Pages

Monday, June 29, 2009

TREI persoane acuzate in moarte prin inanitie a romanului Daniel Claudiu Crulic, abandonat nevinovat in inchisoare de Ambasada Romaniei din Polonia


de Silvana Pătrăşcanu
Luni, 29 Iunie 2009

Trei persoane au fost puse oficial sub acuzare în Polonia, în urma decesului de anul trecut, într-o închisoare poloneză, al românului Daniel Crulic, care fusese timp de două luni în greva foamei, a anunţat azi Parchetul din Cracovia.

Agenţia poloneză de presă PAP precizează, citând purtătorul de cuvânt al parchetului, din Cracovia, Piotr Kosmaty, că "actul de acuzare a fost trimis la tribunal".

Cei puşi sub acuzare sunt trei membri ai conducerii spitalului penitenciarului Montelupich din Cracovia, aceşti fiind acuzaţi de neacordare de ajutor unei persoane aflate în pericol de moarte. Conform legilor poloneze, pentru aceste fapte, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, respectivii riscă până la cinci ani de închisoare, a precizat procurorul Piotr Kosmaty, citat de presa poloneză.

Daniel Crulic, în vârstă de 33 de ani, fusese acuzat (in fals) de furt şi închis la Montelupich în noiembrie 2007. Declarându-se nevinovat, Crulic a intrat în greva foamei şi a scris în mai multe rânduri consulatului român pentru a cere ajutor. El a murit la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, la o zi după ce fusese transferat din penitenciar în spital.

Crulic avea în jur de 30 de kilograme la acel moment, conform familiei sale. Decesul lui Crulic, care a provocat un scandal în România, consulul şi ambasadorul român la Varşovia au fost rechemaţi, iar ministrul de externe Adrian Cioroianu, criticat pentru gestionarea cazului, a demisionat. (EvZ)

No comments: