Pages

Saturday, March 1, 2008

Religia ramane in Scoala

Religia va ramane materie de studiu in scoli. Asa au stabilit reprezentantii ministerului Educatiei dupa discutiile cu membri ai cultelor religioase recunoscute in Romania. La discutiile de la Palatul Patriarhiei a participat si Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Romaniei. Reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania s-au intalnit vineri la Palatul Patriarhiei pentru a analiza cele trei proiecte ale legilor educatiei: Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului superior si Statutul personalului didactic si au cateva propuneri de modificare. Ei doresc de comun acord, mentinerea religiei in licee. Proiectul, in actuala forma, exclude aceasta materie, care era pana acum facultativa. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Constantin Stoica a declarat ca dreptul la educatie religioasa trebuie respectat, acesta fiind un factor pozitiv in dezvoltarea spirituala a elevilor.
Oficialii prezenti la consfatuire precizeaza ca "dreptul de a studia Religia in scoala, castigat prin jertfa si rugaciune, in anul providential 1989, este garantat prin Constitutia Romaniei si prin Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, iar acest drept "trebuie respectat si pentru ca promoveaza identitatea culturala, morala si spirituala a cetatenilor tarii noastre. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog, de respect reciproc si de convietuire armonioasa in societatea romaneasca, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare si oferind modele viabile si sfinte pentru viata umana", se mai arata in comunicat. (...)
In urma cu cateva saptamani, la nesfarsitul sir de atacuri anti-crestine promovate de Liga Pro Europa, autoare a unui raport recent "Promovarea interesului superior al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase in scolile publice din Romania", prin care se incearca si scoaterea icoanelor din scoli, contrar vointei majoritatii ortodoxe din Romania si a educatiei religioase, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a raspuns ca studierea religiei, cu respectarea prevederilor constitutionale, nu poate fi interpretata negativ de nimeni si ca ea nu contribuie la indoctrinare.
"Religia propune un set de valori acceptate atat de parintii elevilor, cat si la nivelul societatii. De asemenea, studierea religiei propune un model cultural tipic spatiului si mentalitatii in care ne manifestam, fara sa prejudicieze pe nimeni. Cu atat mai mult cu cat cei mai multi dintre parinti si-au manifestat optiunea ca elevii sa studieze aceasta materie. Respectand atat prevederile legale, cat si dorinta majoritar exprimata, chiar si in noul proiect de Legi ale Educatiei am inserat studierea religiei in trunchiul comun al materiilor studiate in scoala. Daca un parinte nu doreste ca elevul sa studieze religia, are aceasta optiune", sustine ministrul Educatiei. (ZIUA ON LINE)

Mai multe la

No comments: