Pages

Monday, June 29, 2009

ALERTA: Relansarea constructiei ilegale Cathedral Plazza, in vecinatatea Catedralei Sfantul Iosif

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (29 iunie, ora 13:11) - "Jurnalul de pranz" - Realizator: Mihaela Enache - Incendiul de vineri noaptea de langa Biserica Armeneasca a pus din nou in discutie regimul de altitudine al cladirilor inalte, concomitent cu amplasarea acestora langa alte cladiri monument istoric si de patrimoniu. Cele mai multe constructii inalte si foarte inalte se regasesc in stadiul de proiect sau realizare in Capitala, dar ideea a incoltit si in alte orase din tara. În Bucuresti, cel putin patru astfel de zgarie-nori sunt pe planseta sau chiar pe teren.
Reporter: George Popescu - Pe langa cladirea Bisericii Armenesti, nici situatia de la Catedrala Sfantul Iosif nu este mai buna. Dimpotriva, Curtea de Apel Ploiesti a invalidat saptamana trecuta toate deciziile anterioare de oprire a constructiei unui bloc urias in vecinatatea bisericii. Autorizarea acestor constructii inalte presupune indeplinirea de catre constructor a unor conditii severe, cum ar fi asigurarea in caz de incendiu sau de cutremur.
Inspectorul general Adrian Balaban, la Inspectoratul de Stat in Constructii: Materialele care se pun in opera trebuie sa fie de o anumita clasa, adica rezistenta la foc; caile de acces - trebuie sa aiba cel putin doua cai de acces independente; lifturile acestor cladiri, cel putin unul dintre ele trebuie sa fie rezistent la foc si alimentat cu energie independent si trebuie sa aiba conditiile pentru a fi folosit de catre pompieri, trebuie sa aiba minim doua scari de acces.
Reporter: Proiectul Catedral Plazza este corect din punct de vedere tehnic, spune inspectorul general Adrian Balaban.
Adrian Balaban: Din punct de vedere calitativ si al respectarii proiectului, va asigur ca daca era incalcat cel mai mic element tehnic, Inspectoratul de Stat in Constructii dispunea oprirea lucrarilor. A opri intr-un mod abuziv, nu se poate asa ceva, deci nu putem fi deasupra legii. În fond, autorizatia a fost nelegal emisa din cauza faptului ca trebuia sa fie emisa de Primaria Capitalei, si nu de sector, iar Ministerul Culturii si-a mentinut avziul pana in ziua de astazi.
Reporter: Consecintele construirii acestei cladiri sunt revazute si de preotul Ieronim Iacob de la Biroul de presa al Arhidiecezei de Bucuresti.
Preot Ieronim Iacob: Ceea ce s-a intamplat la Biserica Armeneasca este inca un semnal de alarma, nu este primul semnal de alarma. ªtim cu totii ca acolo au mai fost probleme. Sa ne gandim apoi ca la Sfantul Iosif nu avem strazile de la Biserica Armeneasca, cladirea aceasta Cathedral Plazza este situata intr-un loc mult mai ingust decat cea de la strada Armeneasca. Pompierii nu au posibilitate de acces. Sa ne gandim ca o nenorocire s-ar intampla in plina zi in acea cladire cu mii de oameni, cu sute de masini, cu toata logistica. Ei bine, cum s-ar putea sfarsi o tragedie care este posibila in orice moment?
Reporter: Starea de anormalitate in cazul constructiilor moderne, asezate langa cladirile protejate continua.
Preot Ieronim Iacob: Decizia acestei curti de apel n-a fost decat incununarea unui sir intreg de ilegalitati, ilegalitati constatate prin raportul Inspectoratului de Stat, care este un organism specializat al guvernului sa constate autorizatiile nelegale. Aceste ilegalitati au fost confirmate prin concluziile de ancheta ale Senatului si aprobate de Senat prin doua hotarari./RADOR

No comments: