Scris de George Roncea
Din surse oficiale am aflat că actualul (încă) şef al televiziunii de stat este obiectul unei investigaţii a Agenţiei Naţionale de Integritate, din motive uşor de înţeles doar răsfoind declaraţiile sale de avere. Om fin, dedicat frumosului scump la vedere, Sassu deţine o colecţie de tablouri şi obiecte de cult, care tot creşte în valoare de la an la an. Faţă de anul 2008 de exemplu, capacitatea de colecţionar a dlui Sassu s-a îmbunătăţit în cursul anului trecut, an electoral în care televiziunea a reprezentat o miză serioasă, cu 50%. Astfel, rezultă din Declaraţia completată pe 13 mai 2009 că valoarea obiectelor de preţ din casa şefului TVR a ajuns anul trecut la 450 mii de euro. Asta după ce în 2007 şi 2008 se ridicase la „doar“ 300 mii de euro. Pentru un bugetar care trăieşte exclusiv din leafa de la stat situaţia se prezintă excelent. Conturile în euro şi lei ale lui Sassu au avut şi ele parte de creşteri semnificative.
La declaraţia de avere din 2008, contul în euro se situa în preajma sumei de 13 mii de euro. În 2009, contul s-a rotunjit de aproape zece ori faţă de suma iniţială, sărind la peste 100 de mii de euro. Contul în lei s-a mărit doar la puţin peste dublu, urcånd de la 25 de mii, la 60 de mii de lei. Dolarii, în schimb, au mers prost, axa Washington nu prea a produs, aşa că Sassu a rămas cu jumătate din contul iniţial, suma actuală atingånd abia 40 de mii de dolari. Oricum, averea declarată a lui Sassu merge ascendent, pe plus, însă fără a cheltui un leu măcar din salariu, în aparenţă.
Misterul funcţionării acestui Ali Baba al TVR a atras atenţia investigatorilor ANI care au început deja să adune mere cu pere pentru a înţelege de unde a colectat micul mogul din Pangratti atâtea prune. Zilele sale în fruntea instituţiei care i-a adus atâtea beneficii sunt însă numărate, iar vântul schimbării bate deja în ograda TVR, după ce, până recent, a suflat prin studiouri, în urechea moderatorilor, doar Vîntul, în pauzele dintre perioadele în care se întrebuinţa la maximum asigurându-i lui Mircea Geoană şedinţe de SPA la domiciliul său din apropierea TVR, de pe strada Paris.
„Încălcarea celor mai elementare reguli de deontologie“
Multe dintre deciziile administrative ale micului mogul al televiziunii publice devenită fief exclusiv al PSD, dar şi acuzaţiile de abuz, de amestec extern în fluxul editorial şi de acţiuni ilegale în relaţia cu proprii angajaţi au făcut ca marca principalei instituţii media a statului român să fie maculată într-o manieră inacceptabilă. Puţini dintre angajaţii TVR au avut curajul să lupte pentru asanarea instituţiei, printre aceştia se numără Cezar Ion, chiar şeful Asociaţiei Jurnaliştilor din România, director editorial în cadrul TVR dat afară abuziv de tartorul colecţionar Alexandru Sassu, şi care la capătul unui proces de răsunet în lumea presei, inclusiv la nivel internaţional, şi-a câştigat dreptatea în instanţă, recăpătându-şi postul prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti ce-l obliga pe Sassu să-l reîncadreze pe „jurnalistul cu gura mare“, care a avut tupeul să protesteze faţă de deciziile sale controversate.
Prima dintre obligaţiile TVR era ca televiziunea publică să fie imparţială şi să informeze corect opinia publică conform principiilor enunţate de art. 31 al. 4 din Constituţie. Pentru Sassu, Constituţia nu a valorat nici pe departe cât colecţia sa de gablonţuri scumpe sau cât carnetul său roşu de partid, ascuns în seiful de la bancă. A subordonat în întregime o instituţie a cetăţenilor plătitori de taxe intereselor de partid şi intereselor reprezentate de triada Voiculescu-Vîntu-Patriciu, moguli până una-alta peste televiziuni şi trusturi de presă private (chiar dacă susţinute cu bani proveniţi din jaf la nivel naţional).
La un nivel atât de jos a ajuns manipularea şi propaganda băgată cu japca de Sassu pe gâtul plătitorilor de abonament, încât până şi un meci al Urziceniului a ajuns ocazie de maximă mediatizare la nivel naţional a candidatului Mircea Geoană aflat în tribună cu micul rusofil de pripas Cozmin Guşă. Geoană creştea în sondaje, explica TVR-ul lui Sassu, aşa cum creştea numărul punctelor celor de la Urziceni (sau cum creştea contul lui Sassu în bancă, am mai putea adăuga acum).
Sassu s-a jurat strâmb
Nu este singura ocazie în care nababul bugetar Alexandru Sassu s-a dovedit falimentar în etică. Şi alţi jurnalişti ai TVR au apelat la Comisia de Etică a televiziunii sau la Parlament, cum a făcut-o şi Lucian Ionica, director al studioului teritorial TVR Timişoara care a îndrăznit să atragă atenţia opiniei publice şi parlamentarilor într-un memoriu în care acuza „încălcarea în mod flagrant a principiilor democratice, a dispoziţiilor legale în materie şi a celor mai elementare reguli de deontologie profesională, intrånd în contradicţie flagrantă cu jurămintele făcute în plenul celor două camere ale Parlamentului de către Dl Preşedinte-Director General al Societăţii Romåne de Televiziune, Dl. Alexandru Sassu“.
Jurămintele lui Sassu fac cât o ceapă degerată, iar ipocrizia personajului este de dimensiuni epocale, dacă luăm numai declaraţiile sale publice şi examinăm câtă mizerie morală se poate afla într-un ipochimen sinistru (de stânga adică) venit via Brăila să se facă deputat, om politic de pripas, bugetar plin de bani şi preşedinte pupincurist de televiziune, instituţie unde s-a murit, cândva, pentru a se transmite liber ştirile. La instalarea sa în funcţie, s-a jurat pe cravata roşie, în interviuri peste interviuri acordate presei, că va demisiona la prima intromisionare penetrant-abuzivă a politicului şi că va lăsa televiziunea fată mare, la adăpost de viol şi preacurvie. Când colo, codoşul tuturor perverşilor din pidosnica Alianţă roşie a fost chiar domnia sa, sub a cărui conducere Televiziunea Romånă, a fost aproape la fel de independentă faţă de PSD ca Palestina faţă de Israel.
Click mai jos pentru Declaratia de Avere
Alexandru Sassu, nabab de stat şi de partid, în atenţia ANI
Curentul - joi, 14 ianuarie 2010
Curentul - joi, 14 ianuarie 2010
© Curentul
No comments:
Post a Comment