Pages

Tuesday, June 9, 2009

BBC a eliminat tiganca care reprezenta Romania. In schimb ea s-a teleportat in Der Spiegel. Ambasadorul britanic nu vede nimic anormal. EXCLUSIV ZIUA

Motto HotNews: "In aplauzele participantilor, ambasadorul Marii Britanii a citit un mesaj al Guvernului englez pentru GayFestul din Bucuresti. “Ambasada Marii Britanii va fi alaturi de voi in lupta impotriva Homofobiei. Sa traiasca diversitatea”, a exclamat ambasadorul la finalul interventiei sale."

In urma cererii ZIUA ca BBC sa-si prezinte scuze si sa remedieze situatia si a scandalului creat in presa romana, corporatia media publica a Marii Britanii a eliminat astazi de pe site-ul sau fotografia care portretiza "portul si traditiile romanesti" printr-o tiganca batrana cu broboada, sort de piata si papuci de plastic (foto stanga). BBC a inlocuit tiganca cu un grup de sloveni in port traditional (foto dreapta). In schimb, aceeasi tiganca, dar in alta fotografie, a fost aleasa de "colegii" nostri de la publicatia germana de mare tiraj Der Spiegel sa reprezinte procesul de vot in Romania (vezi foto central).

Dupa articolul din ziarul de azi, "BBC isi bate joc de Romania", directorul general al ziarului ZIUA, Mihai Palsu, a reclamat de dimineata cazul BBC prin doua scrisori oficiale. Una adresata ministrului roman de Externe, Cristian Diaconescu si, respectiv, ambasadorului Marii Britanii in Romania, Robin Barnett. Excelenta Sa s-a dovedit mai putin "intelegator" decat BBC.
Directorul ZIUA il intreba pe ambasador cum s-ar simti, ca reprezentant al Coroanei Marii Britanii, daca la Televiziunea nationala Romana, poporul britanic ar fi portretizat similar, sub steagul Regatului.
Prezint in exclusivitate aici scrisoarea Ambasadorului Majestatii Sale si va invit sa cititi si comentati raspunsul ZIUA si ideea MAE in ziarul de maine, la http://www.ziua.ro/, incepand cu orele 22.00

Mihai Palsu
General Manager
Ziua daily newspaper
Constantin Mille nr. 17, Bucureşti 1, România
Tel: (+40-21) 311.31.55 Fax: (+40-21) 310.31.19
09 June 2009

Stimate domnule Mihai Palsu,

Vă mulţumesc pe această cale pentru scrisoarea din data de 9 iunie legată de concursul on-line lansat de BBC. Aş vrea să subliniez faptul că, în Marea Britanie, suntem foarte mândri de societatea noastră diversă şi multiculturală. Avem convingerea că unul dintre motivele dezvoltării rapide din Regatul Unit este chiar acesta, şi anume faptul că am făcut eforturi pentru a folosi la maximum toate resursele de talent pe care le-am avut la dispoziţie.

În ceea ce priveşte imaginea unei femei care a fost utilizată de BBC în concursul de cunoştinţe generale, avem exact aceeaşi abordare. Este clar că toţi românii, indiferent de originea lor etnică, contribuie şi vor continua să îşi aducă contribuţia la dezvoltarea României, în cadrul Uniunii Europene.

Ambasada britanică la Bucureşti este onorată de faptul că a colaborat cu toate segmentele societăţii româneşti pentru a promova diversitatea, toleranţa şi drepturile omului. Astfel de valori fac parte integrantă din angajamentul comun pe care îl facem în calitate de membri ai Uniunii Europene.

Cu deosebită consideraţie,
Robin Barnett

3 comments:

dielda dana DINU said...

Va felicit pentru tema articolului.
Cu stima,
Un emigrant.

Anonymous said...

perfidul Albion,daca era vorba de diversitate de ce e numai la noi ?{diversitate cum considera dl.ambasador}e o initiativa Soros cu etnia ROMA cu antecedente staliniste; in anii 50 era o revista,Femeia Sovietica,editia in limba romana, in care am citit ,prima data, de inlocuirea numelui traditional de tigan{cu echivalent in toate tarile europene},cu numele de ROM,actiune impusa atunci de rusi,la care comunistii nostrii n-au marsat.Era evidenta intentia !Dl.Soros a avut o varianta anterioara cu "romani vlax",adica vlax=vlah! e clar ce se urmareste!Desteapta-te romane !

Gerula said...

ma bucur ca eu v-am sesizat primul. tot respectul pentru ceea ce faceti si sustineti.