Pages

Tuesday, January 12, 2010

CURENTUL: Hotnews-ul şi mandatul de „spălare“ a lui Sorin Ovidiu Vîntu

Scris de George Roncea
Mogulul falimentar Sorin Ovidiu Vîntu este prizat la maximum în ultima vreme de aşa-zisa agenţie independentă de ştiri Hotnews, respectiv de copilu’ de mingi al Tatianei Alina Mungiu, Dan Tapalagă, autorul celei mai mitocăneşti campanii de atac la adresa familiei Băsescu. Ieri, în cadrul unei emisiuni difuzate de Hotnews şi RFI, realizată de infatigabilul Dan Tapalabă, un jurnalist sportiv, pe numele său Cătălin Tolontan, a lansat nişte afirmaţii aiuritoare, de tot hazul până la un punct. Acesta susţine că ştie el (din surse fotbalistice?) că „SOV are un mandat. Are mandatul - un mandat extern - de a încerca să «democratizeze» piaţa media din România şi acum, brusc, piaţa media din Moldova“. Poate pe săracul comentator sportiv l-a luat gura pe dinainte şi s-a gândit la mandatul de arestare al lui Vîntu. O sursă de autoritate, fost apropiat intim al familiei Vîntu - l-am numit pe cunoscutul analist Dan Andronic - scria recent că prăbuşirea imperiului media al mogulului de carton Sorin Ovidiu Vîntu înseamnă „prăbuşirea celui mai important centru de influenţă rusesc în politica românească“. Datele aduse de mereu bine informatul Dan Andronic pe tema legăturilor lui Vîntu cu mişculaţiile ruseşti ale acestuia - pe mână cu PSD-ul şi rusofilul Mircea Geoană - sunt mult mai complete. Cu picătura, Andronic a oferit câte ceva opiniei publice, date lămuritoare cu privire la „mandatul extern“ al lui SOV,  dezvăluind că „pentru excursia lui Guşă la Moscova, sau a lui Geoană, SOV a dat marea majoritate a banilor. Geoană nu a reuşit să ne explice ce a discutat şi cu cine, nici până în ziua de azi“.
Aşadar vectorul rusesc a fost intens prizat de „omul cu mandat“, iar manipularea de doi bani la care se pretează Tolontan/Tapalabă, încercarea de a întoarce pe dos datele bine cunoscute nu este altceva decât una dintre cele mai josnice operaţiuni de „spălare“ a cadavericului eolian, cel care a reuşit să îngroape două dintre cele mai vechi branduri de presă, cândva vârfuri de lance ale frontului anti-Iliescu - „Cotidianul“ lui Raţiu şi „Ziua“. Cât despre „democratizarea“ presei din România - de către Vîntu, cică, trebuie să fii dus cu pluta rău de tot ca să nu fi observat până acum cât venin şi câtă mizerie a adus acesta pe piaţa media - cu produse gen Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.

„Sorin Ovidiu Vîntu are mandat“ (de arestare?)

Tolontanul nostru - lăudat cândva de Vîntu pe Realitatea, o ţine langa pe alături de realitate întinzând o limbă clisoasă pe dosul micro-mogulului, fără a fi contrazis de „deontologul“ Tabalagă: „Am informaţii că Sorin Ovidiu Vîntu are mandat extern, dinspre Vest, pentru a face ceea ce într-un fel a făcut Ringier în România şi CME prin Adrian Sârbu la jumătatea şi apoi pe finaul anilor ‘90. Adică vine Joe Biden în România şi vorbeşte despre podul românesc spre Moldova şi la o lună de zile Sorin Ovidiu Vîntu îşi anunţă investiţia la Chişinău, care nu are niciun fel de logică din perspectiva business-ului. Sigur că are un preţ acest mandat, când bagi zeci de milioane şi raportezi că ai făcut democratizarea media, spun ce ştiu şi ce cred punând informaţii cap la cap. Aşa se explică că preşedintele Băsescu şi SOV au avut un joc mai degrabă de-a şoarecele şi pisica, în niciun caz un joc tranşat de unul din personaje“.
Dacă încercarea de lichidare şi execuţie publică a lui Traian Băsescu de către Trustul Realitatea s-a numit joc de-a şoarecele cu pisica, înseamnă că acest Tolontan ori n-a văzut în viaţa lui o pisică (de altfel cine a mai văzut o pisică care calcă pe ape) ori confundă şoarecele cu şobolanul, un animal deosebit de primejdios, mai ales deoarece poate transmite turbarea. Vîntu are toate calităţile lombrosiene tipice care-l plasează în galeria animalieră a rozătoarelor, ramura şobolani cu mandat, iar turbarea a transmis-o deja tuturor angajaţilor săi atinşi de strechea anti-Băse.
Vaccinul le vine la pachet extern cât de curând. Vîntu, dacă a avut vreodată un mandat extern de la vest, l-a avut eventual din Cuba sau Venezuela.
Comentariile multilateralului Tolontan pe seama Estului şi Vestului şi translaţia sa de la fotbal la comentarii politico-economice ar avea asemuire poate doar cu trecerea lui Becali de la oi la Academia Română.
Faptul că Vîntu şi-a găsit lăudători în fotbal este oricum mai mult decât amuzant şi arată la ce nivel de disperare a ajuns micro-mogulul (îi spunem aşa deoarece, ca şi Năstase, nici nu ştie cât de mic începe să fie).
Vîntu, ca orice şobolan care simte că se scufundă şandramaua, după cum bine profeţea Andrei Gheorghe Trustului Realitatea, îşi caută refugiu cât mai spre Est, înspre Tiraspol, via Chişinău.
Tiraspolul nu este recunoscut decât de Rusia, iar Vîntu speră probabil să se oploşească - când va fi adus Nicolae Popa în România şi va începe a ciripi - prin regiunea separatistă rusească, aşa cum Sorin Roşca Stănescu tocmai îşi caută acum refugiu în Vietnam, stat comunist care nu are tratat de extrădare cu România.
Chişinăul a devenit de o bună bucată de timp o trambulină pentru interesele de afaceri ale marilor miliardari români: Patriciu, Voiculescu, Vîntu, care şi-au făcut un rost în viaţă prin relaţiile privilegiate cu Rusia, via dubioşi cetăţeni moldoveni, ex-kaghebişti, unii dintre ei, actuali fesebişti.
Din partea noastră, ducă-se învârtindu-se, pe pustia Kazahstanului, cât despre încercările lor de a-i otrăvi şi pe basarabeni cu „produsele“ lor media, vom mai vedea dacă o să-i ţină mandatul să-i fraierească şi pe fraţii noştri mai ageri (având în vedere că basarabenii au votat cu Traian Băsescu în proporţie de 94 la sută).

No comments: