Pages

Thursday, November 12, 2009

ATAC LA PRESA LIBERA. Brigăzile civile ale coaliţiei GRIVCO atacă ziariştii care au demascat şantajul la şeful ANI in Afacerea Snagov

Scris de George Roncea
În mod surprinzător, scandalul declanşat de stenogramele şantajului practicat de pseudojurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac a scos din nou la rampă aripa civilă a coaliţiei GRIVCO, care, de data aceasta, a declanşat un atac chiar la adresa ziariştilor care şi-au făcut datoria civică şi au dezvăluit mecanismele şantajului. O scrisoare a unui personaj controversat, Răzvan Codru Vrabie (foto) - pretinsă voce a „societăţii civile“, totodată funcţionar al Consiliului Naţional de Integritate, se află la originea unei acţiuni demarate de cele cåteva ONG-uri din perimetrul Vîntu-PSD, care au iniţiat o acţiune de „pedepsire“ a şefului ANI, Cătălin Macovei. ONG-urile respective cer convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional de Integritate, forul care supraveghează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, punånd totodată în discuţie demiterea preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, după dezvăluirile din presă privind discuţiile sale cu doi ziarişti. Coaliţia acestor ONG-uri care au atacat şi Referendumul promovat de Traian Băsescu se revendică de la conceptul societăţii civile, în realitate, însă, membrii acesteia atacă fundamentele libertăţilor civile. Scrisoarea care se află în spatele demersului organizaţiilor „civile“ ne-a parvenit şi nouă, iar partea cu adevărat interesantă este că acest vrăbioi gureş cere nici mai mult, nici mai puţin decåt sancţionarea colegei noastre, Dana Iliescu, semnatara articolului despre şantajul executat de Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac la adresa şefului ANI, Cătălin Macovei. Tot Dana Iliescu a scris, în urmă cu cåteva luni, şi despre scandalul Transparency, unde era implicat partenerul lui Codru Vrabie, Alistar Victor. „Alistar, starul societăţii civile, găsit incompatibil de către ANI“ se numea materialul publicat de „Curentul“, în care apărea şi numele lui Vrabie, cel care acum vrea să se răzbune pe colega noastră, invocånd pretinse motivaţii de ordin moral - deontologic, deşi, vom vedea în continuare, acest Vrabie numai de morală şi deontologie nu poate vorbi după ce a fost pus la zid chiar de organizaţii ale societăţii civile, implicate în lupta anti-corupţie.
Demersul său de a cere sancţionarea colegei noastre, este cu atât mai surprinzător cu cât organizaţiile de media au condamnat in corpore şantajul făcut de pseudojurnaliştii Roşca&Chirieac, legitimând astfel demersul jurnalistic al ziarului „Curentul“ şi al Danei Iliescu, care a reuşit să scoată la lumină adevărata faţă a unor aşa-zişi lideri de opinie.

Vrabie, locotenentul starului pesedist Alistar

Codru Vrabie, tovarăş cu Victor Alistar - starul pesedist al societăţii civile - are o problemă mai veche cu ANI, deoarece acum trei luni Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria 1 în cazul lui Victor Alistar pentru infracţiunea de fals în declaraţii, potrivit unui comunicat al instituţiei. Pentru aceeaşi infracţiune sunt cercetaţi de procurori la sesizarea ANI şi „locotenenţii“ lui Alistar, directorul executiv al Asociaţiei pentru Transparenţă, Codru Vrabie şi Raluca Prună. Cei trei, arătau inspectorii ANI, ar fi pretins că Asociaţia Română pentru Transparenţă este una şi aceeaşi cu „Transparency International România“, folosind, potrivit comunicatului ANI, sintagmele „Transparency International România“ şi „TI-Ro“, în loc de „Asociaţia Română pentru Transparenţă“, în documentele către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) legate de situaţia lui Alistar.
Locotenentul Vrabie nu este un orişicine, el provine din bazinul de cadre al lui Bogdan Olteanu, unde a fost anga-jat, pe post de consilier la cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, potrivit propriei declaraţii, în octombrie 2007, ulterior numirii sale în funcţia de membru CNI, în iunie 2007. Profilul locotenentului lui Alistar - PSD, totodată consilier al lui Bogdan Olteanu-PNL este aprofundat într-un material plasat în noiembrie 2008 pe site-ul romaniacurata.ro, intitulat „Adevărata faţă a CNI“, ce punctează câteva repere cu privire la unii dintre membrii CNI nu foarte integri şi imaculaţi - printre care şi Codru Vrabie. Romaniacurata.ro este un proiect anticorupţie susţinut de Alianţa Civică, SAR, GDS, CJI Freedom House. Interesant că acelaşi Codru Vrabie este susţinut azi de Alianţa Civică care s-a alăturat demersului acestuia cu privire la sancţionarea lui Macovei de la ANI.

„Consiliul Naţional de Integritate nu este chiar atât de integru...“

Articolul citat începe astfel: „Consiliul Naţional de Integritate nu este chiar atât de integru cum îl recomandă denumirea şi cum spune legea că ar trebui să fie. Unul dintre membrii săi, Tiberius Tănase, este trimis în judecată pentru fals intelectual, altul, Zaharia Lefter, este cercetat penal de procurori în dosarul «Loteria», iar Alice Drăghici se află în incompatibilitate şi chiar instituţia din care face parte îi cercetează averea. CNI este dominat politic de PNL, iar parte din membrii săi au avut legături strânse cu fosta guvernare PSD“. Urmează enumerarea pesediştilor şi peneliştilor controversaţi, şi aici apare şi Răzvan Codru Vrabie, cităm:
„Reprezentantul societăţii civile în CNI, potrivit declaraţiilor de avere şi de interese din 5 iulie 2007, este membru în consiliul director al Asociaţiei Române pentru Transparenţă (febr 2007-febr 2010), unde a deţinut şi funcţia de director interimar timp de trei luni în anul 2005, funcţie pentru care a fost retribuit cu 2.000 euro. Codru Vrabie mai deţine şi calitatea de membru în asociaţia Institutului Romån de Training şi de membru la portalul EurActiv.ro, din 2005.
Codru Vrabie este proprietarul a 30,7 mp dintr-un apartament de 74,3 mp şi are 12.116 lei şi 2.783 euro în conturi. În perioada 2006-2007 a beneficiat de o bursă specială acordată de Guvernul României la Universitatea din Maastrich, în cadrul Programului Naţiunilor Unite, în valoare de 18.500 euro.
Codru Vrabie a câştigat din salariul de coordonator de proiect la Asociaţia Institutului Român de Training suma de 2.276 lei, şi din drepturi de autor de la acelaşi institut 14.291 lei, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul ANI.
Dintr-o declaraţie de avere din mai 2008, postată însă pe site-ul Camerei Deputaţilor şi nu pe cel al ANI, reiese că a fost retribuit pentru funcţia de consilier la cancelaria lui Bogdan Olteanu cu suma de 13.264 lei, iar de la Institutul Romån de Training a încasat 9.444 lei, drepturi de autor, şi de la Academia de Advocacy - 1.004 lei, tot drepturi de autor“.
Aşadar, distinsul „civil“ Vrabie ridica o căruţă de bani profesând nimic, vorbind despre nimic, până când îl activează „ai lui“ pentru a-şi ridica vocea şi a cârâi pe la colţuri, ba în numele societăţii civile, ba de pe post de „integru“, cu o ipocrizie şi o nesimţire a imposturii fără egal, specifică unei pletore mizere răsărită din te miri ce unghere ale democraturii dâmboviţene. Culmea neobrăzării, acest neica nimeni care nu a scris nimic în viaţa lui, expert în nimic, îşi mai dă cu părerea şi despre jurnalism, comentând în penibila sa ciocofoneală trimisă ONG-urilor GRIVCO-FNI pe marginea materialului-bombă apărut în „Curentul“, cum că lui nu i se pare că aşa ceva se numeşte jurnalism. Tembelul frustrat numeşte bomba de presă a Danei Iliescu „întâmplare tristă“ şi-şi încheie răvaşul penibil cu formula „cu foarte mare tristeţe“.
Tristule, lasă-ne... Cât despre Dana Iliescu, n-ai tu şanse să te apropii de ea, oricât ai ciripi şi-ai da din aripioare.

Vrabie - acuzat că a sprijinit sustragerea unor documente de la ANI

Codru Vrabie se află şi în vizorul DIICOT, pe numele său existând o plângere penală în care este acuzat că „a determinat şi sprijinit sustragerea de către personalul ANI de documente şi/sau informaţii aferente activităţii instituţiei şi la care aveau acces prin prisma atribuţiilor de serviciu ale fiecăruia“. Potrivit plângerii penale făcute de către conducerea ANI, Codru Vrabie, „prevalându-se de posibilitatea acordării certificatelor de avertizor în interes public conform dispoziţiilor Legii 571/2004 şi explicându-le care dintre înscrisuri ar putea avea relevanţă probatorie, a creat impresia acestor persoane că nu vor fi trase la răspundere pentru faptele lor, în demersul comun împotriva conducerii ANI“. Persoanele în cauză, Burciu Fănel, Fluture Carmen şi Andreea Ilie, crezând că sunt acoperiţi de certificatele de avertizori au sustras diferite documente cu caracter confidenţial de la ANI, motiv pentru care, în luna octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de Burciu Fănel şi Fluture Carmen. Documentele sustrase de angajaţii ANI aflaţi acum sub urmărire penală se presupune că au ajuns chiar la Codru Vrabie, care i-a instigat pe angajaţii Agenţiei să le scoată ilegal din instituţie.

Sever Voinescu: Unele ONG-uri nu mai au nicio legătură cu civismul

Organizaţiile nonguvernamentale care au cerut instanţei să anuleze referendumul privind Parlamentul unicameral practică „în mod suspect un discurs politic“, a declarat, la RFI, purtătorul de cuvånt al lui Traian Băsescu în campania electorală, Sever Voinescu.
„Cred că nu au dreptate. Eu am sesizat de ceva vreme că aceste organizaţii neguvernamentale - în mod suspect după părerea mea - practică un discurs politic, în plină campanie electorală. Asta înseamnă mai exact că aceste organizaţii neguvernamentale practică în spaţiul public, în campanie electorală exact pånă la identitate discursul unuia dintre candidaţi, e vorba de discursul domnului Mircea Geoană. Domnia sa ne tot vinde gogoşile astea cu fraudarea alegerilor şi aşa mai departe“, a afirmat Sever Voinescu.
Sever Voinescu a ţinut să îşi exprime nemulţumirea pentru faptul că ONG-urile nu se ocupă de altceva: „Sunt un pic întristat de faptul că organizaţii neguvernamentale - care în general trebuie să militeze pentru civism, pentru acţiune şi implicare civică, iată, în această situaţie, în loc să se implice în dezbatere, aşa cum ar fi normal şi să pledeze, şi să explice care ar fi soluţia cea mai bună, Parlament unicameral sau bicameral şi aşa mai departe - aleg o cale destul de dură, aceea de a interzice practic poporului romån exprimarea suveranităţii sale“.


Vezi si:
Dan Badea: După ce a fost şantajat de "Ciripoi", şeful ANI este atacat de "păsărică"

No comments: