata de CNSAS (DE TREI ANI! - Nota mea de azi)

Copresedinta Ligii Pro Europa Smaranda Enache a declarat pe 6 septembrie intr-o conferinta de presa ca i s-au cerut de catre CNSAS la jumatatea lunii august date personale pentru efectuarea unor cercetari, informeaza Mediafax.
"Am primit in data de 16 august o solicitare din partea CNSAS pentru verificarea calitatii posibile de colaborator al Securitatii in baza Legii 187 articolul 2 litera y, care se refera la persoane cu functii de conducere inclusiv membri din Consilii de Administratie din Regii Autonome, companii nationale si societati comerciale, precum si membri ai conducerii fundatiilor, asociatiilor si filialelor care activeaza pe teritoriul Romaniei si fondatorii acestora. Nu am avut timp sa ma consult cu colegii mei care conduc asociatii sau fundatii, nu stiu cati dintre noi au primit asemenea solicitari, dar evident ne supunem legii", a declarat Enache.
Smaranda Enache se afla pe lista "Voci curate" a Asociatiei Civic Media. Ea a precizat ca isi va face public dosarul de Securitate. "Au inceput aceste verificari in legatura cu posibila mea calitate de agent sau colaborator al politiei politice comuniste si, ceea ni se cere, este o copie a cartii de munca certificata notarial, un Curriculum Vitae amanuntit si o copie a cartii de identitate. Aceste lucruri le voi trimite, evident, la CNSAS in cel mai scurt timp, iar de indata ce va aparea raspunsul CNSAS si dosarul pe care il am sau nu il am, il voi face public pentru ca sa il cunoasteti in integralitatea sa", a adaugat Smaranda Enache. Ea a precizat ca nici un alt membru al conducerii Ligii Pro Europa nu a primit o asemenea solicitare, nici macar Csiky Boldizsar, cel care impreuna cu Enache asigura copresedintia Ligii.
"Singura persoana care a fost mentionata pe lista Civic Media a fost Istvan Haller alaturi de mine. Noi am fost cei doi de pe lista Civic Media ca lideri de opinie a caror verificare s-a solicitat in respectivul pachet", a mai spus Smaranda Enache.
Venim in intampinarea cercetatorilor CNSAS si mai punem la dispozitie cateva acte care Smaranda Enache, ca si multi alti formatori de opinie mincinosi, spera ca nu mai exista. Ei bine, se inseala. Oferim opiniei publice, spre lamurire, una dintre caracterizarile tovarasei Smaranda Enache facute de Comitetul Judetean Mures al Partidului Comunist Roman. (D.E.)
http://www.ziua.ro/display.php?id=212892&data=2006-12-15

No comments: