Pages

Tuesday, November 4, 2008

Patronul lui Plesu, Dinu Patriciu: "Patapievici e psihopat... un pitigoi!". Adica nu o sa se infrupte din cele 75 de mil euro ale Universitatii DCP

Omul de afaceri Dinu Patriciu l-a atacat joi, in cadrul unei conferinte cu studentii, pe presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici. Declaratiile vin in contextul conflictului dintre ICR si Guvern, care a taiat 40% din bugetul propus de Institut.
Prezent joi in Rectoratul Politehnicii din Bucuresti la conferinta "Creativitatea in afaceri", Dinu Patriciu a tinut un discurs si a raspuns la intrebarile studentilor. Printre povesti despre afacerile cu petrol si sfaturi de cariera, Patriciu l-a atacat pe H.-R. Patapievici: "E psihopat, nu are nici un dram de minte!"
"Nu pot comenta o declaratie atat de grava", a declarat pentru "Romania libera" directorul ICR. "Nu am nici un conflict personal cu domnul Patriciu, pe care l-am intalnit doar de trei ori in viata. Ma mahnesc aceste afirmatii." Cauza acestor acuzatii e, potrivit lui Patriciu, un editorial pe care H.-R. Patapievici l-a publicat in aceeasi zi in "Evenimentul Zilei", in care protesta impotriva reducerii cu 40% a bugetului ICR de catre Guvern. "Mutilarea bugetului ICR este in mod irational si iresponsabil indreptata impotriva intereselor Romaniei", scrie Patapievici in articol. Principalul argument este ca actuala conducere a ICR-ului a adus cheltuielile administrative la 30% din buget, fata de 52%, cat erau in 2005. Restul de 70% sunt destinate programelor culturale. "Raportul de 7 la 3 este extrem de bun", sustine directorul ICR. Patriciu are alta parere: (Patapievici) "e pitigoi, nu stie ca dintr-un euro trebuie sa pastreze doar cativa centi".
Cel mai bogat om din Romania da ca exemplu cateva ONG-uri care au cheltuielile administrative intre 6% si 8% din buget. Insa este neclar daca regula se poate aplica unei institutii ca ICR-ul. "O institutie publica nu e un ONG, de aceea comparatia unui minister cu un ONG e complet falsa", spune Patapievici. Conflictul nu mai poate modifica insa bugetul: cei 40% se scad din fondurile pentru programe culturale, iar Institutul va trebui sa rezilieze parteneriate externe pe care le-a incheiat deja. "Eu, personal, nu am nici o disputa cu primul-ministru. Institutional vorbind insa, domnia sa s-a comportat in mod iresponsabil, irational si in totala desconsiderare a interesului public."
Conflictul dintre conducerea ICR si politicieni a avut mai multe episoade intens mediatizate. In luna iulie, ICR l-a numit ca director al Academiei de Vara de la Berlin pe istoricul Sorin Antohi, fost colaborator al Securitatii. In iunie, ICR a vernisat o expozitie de street-art romanesc la New York, in urma careia a fost acuzat de antisemitism din cauza unei zvastici pictate pe un ponei roz. Ca urmare, Senatul a cerut o ancheta care sa judece cat de bine au fost cheltuiti banii publici ai ICR-ului.
Vlad Ursulean / Romania libera / Marti, 04 Noiembrie 2008

Nota mea: Il felicit pe Dinu Patriciu pentru aceasta afirmatie inteleapta. Il informez totodata ca Psihopatapieviciul este produsul angajatului sau de la "Dilema veche", "Foreign Policy" si "Adevarul", filosoful de mucava Andrei Plesu, supranumit si Pataplesu. Il mai informez ca, auzind ca vrea sa faca o Universitate de elita, o turma de intelectofripturisti, paraziti si profitori ai tuturor regimurilor si-au facut planul sa treaca la suptul conductei sale de petro-malai. Fapt vizibil, de altfel, si la "Adevarul", unde, de curand, a aparut drept "comentator" si unescoistul Manolescul si altii, si altii... Deci, putina curatenie in ograda cu psihopati, pitigoi si huhurezi n-ar strica!

No comments: