Pages

Sunday, November 2, 2008

Basescu, antisemit? Haida, de! Interesant ca tonul a fost dat de... By the way: cine este Cellu Rozenberg?

Ca sa vezi coincidenta, cu doar o zi inainte ca Traian Băsescu sa se întâlneasca la Cotroceni cu preşedintele Autorităţii Palestiene, Mahmoud Abbas, presedintelui Romaniei i se intenteaza un (fals) proces de antisemitism, intr-un stil tipic anilor '50. Acuza vine din partea unei oarecare semnaturi puse la finalul unui articol veninos si plin de inexactitati aparut in cotidianul israelian - altfel prestigios - Ha'aretz. Semnatura, cum bine zic, ar reprezenta si o persoana, titrata, prezentata de Ha'aretz drept "un istoric specializat in securitate nationala": Cellu Rozenberg. Care, aflam din continutul articolului denigrator, ar fi trait in Romania si chiar si-ar fi pierdut parintii in pogromul de la Iasi. Numai ca, la cea mai banala cautare, pe internet, nu gasim nici macar o singura mentionare a existentei acestui "istoric specialist in securitate nationala" daramite vreun fragmentel din opera sa, la etatea destul de inaintata pe care o are, care, conform propriilor declaratii, ar trebui sa se ridice la cel putin 67 de ani, daca parintii i-au murit in 1941! Dar daca acest lucru s-a intamplat este extrem de regretabil. Insa ce vina avem noi? Pentru ca, dupa aceeasi logica poate ar trebui sa-i punem la zid pe toti colaboratorii sovieticilor si descendentii lor pentru ca ne-au trimis la moarte milioane dintre bunicii, tatii si fratii nostri. Cum, la fel, ce vina are Romania ca singurii evrei trimisi de pe teritoriul tarii in lagarele de concentrare naziste au fost livrati nemtilor nu de romani, ci de horthystii unguri, de pe pamantul Ardealului ocupat, in timp ce multi "antisemiti" de romani faceau tot posibilul pentru a-i scapa din ghearele mortii, cu pretul propriei vieti, fapte elogiate si de Yad Vashem!? Uite, o spune tot... Ha'aretz: Yad Vashem honors Romanian gentile who saved Jews during WWII ... - 53 Romanians righteous gentiles - drepti intre popoare.
De altfel, exagerarile articolului anti-Basescu si anti-Romania, facute doar de dragul atacului neprincipial, sunt taxate la obiect de colegul meu, Tesu Solomovici, la fel de evreu ca si Cellu Rozenberg.

Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz

Obosit de sejurul in Orientul Mijlociu, presedintele Traian Basescu, intr-o Conferinta de Presa tinuta pe aeroport la reintoarcerea sa la Bucuresti, a facut gafa de a nu cita Israelul printre tarile cu care se invecineaza Siria.
Intr-un articol intitulat "Statul pe care presedintele Romaniei l-a uitat", Cellu Rosenberg, un ziarist de la cotidianul telavivean "Haaretz", s-a grabit sa-l ironizeze pe presedintele Romaniei ca habar nu are de geo-politica. Prilej pentru confratele jurnalist sa extrapoleze acest incident minor, pe care, stim, pre­sedintele Basescu este primul care-l regreta, si sa faca unele aprecieri inexacte.
Acuzandu-l pe presedintele Traian Basescu de antisemitism, Cellu Rosenberg crede ca e cazul de a lega omi­siunea presedintelui de recenta vandalizare a 200 de monumente din Cimitirul Evreiesc din Sos. Giurgiului (in realitate doar 131!), si, mai grav, de antisemitismul funciar al poporului roman.
E citat in acest sens faimoasa si nedreapta sintagma inventata de istoricul Hanna Arendt, dupa care "Romania este tara cea mai antisemita din lume" si se da drept exemplu cifra de 400.000 de evrei "exterminati in anii Holocaustului nu de germani, ci de romani, aliatii lui Hitler".
In fuga condeiului, ziaristul include in aceasta cifra si pe cei 135.000 de evrei transilvaneni dusi la Auschwitz nu de romani, ci de fascistii maghiari in perioada ocuparii Ardealului de Nord de catre Ungaria.
Exagerarile si inexactitatile gazetarului culmineaza cu imaginea unei Romanii contemporane antisemite: "Daca cineva crede ca s-a produs in sfarsit o schimbare in ultimii ani, daca toti spera ca antise­mitismul este practicat doar de badaranii care profaneaza morminte, declaratiile presedintelui Traian Basescu, la conferinta pe aeroportul din Bucuresti, arata ca Romania pastramei si a vinului are si o alta fata: Romania antisemitismului". Articolul sufera si din pricina altor inexactitati.
Tesu SOLOMOVICI
Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz

Mult mai interesant mi se pare cine, cum si unde a dat tonul infierarii, cu doar putin inainte, pe meleagurile romanesti. Un KGB-ist intarziat mintal, cu o fata cotidiana...

In cazul in care vreti sa cititi faultul israelian la adresa lui Basescu si a Romaniei accesati aici:
Anti-Semitism is alive and kicking in Romania - Haaretz - Israel News

3 comments:

Anonymous said...

REDESCHIDEREA SCANDALULUI PATAPIEVICI
POLITIA DIN NOU LA ICR NEW YORK . SENZATIONAL, ULTIMA ORA new york .VINERI 31 octombrie LA MIEZUL NOPTII O UNITATE SPECIALiIZATA IN HATE CRIME
FOTOGRAFIAZA MENORA DESECRATA PRIN GEAMUL GALERIEI ICR NEW YORK. SE IAU SI ALTE PROBE. (SPER ULTIMELE). ABSOLUT INCREDIBIL DAR EXPOZIA CU SCANDAL RAMANE LARG DESCHISA DUPA SASE SAPTAMINI DE LA INCHIDEREA OFICIALA. FOTOGRAFII SI ATICOL CU AMANUNTE, STAU LA DISPOZITIA ORICAREI PUBLICATII SAU BLOG CARE DORESTE SA SPARGA CENZURA.

Anonymous said...

ideea este ca atunci cand te certi cu un evreu, indiferent de motiv acesta te va acuza de antisemitism, dar pe ei i-a acuzat cineva vreodata ca au pus umarul la instalarea comunismului in Europa de est?????

Anonymous said...

Vedeti contextul si veti sesiza ca nu numai Israelul nu a fost pomenit ca vecin al Siriei. Mai sunt inca 2 tari pe care Basescu nu le-a mentionat. De ce? PEntru ca el s-a referit la cei cu "probleme"!