Pages

Tuesday, June 30, 2009

POMENIREA lui Andrei Vartic la Manastirea Diaconesti. O Scrisoare Deschisa catre Sorin Rosca Stanescu privind romanofobia editorialistei Zoe Petre

Dumnezeu sa-l ierte!
Scrisoare deschisa Dlui Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului "Ziua"

Mult Stimate Domnule Sorin Rosca Stanescu!

Din cite se discuta acum cu putere politica "curat romaneasca", vorba lui Caragiale, pe la Chisinau, stiu ca intelectualii din Basarabia Va sunt foarte recunoscatori pentru faptul ca "Ziua" sustine cauza democratica, pro-occidentala, euro-atlantica si anticomunista a romanilor din Basarabia. Dar articolul din 1 februarie al dnei Zoe Petre, publicat ca editorial tot in "Ziua", ne-a mihnit atit de tare ca indraznesc sa Va atrag "luarea aminte" la citeva lucruri care tin si de interesul national al Romaniei (care sta deasupra luptei politice interne), si de cauza tuturor romanilor, cauza identica in Globalizare si cu cea a tuturor francezilor, nemtilor, italienilor, spaniolilor, englezilor (dau numai citeva etnii majoritare in tari europene democratice). Nu stiu de ce Dna Zoe Petre uita referintele istorice ale poporului nostru, referinte fara de care, vorba academicianului Al, Zub, nu se poate mai ales in Globalizare. Nu stiu de ce dna Zoe Petre intuneca atit de tare neamul romanesc din Basarabia si-l coboara pina la conditia umila de "romanofoni". Noi, intelectualii romanii din aceasta provincie "curat romaneasca" am demonstrat stiintific, si in ultimii ani, si in trecut, ca romanii din Basarabia sunt identici cu romanii din tara nu doar cu fondul lexic (o urieseasca baza de unitate), ci si cu acelasi pas de hora, aceeasi muzica in doina sau in cintecul popular de dragoste, aceleasi obiceiuri de la nastere si pina la moarte, acelasi geometrism milenar in broderii, in desenul covoarelor, in ornamentarea caselor si a portilor, acelasi sedentarism geometric urmarit de arheologi pe mari intinderi de timp, aceiasi scriitori clasici si moderni (poetii moderni Stanescu, Sorescu, Blandiana, Doinas fiind foarte iubiti in Basarabia), aceleasi cintece batrinesti, aceleasi colinde, aceleasi capre si plugusoare, aceleasi romante si chiar, mai de ieri, aceleasi manele. Cum poate, deci, mult stimata dna Zoe Petre sa scoata din actuala devenire a Romaniei si partea de merit deosebit pe care il are, cum s-a scris deja, "scoala basarabeana" la construirea acestei deveniri?
Dle Director! Evenimentele ne demonstreaza un lucru de netagaduit: comunitatea moderna a romanilor de pretutindeni nu poate sa neglijeze meritul basarabeanului Al. Hijdeu, cel care a provocat cu vestita lui cuvintare din 1837 orientarea opiniei publice romanesti spre pilonii spirituali milenari ai romanilor, piloni ce deveneau tocmai atunci fundament de constructie al tuturor natiunilor moderne europene. Nu putem neglija nici meritele deosebite ale basarabeanului Al. Russo, cel care a descoperit "Miorita", care ne-a aratat profunzimea europeana a veruslui popular romanesc si care a scris la Paris acea exceptionala si unifcatoare "Cintare a Romaniei" (foarte corecta, iara, sub aspectul modernizarii civilizate a Europei, si in unda perfecta cu procesele care aveau loc atunci, la 1848, sa zicem, in Germania sau Italia) si a descoperit "casnicia romaneasca" care nu e nici civilizatia urbana a Romei, nici cea de carute a nomazilor. Se pot, oare, uita meritele colosale ale basarabeanului B. P. Hasdeu sau cele ale lui C. Stere, care a creat si revista "Viata romaneasca", care a pus serios umarul si la crearea doctrinelor moderne ale partidului liberal si apoi si a celui national-taranist, dar, mai ales, la declansarea Marii Uniri din 1918? Se poate, oare, uita efortul marilor scriitori moderni romani din Basarabia (e vorba de Paul Goma, Ion Druta, Vasile Vasilache, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Liviu Damian, Spiridon Vangheli, Mihai Cimpoi etc) depus pentru consolidarea spatiului etno-cultural romanesc in aceasta lume de tornade si fronturi geo-politice, culturale, sociale, economice si religioase pe care globalizarea le inmulteste cu puterea calculatoare, dar si ingrozitoare, a procesoarelor?
Se pare ca Dna Zoe Petre nu se bucura de faptul ca Marea Unire de tip democratic si european a avut loc in 1918 si ca ea s-a declansat de la rasaritul teritoriilor romanesti, din Basarabia? Se pare ca Dna Zoe Petre se rusineaza si de Marea Adunare Nationala a romanilor din Basarabia din 27 august 1989, adunare care s-a intimplat sa fie (si va fi inca mult timp) cea mai mare Adunare Nationala a poporului roman (aprox. 1.000.000 de oameni adunati la Chisinau), dar si una din cele mai mari demonstratii antitotalitariste si anticomuniste din fosta URSS. Se pare ca dna Zoe Petre se rusineaza si de faptul ca sute de mii de romani au realizat la finele lui decembrie 1989 o revolutie anticomunista in Romania.
Nu intreb opinia publica curat democratica romaneasca unde era dna Zoe Petre inainte de acel decembre, ce functii ocupa, ce articole scria si ce politica "anticomunista" si "antitotalitarista" ducea. Aceasta e problema fondulul ei de obraz si a celui de etica profesionala. Dar sa ajungi in una din cele mai inalte functii ale statului romanesc si sa uiti ca Basarabia s-a unit in 1918 democratic, europeneste, impreuna cu tot Ardealul si cu vechiul regat (urmind o multime de alte state europene) intr-un stat, firesc din punct de vedere european, al tuturor romanilor, e cumva foarte ignorant si foarte nefiresc pentru un om de stiinta. Sa nu pomenesti un guvernarea ta si in "studiile istorice" pe care le scrii mai incoace de faptul ca Basarabia a fost luata cu forta de la trupul Romaniei in urma unui tratat secret semnat intre doua din cele mai criminale regimuri ale istoriei, cel comunist si cel fascist, iara este oarecum un fapt de comportament nefiresc pentru un om politic dotat si cu destule merite in istoriografia romaneasca.
Dle Director! Sa nu stie oare dna politicii romanesti din perioada 1996-2000 ca Japonia nu se lasa de insulele Curile nici pina azi si ca partidele politice japoneze nu incurca cauza mitica a Curilelor cu lupta democratica, uneori foarte violenta, care se da pentru putere in Japonia? Sa nu stie dna prof. univ. dr. ca marea China nu a cedat nici macar micuta Macao, care fusese cucerita de portughezi vre-o 400 de ani in urma? Sa nu stie dna Zoe Petre, care este obligata de fosta functie la Cotroceni sa se informeze serios si pentru editorialele din "Ziua", ca noul ambasador al Chinei in rep. Moldova a multumit recent pe romaneste (si nu pe "romanofoneste") conducerii acestei tari pentru faptul ca "sustine activ suveranitatea Chinei asupra Taivanului"? Sa nu stie dna "first advisor" ca natiunea germana s-a reunit chiar in inima Europei fara nici un fel de referendum? Sa nu stie oare dna pedagog Zoe Petre ca in scolile din Basarabia peste 81% de copii sunt copii de romani, iar copii de origine etnica rusa sint aprox. 5% si ca limba rusa este impusa cu forta si ucrainenilor, si gagauzilor, si bulgarilor, si evreilor? Sa nu inteleaga dna strateg politic de prim rang ca Rusia are interese geo-politice si chiar mesianice la gurile Dunarii (nu e locul aici sa desfasor misterioasa initiativa a Ecaterinei de a crea pe la 1772 "statul etnic Dacia in hotarele Basarabiei, Munteniei si Moldovei") si ca, in contextul colosalei ramineri in urma tehnologice a Rusiei fata de Apusul globalizat si electronizat presedintele Rusiei s-a inchinat fara rezerve in fata acestui Apus [aduc aici ca argument chiar luarile de cuvint ale prim-ministrului rus la forumul economic actual de la New York, unde discursul lui s-a concentrat pe doua piloane strategice: a) Rusia are nevoie acuta de tehnologiile de virf apusene; b) Rusia cere cu insistenta sa fie declarata tara democratica cu economie de piata].
Or, in condiitiile saraciei publice si tehnologice actuale, Rusia isi consolideaza pozitiile la gurile Dunarii cum poate, dar nu cu tipul de politica financiara americana (5 miliarde dolari pentru Afganistan), ci cu saracirea masiva a populatiei si cu izgonirea "colaterala" a romanilor apti de munca si cu drept de vot din Basarabia in cautarea unui serviciu (ca sa-si poata intretine batrinii si copii). Asa a venit acest partid comunist de relicva, nedorit nici de Rusia democratica, al transnistreanului Voronin (bunelul lui - Isidor Sarbu, a fost condamnat la 25 ani de GULAG si, evadind de acolo, dupa 1944 a trait in Romania unde a si murit in 1980 - matusa lui Voronin Domnica Sarbu traieste si acum intr-o comuna de linga Bucuresti) la putere in Basarabia (cei 600.000 de romani plecati din rep. Moldova, lipsa de la alegerile din februarie 2001, aprox. 30% din votanti, sint si cei mai buni romani si pro-occidentali de aici - populatia rep. Moldova este estimata acum la aprox. 4 milioane de oameni) (Va rog sa observati dle Director ca anume romanii au votat in Basarabia pentru democratie euro-atlantica si pentru economie de piata, lucru care se vadeste stiintific in toate statisticile alegerilor de dupa 1990).
Or, problema fondului de idei nastrusnice (vezi termenul "r omanofoni") si comparatii ce nu tin nici de etica gastronomica a lui Pantagruel (Presedintele Romaniei dl Ion Iliescu, care vorbeste liber in toate imbile filosofice ale lumii este, cica, un fel de presedinte Voronin) cu care ironizeaza lupta politica a basarabenilor dna Zoe Petre, nu e nici macar sulemenita de Domnia ei de faptul ca nu vrea sa recunoasca din "printip" realitatile etnice si culturale ale spatiului carpato-dunarean-nistrean, locuit milenar de romani. Dna Zoe Petre este foarte suparata ca acest popor roman are imprudenta de a fi european, pro-NATO si pro-UE, majoritar si unitar din punct de vedere etnic si cultural tocmai pina la Nistru. D-sa amesteca cu tilc stiintific marxist-leninist (asta e scoala in care si-a crescut si metoda, si cariera universitara) caracterul pro-european, democratic, anticomunsit al luptei politice (accentuez acest termen "lupta politica" fiindca romanii din Basarabia si-au revendicat drepturile, chiar si in fosta URSS, pe cale exclusiv pasnica si intotdeauna sub drapele romanesti si europene) a romanilor din Basarabia pentru reintregirea fireasca a tuturor romanilor intr-un singur stat, cu lupta politica interna care se duce chiar acum in Romania. Este iresponsabil, dle Director, sa pui alaturi lupta politica a basarabenilor contra comunismului, totalitarismului, a epurarii etnice si a saraciei provocate de interesul geo-politic la gurile Dunarii, pe acelasi taler cu rinza acida, dar omeneasca, pe care o are regimul Constantinescu fata de actuala conducere a Romaniei.
Este necorect si, poate, amoral, dle Director Sorin Rosca Stanescu, sa compari alegerile democratice din Romania cu alegerile din rep. Moldova, alegeri dominate total de cunoscutul interes strategic si mesianic. Nu intreb pe dna consilier de ce comunistul Voronin a fost primit la Moscova, in preajma cunoscutelor alegeri, si de democratul Vladimir Putin, si de crestinul ortodox Alexei al II-lea, parintele Bisericii Ortodoxe Ruse (care aproape ca a fost desfiintata tocmai de comunisti) si de ce, in aceiasi perioada, nu s-ar fi putut ca si dl presedinte Constantinescu sa se intilneasca, din spirit de reciprocitate geo-strategica, cu dnii Snegur, Matei, Rosca si Diacov? S-ar fi putut vorbi la acele intilniri prietenesti, realizate, desigur, fara translator (sic!!!), dar nu ca si acelea, tot fara translator, de la Moscova, ca Rusia a pus mina pe toate canalele de televiziune din rep. Moldova, ca statiile posturilor de radio rusesti domina tot radioeterul dintre Nistru si Prut, ca ziarele rusesti si pro-rusesti dispun de resurse finaciare ce intrec de mii de ori resursele saracelor ziare romanesti din Basarabia, care sustin fara rezerve politica euro-atlantica si care niciodata nu si-au permis atacuri impotriva altor etnii (asa cum este atacata etnia romaneasca, majoritara, de catre cercutile politice rusesti in mas-media basarabeana controlata de ele). O fi cazut din cer acele resurse? O fi cazut din cer acel rusinos tratat moldo-roman, parafat in 2000, urit cu adevarat de toti intelectualii basarabeni? O fi cazut din cer si declaratia iresponsabila a dlui Emil Constantinescu din toamna anului 2000 cu privire la vizita pe care a facut-o la Chisinau cind, zicea dumnealui, "nu avea cu cine vorbi romaneste"? De unde naiba, atunci, se face ca 81% de copii din Basarabia invata la scoala in limba romana? De unde naiba, stimate domnule Sorin Rosca Stanescu, s-o fi luat milionul cela de romani in principala piata a Chisinaului in ziua ceea de 27 august 1989, zi in care dna Zoe Petre nu a dat declaratii de presa la "Europa Libera" de sustinere a cauzei anticomuniste a romanilor din Basarabia?
E trist, trist de tot ca dna Zoe Petre, care se crede un istoric de rang atit de inalt si care a ocupat si functiile cele mai inalte in conducerea statului modern romanesc, amesteca interesul national si euro-atlantic al tuturior romanilor cu omeneasca parere de rau ce s-a cuibarit in sufletul ei de femeie (nu indraznesc sa spun de "revolutionara si ploiesteanca") dupa parasirea democratica a cabinetului de first lady din Cotroceni. Este tragic, insa, ca dna consilier si istoric (creata cum se stie, si cum trebuie omeneste sa recunoasca, la scoala istorica comunista a lui Nicolae Ceausescu) tulbura apele in tot Sud-Estul Europei cu idei politice lipsite de bunul simpt stiintific, antiromanesti si antidemocratice in fond, slujind, indraznesc sa spun si asta, mai repede interesul geo-politic ruso-comunist si totalitarist decit pe cel euro-atlantic.
Or, Rusia, cum mentionam mai sus, se confrunta cu uriase probleme de restructurare tehnologica si economica. Rusia a fost bagata (sau s-a bagat?) pina la git intr-un cumplit razboi interetnic, mitic deja, in Caucaz. Finele acestui razboi nu se vad si, spre binele nostru si al Rusiei, referintele istorice ale conflictelor directe ruso-romanesti lipsesc cu desavirsire. De ce, domnule Sorin Rosca Stanescu, aceste referinte ar trebui nascute tocmai acum si tocmai la Chsinau? De ce limba romana trebuie tocmai acum sa se confrunte cu limba si cultura rusa, bagata cu forta pe gitul celor 81% de copii de romani din Basarabia, acum cind intreaga piramida ruseasca stie ca fara limba engleza nu poti patrunde nici pe pietele de capital apusene, nici pe cele de tehnologii inalte, nici pe cele ale competitiei cultural-stiintifice, unica, de fapt, care ramine ca semn de mindrie si de identitate la sinul popoarelor dupa trecerea valurilor de "pragmatism" politic, economic si financiar.
Rusia are probleme uriase la hotarele ei multpreaintinse cu lumea musulmana, hotare care nu sint doar dincolo de hotarele ei politice, ci mai ales in inima ei de tara ce se vrea din toate puterile democratica (vezi Tatarstanul, de pilda). La Moscova si in alte mari centre industriale partida rusa de extrema dreapa, dar si cea comunista, cu care dreapta rusa se infrateste comod, organizeaza progromuri singeroase contra caucazienilor. In Rusia ideologia comunista domina cu putere inca vre-o 40-50% din structura populatiei cu drept de vot. In Rusia coruptia ia proprtii inspaimintatoare, dat fiinde resursele materiale si financiare colosale care sint puse in joc acolo, resurse pe care administratia dlui Putin incearca sa le indrepte spre un fagas democratic cu economie moderna de piata. In Rusia chiar si in multe orase guberniale trotuarele mai sunt pavate cu "schindura", uneori veche de peste 100 de ani. In Rusia saracia publica sta doar cu putin mai sus decit cea din rep. Moldova si, este firesc, ca presedintele Putin sa-l indemne mereu pe presedintele comunist moldovean sa-si orienteze politica spre Apus, sa nu sa se certe cu vecinii (Romania si Ucraina), sa transforme acualul partid al comunistilor in partid social-democrat (fiindca Putin nu poate pune un cuvint bun la FMI sau BM pentru dl Voronin, care se plimba prin lume cu steagul de radical comunsit in bat si cu chipul lui Lenin in mina).
Este sigur acum, ca Rusia pierde vertiginos din autoritatea ei in Sud-Estul Europei dupa declansarea la 9 ianuarie a protestelor antitotalitariste si anticomuniste, in fond anti-rusesti, de la Chisinau (nu e vorba numai de atitudinile antirusesti a celor 22 milioane de romani, care se amplifica, ci si de cele antirusesti din Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, ba chiar si din Serbia, unde simpatizantii lui Miloshevici, care mai credeau pina mai ieri in Rusia, sint convinsi acum ca Rusia a permis ca idolul lor national-comunist sa fie extradat catre tribunalul de la Haga). Or, aceste proteste isi au originea in axa politicii revansarde antiromanesti si antieuropene a guvernarii comuniste de la Chisinau.
A trecut un an al acestei guvernari si marea desfiintare a saraciei publice, pusa in capul sloganelor electorale ale comunistilor moldoveni, nici macar nu a luat forma unui proiect discutat "in secret" de conducerea de virf a PCM. Nici dl presedinte Voronin, nici consilierii lui intimi (care sint preocupati mai repede de schimbarea numelor lor de familie si de reorientarea grabnica a ideilor lor politice) nu stiu si nici nu pot sti cum sa reformeze in mod "comunist si democratic" fosta economie agrara a rep. Moldova. Ei nu inteleg de ce vacile lor comuniste nu vor sa dea cite 8.000 litri de lapte pe an, ca in Europa de Apus si SUA (ci numai cite 2.000). Ei nu au studiat, stimate dle Sorin Rosca Stanescu, nici lucrarile programatice ale parintilor lor spirituali (Marx, Enghels, Lenin), nici pe cele ale marilor reformatori comunisti chinezi (pe care vor cu pasiune proletcultista sa-i urmeze fara sa tina cont de realitatile europene din rep. Moldova). Ei nu inteleg ca in rep. Moldova, tara romaneasca cu peste 50% de tarani, "dictatura proletariatului industriual" nici nu poate se se intimple. Ei nu pot intelege ca proletariatul, ca o clasa sociala a sec. XIX, a fost desfiintat chiar de Indusitrializare - din care s-a nascut Globalizarea - si ca aprox. 70% din structura economiilor din tarile avansate se bazeaza pe mici servicii private, si nu pe "marea" industrie sau agricultura. Mai mult decit atit: toti fostii comunisti de prim rang care au guvernat rep. Moldova pina acum (Snegur, Sangheli, Lucinschi, Motpan, Ciubuc etc) sunt declarati de regimul comunist al dlui Voronin "democrati si distrugatori" ai economiei si statalitatii comuniste moldave. Care, atunci, sint comunistii buni, aflati acum la putere in rep. Moldova, unde s-au scolit, unde si de cind au deprins morala purificatoare a comunistilor drepti, care nu cunosc macar superficial "opera nemuritoare" a lui Lenin? (Daca o cunosteau nu se rusinau sa recunoasca ca parintii lor ideologici sustiuneau la timpul lor ca in Basrabia locuiesc romani, lucru care ar trebui sa-l stie, insa, dna Zoe Petre, care s-a intimplat sa studieze fundamental opera acestor parinti spirituali).
Dle Director! Presedintele nostru basarabean (roman care refuza categoric identitatea de roman) Vl. Voronin nu s-a distantat de genocidul pe care l-a practicat PCUS in fosta URSS. El nu are curajul sa ceara scuze macar de la "poporul transnistrean" pentru strasnicile crime comise acolo de clica comunistului Stalin intre anii 1930 si 1937. El nu are curajul sa se inchine in fata sutelor de mii de basarabeni morti in Gulag dupa 1940. El nu vede ca "marele lui prieten" Vladimir Putin face lucrul acesta practic si zilnic. El inchide ochii la reformele teritorial-administrative ale presedintelui reformator rus, care s-a distantat public de comunism si care a a impartit Rusia in 7 mari sectoare pentru a o guverna in Globalizare, adica pentru a omologa tehnologic porturile Rusiei, inclusiv cele electronice si informationale, cu cele ale statelor moderne civilizate. Ura antiromaneasca a dlui presedinte roman din rep. Moldova (cum s-ar putea ca limba vorbita de rusi in gubernia mitica Vladimir sa fie numita limba vladimireasca?), cladita cum se stie, cu mare migala de forta naucitoare a propagandei comuniste din URSS, este atit de tare bagata in genele lui de roman transnistrean care nu-si cunoaste originile, incit el este gata sa sacrifice si limba stramoseasca, si obiceiurile romanesti ale transnistrenilor lui, si datinile lor culturale, si cultura moderna a tuturor romanilor, si industrializare, si globalizare, si chiar prietenia declarata cu presedintele democrat al tuturor rusilor, numai ca sa dovedeasca intregii lumi ca "invatatura marelui Lenin este buna mai ales acum pentru realitatile din rep. Moldova" (citat dintr-un discurs rostit de V. Voronin la monumentul lui Lenin pe 21 ianuarie 2002). Acesta este el, ce poti sa-i faci, cum poti sa-l combati? Dar aceast urmas de relicva seculara al lui Stalin si Lenin, este pastrat, iata, tocmai de spatiul etno-cultural romanesc. Bunul comunist Voronin nu-si poate inchipui ca "Buna ziua" spusa la Chisinau este identica cu "Buna ziua" spusa la Bucuresti. Bunii comunisti de la Chisinau urasc atit de genetic tot ce este occidental, incit sint gata sa renationalizeze si sa comunizeze toata economia rep. Moldova (dar sunt, probabil, retinuti de Rusia). Bunii comunisti de la Chisinau vor foarte tare sa fie la nivelul tehnologiilor diplomatice moderne, dar dau de citeva ori pe zi in bara tocmai din lipsa acestui nivel (care se invata in Europa, si nu la Tiraspolea). Or, tocmai din aceasta raza antiromaneasca si antieuropeana vorbeste, cu sau fara voie, si dna Zoe Petre - si nu doar in ultimul ei articol, publicat in ziarul condus de Domnia Voastra.
Dle Director! Zilele astea Guvernul comunist de la Chisinau a votat unanim "privatizarea" tuturor bisericilor ortodoxe de la Chisinau de catre Patriarhia Rusa. Nu ne miram ca dna Zoe Petre nu stie lucrul acesta (astfel se i-a prin "lege democratica" dreptul comunitatii romanesti ortodoxe din Basarabia de a decide soarta credintei sale religioase si a lacaselor sale de cult, construite comunitar mai ales de romani, si nu de Alexei al II-lea al Rusiei, incepind de la Alexadru cel Bun incoace). I-i pasa dnei istoric Zoe Petre ca manastirea Capriana, construita de Stefan cel Mare, va deveni proprietate a Bisericii Ortodoxe Ruse? Nu sint convins ca ii pasa. I-i pasa dnei istoric Zoe Petre de cetatile spirituale ale romanilor dintre Nistru si Prit? Nu sint convins ca ii pasa. Pentru ea Paul Goma sau genialul Vasile Vasilache, osindit sa nu fie cunoscut nici de cititorii din Romania (desi a fost foarte citit de cei din fosta URSS) sunt probabil niste incidente nedorite ale istoriei "romanofonilor" ce locuiesc milenar intre Prut si Nistru. Pentru ea un Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Vladimir Curbet, Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Sofia Rotaru (cintareata romanca cu cel mai mare auditoriu din lume, auditoriu care numara sute de milioane de oameni), Ion Suruceanu, Alexandru Cazacu sau Mihai Dolgan inca nici nu s-au nascut, desi tocmai melancoliile acestor artisti ecceptionali romani din Basarabia au protejat si protejeaza comunitatea romanilor de pretutindeni de topirea in oceanul fara fund al Globalizarii.
Se pare, deci, ca Uniunea Europeana, NATO, guvernele democratice ale Europei si SUA, ba chiar si cel democratic al presedintelui Putin, vor fi mai corecte cu problema basarabeana decit istoricul si politicianul roman Zoe Petre. Este trist ca demersurile D-ei, neargumentate, in opinia noastra, stiintific, antiromanesti si antieuropene, isi gasesc locul pe spatiul de fond al ziarului "Ziua". Dar cum in democratie oamenii incep sa plinga doar atunci cind sunt bagati ca vitele in vagoanele ce ii trasporta in GULAG-ul lui Lenin&Stalin sau in camerele de gazare ale lui Hitler, recomandam europeneste si amical dnei Zoe Petre sa nu se rafuiasca cu oponentii politici din interiorul Romaniei cu singele acelui milion de romani din Basarabia care au disparut in Siberia dupa 1940. Acei oameni nevinovati au vorbit si cintat romaneste si la Magadan, si la Taimir, si in fundaturile strasnice ale muntilor Sayani, iar bunul Dumnezeu nu le-a luat niciodata calitatea de roman. Si daca stimata dna Zoe Petre nu are putere sufleteasca sa le recunoasca public drepul lor universal de a se numi romani, macar sa taca public, fie si la vre-o manastire, unde studierea referintelor istorice ale tuturor romanilor poate fi, si este, cum arata istoriografia moderna, dar si stiinta arheologica moderna, dulce, dulce zabava. In fine, urmind arhetipal discursul mitic al stramosului nostru comun Nicolae Spatarul, ne rugam ca dna Zoe Petre sa fie sanatoasa si sa nu ajunga in vecii vecilor hrana pentru rechinii din Marea Ohotsk asa cum a ajuns in 1945 bunelul meu!
Cu deosebit respect
Andrei Vartic,

intelectual roman din Basarabia, pro-european, anticomunist si antitotalitarist
care doreste si Romaniei reunite sub drapele euro-atlantice, ca si Germania, dar si Rusiei democratice sa fie primite cit mai grabnic, cu drepturi depline, in familia unita a Europei.

PS: O sa caut si prelegerea sa de la urmatoarea conferinta:
Asociatia 21 Decembrie 1989 din Bucuresti va gazdui joi, 17 noiembrie, la sediul sau din Str. Batistei, nr. 24 A, incepand cu ora 10:00, conferinta „Basarabenii si rolul lor in integrarea neamului romanesc”, inchinata memoriei Mitropolitului Ardealului Antonie Plamadeala.
Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Ziaristilor din Moldova, Mitropolia Basarabiei, Catedrala "Sfanta Teodora de la Sihla", Radio Vocea Basarabiei, Asociatia Civic Media, Asociatia 21 Decembrie 1989 si Grupul Independent pentru Democratie, informeaza portalul curaj.net. In cadrul conferintei vor avea loc comunicarile „Invrajbirea si dezbinarea – doua mari pericole ale neamului romanesc”, de Ion Ungureanu, „Contributia ierarhilor basarabeni la intregirea neamului romanesc”, de Protoiereu Ioan Ciuntu, „Pentru o politica romaneasca fata de teritoriile rapite de URSS la 27 iunie 1940”, de Ion Varlam, „Spatiul mediatic romanesc din Basarabia”, de Valeriu Saharneanu, „O Europa. Doua Romanii ?”, de Asociatia Civic Media, B.P. Hasdeu "Basarabia cea culta simtind romaneste", in dezbaterea lui Pavel Balmus, „Mandrie si smirenie in conceptiile lui Antonie Plamadeala pe baza operei lui stiintifice”, sustinuta de Nina Negru, „Constatin Stere, intre literatura si politica”, de Iurie Colesnic, si „Reunirea Basarabiei cu Romania: de la mesianism la ingandurare”, de Andrei Vartic. Moderatorul manifestarii va fi Mircea Stanescu. Persoane de contact sunt Victor Roncea, victor@ziua.ro, Elena Andronache, gid-romania@gid-romania.com sau portalul http://www.gid-romania.com

No comments: