Pages

Monday, December 14, 2009

INVINGATOR LA URNE. BEC a incheiat renumararea. BASESCU a castigat si la voturi nule: cu 273 mai multe decat Geoana. VIDEO


Biroul Electoral Central a incheiat luni verificarea si renumararea voturilor declarate nule in urma turului doi al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie, fiind interpretate ca valabil exprimate inca 2.247 de voturi din cele 138.476 declarate initial nule.

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca 1.260 dintre acestea au fost in favoarea lui Traian Basescu iar 987 pentru Mircea Geoana.

Muhulet a precizat ca erorile au fost in marea majoritate chestiuni de interpretare, existand buletine pe care stampila era aplicata tangential cu chenarul in care se afla numele unuia dintre candidati sau situatii in care pe unul dintre candidati era aplicata stampila "Votat" iar pe celalalt o mica parte din cotorul stampilei. De asemenea, este posibil ca o parte dintre buletine sa fi fost declarate nule din cauza oboselii membrilor birourilor sectiilor de vot.

Rezultatele au fost trimise pana la ora 15:00 la Curtea Constitutionala, in conformitate cu decizia luata vineri in acest sens de magistratii Curtii.

Renumararea voturilor nule, minut cu minut

Mircea Geoana a refuzat sa comenteze strict rezultatul oferit de BEC, subliniind insa ca PSD a depus si alte probe la Curtea Constitionala iar acestea "vor avea consecintele asteptate". In plus, liderul PSD a anuntat ca social-democratii au decis sa solicite plenului Parlamentului "constituirea unei comisii exceptionale, inarmata cu resursele si bugetul necesar" pentru aflarea "cat mai rapida a adevarului".

Curtea Constitutionala urmeaza sa decida in aceste zile daca valideaza sau nu rezultatul consfintit la BEC saptamana trecuta, de validare a turului doi al alegerilor prezidentiale.

Reexaminarea voturilor s-a facut ca urmare a sesizarilor facute de reprezentantii PSD, care au acuzat fraudarea alegerilor, avand suspiciuni ca una dintre metode ar fi fost in stransa legatura cu numararea gresita a voturilor declarate nule.

Dancu: 2.247 - o eroare tolerabila, era de asteptat

Sociologul Vasile Dancu declara ca rezultatele inregistrate dupa renumararea voturilor nule erau de asteptat. Acesta afirma ca atat erorile inerente numararii voturilor ca si "micile furaciuni" realizate de cele doua masini de vot puternice ale PSD si PD-L s-au anulat reciproc.

"Era normal sa apara o diferenta mai mare pentru Traian Basescu pentru ca au fost mai multi membri in comisiile de vot potrivnici actualului sef al statului iar erorile, directionate sau nu, l-au dezavantajat initial pe Traian Basescu, asa ca era normal ca renumararea sa dea acest rezultat", a mai declarat Dancu.

Acesta a mai precizat ca cele 2.247 de voturi considerate valabile dupa renumararea celor nule reprezinta o "eroare tolerabila" si ele demonstreaza ca "alegerile in Romania nu sunt perfecte, dar nici nu sunt total fraudate, ci frauda vine din modul in care facem politica de 20 de ani".

In calitate de membru PSD, Vasile Dancu si-a exprimat convingerea ca, dupa ce CCR va valida aceste alegeri prezidentiale, "conducerea partidului va gasi solutii pentru o iesire rezonabila, eleganta din acest clinci in care a intrat dupa alegeri", in conditiile in care in aceste zile "in PSD se da o batalie interna".

Ce spuneau prezidentiabilii inainte de renumararea BEC?

La o saptamana de la turul doi al alegerilor prezidentiale, Mircea Geoana a avut doua iesiri publice in care a facut mai multe afirmatii in buna masura contradictorii. Astfel, duminica seara, la Antena 3, acesta s-a aratat convins ca alegerile au fost puternic influentate de "masina de fraudare a PD-L". "Stiu ca am dreptate si daca e o sa 'mor cu dreptatea in brate'. Daca nu o sa se afle adevarul aici o sa merg pana in panzele albe, la CEDO, la Curtea de la Venetia", a declarat liderul social democrat.

In schimb, intr-un interviu publicat luni de Gandul, Mircea Geoana a declarat ca daca Curtea Constitutionala va decide validarea rezultatului alegerilor, el se va supune si va respecta regula institutionala a "acestei tari". Pe de alta parte, insa, el s-a aratat absolut convins ca daca CCR decide repetarea alegerilor prezidentiale el va ajunge presedintele Romaniei.

"Sunt absolut convins ca o repetare a turului doi imi va da un castig de cauza zdrobitor, mai mare de 54 la suta, pentru ca, in acest moment, starea de spirit in populatie, in societate, inclusiv in strainatate este o suspiciune masiva fata de felul in care aceste alegeri au fost conduse", a declarat acesta pentru cotidianul citat.

In schimb, singurul comentariu facut de Traian Basescu legat de contestarea alegerilor de catre PSD a fost legat de legalitatea acestora. "Cred ca este normal si democratic ca, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul, sa decida renumararea voturilor anulate(...)Nu stiu ratiunea care a stat la baza deciziei, pe mine ma intereseaza fondul. Face parte din dreptul oricarui candidat sa solicite un lucru si daca Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie inseamna ca cel care a reclamat a adus argumente solide", a adaugat presedintele.

Intrebat daca are emotii in privinta unei eventuale invalidari a rezultatului alegerilor, Traian Basescu a spus razand: "In general sunt un om calm".

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 14:06
Sursa: Ziare.com
Autor: Camelia Badea

No comments: