Pages

Wednesday, November 11, 2009

CLUBUL ROMAN DE PRESA intervine in Afacerea Rosca-Chirieac - Santaj la seful ANI: "un afront la adresa jurnalistilor onesti"

Clubul Român de Presă (CRP) consideră că intervenţii de felul celor făcute de "oamenii de presă" S.R.Stănescu şi Bogdan Chirieac sunt "un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent", se spune într-un comunicat al Clubului remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

CRP, "asociaţie profesională reprezentativă a companiilor din industria mass-media", dezaprobă conduita celor doi oameni de presă şi crede că asemenea moduri de acţiune aduc "deservicii", într-un moment în care preocuparea ar trebui să fie "recâştigarea stimei faţă de profesia de jurnalist".

"Clubul Român de Presă, în noua sa identitate, rezultată în urma reformării organizaţiei apăra, prin Codul Deontologic propriu şi prin atitudinile sale publice respectabilitatea statutului de jurnalist şi este un promotor al acţiunilor pozitive care privesc interesele industriei mass-media", se mai spune în comunicatul Clubului.

Pe de altă parte, CRP îşi manifestă surprinderea că "reprezentanţi ai unor partide şi ai altor medii, care şi-au făcut o preocupare constantă din atacarea acestei organizaţii şi a mass-media găsesc de cuviinţă sa facă apeluri ironice la luări de poziţie din partea Clubului".

Clubul Roman de Presă "îi invită la moderaţie pe aceşti purtători de mesaje şi cere persoanelor publice şi jurnaliştilor să fie raţionali, lucizi, chiar dacă suntem într-o perioadă politică agitată".

Ziarul "Curentul" a publicat, în ediţia de marţi, mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu.

Cotidianul relatează că Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro şi că "ţinta încercării de şantaj" ar fi miniştrii PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, care ar avea conturi nedeclarate în străinătate.

Nici Macovei, nici Roşca Stănescu nu au contestat stenogramele. Bogdan Chirieac a declarat, la B1 TV, că s-a nimerit întâmplător la acea întâlnire şi că nu are nicio legătură cu ce s-a discutat cu acea ocazie.

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, miercuri, că democrat-liberalii fac un apel către Clubul Român de Presă şi ONG-uri să se sesizeze în privinţa înregistrării apărute, în care doi ziarişti îl "şantajează" pe preşedintele ANI, Cătălin Macovei.

Mediafax

No comments: