Pages

Tuesday, June 9, 2009

BBC isi bate joc de Romania. FOTO BBC: o doamna romanca voteaza in port traditional romanesc. "Romania - the land of gypsies". Cum comentati?

Poate stiti bancul cu tiganca bolnava care se duce la doctor... Daca nu-l stiti, nu-i nimic. Important este ca asistenta ii spune ca domnul doctor este plecat si o intreaba: "Cine sa-i spun ca l-a cautat?" "Ho, doamna!", vine raspunsul.
Nu stiu daca jurnalistii de la BBC stiu poanta, dar cam asa au gasit cu cale sa reprezinte imaginea alegatorului roman imbracat in costum popular. "O doamna romanca voteaza", scrie sub poza infatisand o tiganca cu broboada care introduce, zambind cu gura pana la urechi, buletinul in urna. In spatele ei troneaza drapelul Romaniei. Imaginea a fost postata ieri pe site-ul BBC, alaturi de alte fotografii, ce se doresc a fi un test despre alegerile din UE. "Dat fiind faptul ca au avut loc alegeri in noua state din Uniunea Europeana, unii alegatori s-au imbracat in straie traditionale pentru a merge la vot. Puteti ghici care este originea fiecarui costum?", suna textul chestionarului. Este drept ca toti cei imortalizati zambesc, dar niciunul nu arata ca "doamna romanca", desi or avea si ei tiganii lor. Si nici nu au steagul tarii natale in fundal.
Dupa ce treci in revista cele sapte poze, vine si raspunsul. "In sensul acelor de ceasornic, stanga sus: studenta la Conservatorul din Viena; femei ale minoritatii slave din Spreewald, Germania; un mandru husar din Ungaria; o doamna romanca voteaza; bavarezi highlanders din sudul Germaniei".
Imi permit sa le aduc aminte confratilor englezi, cu a caror familie regala suntem inruditi, de povestea Reginei Maria dupa o vizita in tara-i natala, ocazie cu care s-a intalnit cu "varul George", respectiv Regele George al V-lea. Acesta i-a spus ca britanicii ii considerau pe romani "un neam inapoiat, inrudit cu popoarele din India". "De ce oare romanii mei, cei mai simpatici din lume la ei acasa, sunt cei mai putin iubiti in lume? Chiar n-a putut nimeni sa-i arate lumii asa cum sunt? Si nimeni nu se apleaca asupra dreptului lor istoric?", se plangea Regina Maria in 1935. Pentru colegii jurnalisti de la BBC, in anul de gratie 2009, pare-se ca romanii tot neam inrudit cu India au ramas.
P.S. Speram ca BBC sa-si ceara azi scuze.
Margarita GEICA
Comentati aici
BBC ataca Romania

3 comments:

Richard said...

De ce? O intrebare retorica. De ce Vadim? De ce Becali? De ce EBA?

Anonymous said...

Se pare ca au retras poza si comentariul cu pricina
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8087898.stm
este pana la urma un semn ca daca nu stam cum mainile in san, putem combate nedreptatile care ni se fac. cel putin pe internet, ca de presa scrisa...mai greu

logic ar fi sa ne aparam in continuare - cu un contraatac, pentru ca imaginea noastra deja a avut de suferit

Anonymous said...

"...Today we were victorious.The BBC has removed the image from their webpage. I did not recieve an official letter of apology, but it appears we were successful.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8087898.stm
I must thank you all for the outstanding effort you have put into this initiative. Less than 24 hours passed between my call to arms and our victory; it is truly amazing.
It goes to show the strength of our community, the dedication of our individual members, and the power unleashed by our unity. Hold your heads up high today; for you have achieved a significant victory for Romania's image abroad. Some did not believe we would succeed, but our efforts were not in vain. It makes me wonder what we would be if more Romanians cared about our country the way we do.

My thanks again,
-Mircea"

cam asta am aflat din topicul "BBC" de pe RoGroup. deci sper ca l-au scos pana la urma...